fredag, februari 27, 2009

Laul vs Birro-fejden

Sedan Marcus Birro blev utsedd till bäste sportbloggare, på bekostnad av bland andra Robert Lauls ära, har fejden mellan de där två intensifierats. Det går knappt en dag utan verbala smockor i respektive bloggar. Birro är förvisso sur på Aftonbladet i allmänhet, men då Laul är den ende på tidningen som verkar vara intresserad har alltså en personlig fejd dem emellan utvecklats.

Egentligen vet jag inte var jag ska stå. Jag brukar ta ställning, är sällan neutral och aldrig diplomatisk, men i det här fallet är det nästan omöjligt att välja sida.

Birro verkar ju för det första helt sakna självdistans. Inte på det ironiskt roliga och dramatiska viset, som exempelvis Yngwie Malmsteen och August Strindberg, utan på ett pretentiöst, crybaby-vis. Vidare kan jag inte förstå hur hans högsta önskan verkar vara att bli accepterad som journalist. Innan jag började läsa hans blogg var jag övertygad om att han hade ett liknande förhållningssätt till skrivandet som mitt; att kreativt skrivande är konst medan journalistiskt skrivande är ett hantverk som konstnärer inte bör befatta sig med under längre tid. Men här har vi alltså en förhållandevis framgångsrik poet och författare som lipar över att Laul och andra inte vill erkänna honom som journalist. Det är för mig helt obegripligt. Till Birros försvar måste man dock nämna att han är mycket skicklig på att sätta ord på sina känslor.

Laul har innerst inne ett gott hjärta, det är jag övertygad om, men han är som jag har varit inne på tidigare extremt egocentrisk. Man får ibland intryck av att han i första hand väljer att granska korrumperade personer/företag med någon slags personlig vendetta i åtanke, snarare än utifrån ett gott patos. Överhuvudtaget har jag svårt för journalister som till stor del vägde in exponeringen av sin egen person när de valde yrke, och en sådan journalist verkar Laul onekligen vara. Om man bortser från syftet och enbart ser till resultat gör han det dock bra, som i granskningen av Klette senast, men nu är det inte journalistiken som är intressant. Det handlar om vem av dessa herrar som man ska sympatisera med som människa. Laul har trots allt en stor portion självdistans och humor. Dessutom gillar jag idén med att dela ut käftsmällar till höger och vänster under täckmanteln "fotbollsblogg" ...

Okej, då har det blivit dags att fatta ett beslut: Bristen på självdistans och den märkliga strävan efter att bli journalist i Birros ringhörna leder till att jag väljer Laul, trots att jag ju egentligen borde ha mer gemensamt med konstnären. Det ska bli intressant att följa fejden fortsättningsvis.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag, februari 25, 2009

J.R. har ändrat

Jag var nyss inne på Elfsborg.se och vill bara meddela att Jan-Roger Karlsson, eller J.R. som han får heta i denna blogg från och med nu, har modifierat rapporten som ni kunde läsa om igår. Den komiska meningen "efter de initiala farligheterna för Elfsborg var det mycket GAIS ett tag" är numera ändrad till "efter de i matchen tidiga farligheterna för ..."

Bra att du läser denna blogg och hedervärt att du tog kritiken på rätt sätt, även om den nya meningen inte känns helt rytmisk. Jag inser att du inte bara vill byta ut "initialt" mot "inledande" eftersom du använder "inledningen" i stycket ovanför, men i så fall hade jag nog skrivit om meningen helt. Exempelvis så här: "GAIS tog över efter en stund/x minuter." eller "Efter ett tag jämnade GAIS ut spelet" ...

Jag bjuder på de här tipsen, men för två år sedan minns ni att jag erbjöd mig att korrekturläsa Elfsborgs texter, mot en symbolisk avgift av fem spänn per text. (1000 kronor i timmen för Tommy Larssons alster.) Idag är mitt förhållande till strategiska delar av Elfsborgs organisation alltför ansträngt för att jag skulle få för mig att göra ett jobb åt dem, men de borde ha nappat då.

Läs även andra bloggares åsikter om

Chatt med Telenor

Jag var ju givetvis nyfiken på vad det kunde vara för filmer som enligt Telenors försäljare är lagliga att ladda ner. Skojigt nog hade kundtjänsten på Telenor.se en chatt som jag anslöt mig till, jag som inte har chattat på internet sedan Aftonbladets chattjänst la ner. Efter en liten stund kom Sandra in. Här följer samtalet i sin helhet, jag är röd och hon får vara gul.

02/25/2009 05:22:17PM “Välkommen till Telenors kundservice du pratar med Sandra. Vad kan jag hjälpa dig med?”

02/25/2009 05:22:44PM Röd Guling: “Hej.”

02/25/2009 05:23:18PM Röd Guling: “http://rodguling.blogspot.com/2009/02/telenors-piratvanliga.html"

02/25/2009 05:23:42PM Röd Guling: “Jag skulle vilja veta vilka filmer det rör sig om, för er försäljare visste inte säkert.”

02/25/2009 05:25:56PM Kundservice (Sandra): “Jag vet tyvärr inte vad säljaren sagt.”

02/25/2009 05:27:20PM Röd Guling: “Jag har ju nedtecknat vårt samtal i länken ovan, men vet du vilka filmer som är lagliga att ladda ner?”

02/25/2009 05:27:56PM Kundservice (Sandra): “Det är inget jag kan svara på härifrån.”

02/25/2009 05:28:09PM Röd Guling: “Vem ska jag vända mig till då?”

02/25/2009 05:28:51PM Kundservice (Sandra): “Det är inget vi kan svara på här på kundtjäsnt.”

02/25/2009 05:29:29PM Röd Guling: “Det var märkligt.”

02/25/2009 05:29:41PM Röd Guling: “Då ber jag att få tacka för samtalet.”

02/25/2009 05:30:12PM Chatten avslutad

Jag sökte visshet men fann inga svar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Telenors piratvänliga försäljningsstrategi

Trogna läsare vet att jag saknade mobil under en längre tid, närmare ett år faktiskt. För ett tag sedan tecknade jag emellertid ett nytt abonnemang med Telenor och nu vill de sälja fler grejer till mig via telefon, bland annat mobilt bredband alldeles nyss:

"Om du laddar hem flera filmer så märker du att hastigheten ..."

"Är det inte olagligt att ladda hem film?"

"Njaaäää det finns filmer som man får ladda hem."

"Jaha, vad är det för film? Fri film?"

"Njaä, jag vet inte så noga, men det ska finnas."

"Det måste vara väldigt breda genrer ..."

Nu när vi har lagt på funderar jag på om det kan röra sig om sån där Alban-Tunisisk film som Ekwall brukar minnas från lördagskvällarna med SVT före avregleringen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En man av folket

Denna morgon är jag irriterad på Nyhetsmorgon i TV4 som tjatar om att vår Kronprinsessa har valt en "man av folket." De sitter där som robotar i soffan, rabblandes kungahusets propaganda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag, februari 24, 2009

Reflektion: Bajsnödigt språk

Den nya stjärnan Jan-Roger Karlsson har i samtliga matchrapporter på Elfsborg.se använt uttrycket "initialt." Är det bara jag som associerar till kämpiga toalettbesök?

"Efter de initiala farligheterna för Elfsborg var det mycket GAIS ett tag." Allvarligt? Vad är det för fel på ord som "inledande", "första", "tidiga" etc?

Det blir alltid ofrivillig komik när skitnödiga uttryck blandas med ett i övrigt torftigt språk som i exemplet ovan. "Initiala" ihop med en fras som "var det mycket GAIS ett tag" - är det någon slags nyskapande stilistik?!?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Andra halvlek dårå

Nu klipper jag och klistrar från kommentar så att stavningen blir rätt: Wanderson Do Carmo heter snubben som filmade till sig frisparken som föranledde 1-0 och sedan satte 2-0 snyggt i Hassans bortre kryss. Han (Wanderson Do Carmo) är duktig, men med ett tryggt målvaktsspel hade det inte stått 2-0 i arslet.

Men Lohne säger ju Handerso Dakarma!!! Hur ska vi ha det?

Bella har gått ut (dumt) och Keene har kommit in. GAIS-publiken buar åt Keene när han får bollen. Det beror på att GAIS lånade honom från Portsmouth en säsong men inte hade råd att köpa loss honom.

Mycket slarv från båda lagen inledningsvis. Anders klantade exempelvis bort ett bra frisparksläge nyss och startade på så sätt en GAIS-kontring. Han jobbade dock tillbaka bollen mot Landerson som återigen föll väldigt lätt. Vilda protester från läktarna.

Elfsborg kontrar snabbt genom Bajrami och några till på högerkanten. Emir krossar med precision mot en helt fristående Hult. Han får god tid på sig att ner och göra någonting vettigt, men inser nog inte det och skjuter svagt över på halvvolley. Rutin, rutin.

Liknande frisparksläge som när GAIS gjorde 1-0, men Bajrami drar direkt på mål med inåtskruvad vänsterfot. Tyvärr hamnar bollen över ribban. Bra läge och ett gott försök.

Elfsborg tar ut Sjöberg och sätter in Florén d.y som jag antar ska ha en offensiv roll. Det är möjligt att Hult går ner i backlinjen.

Mycket byten nu. Helgi ersätter Martin Ericsson som har varit blek. GAIS gör också byten om ni undrar.

Under tiden undrar någon hur jag i positiva ordalag kan tala om ett Stalins kulturarv. Jag föreslår att läsaren läser inlägget i fråga.

Den här matchen är inte någonting som jag går igång på direkt. 72 minuter spelade nu, inga målchanser. Kallt, mörkt och trist verkar det vara också.

Helgi Danielsson gör en nätt brytning, men publiken börjar vråla = gult kort.

Hälften av tiden har Lohne snackat om Marbella, Elfsborgs-magasin, studio Elfsborg, Elfsborgs-dagar och fan vet allt. Det händer således inte mycket i matchen.

När jag skriver att ingenting händer blir det spelavbrott. Anledningen är att någon GAIS-snubbe ramlade i straffområdet, vilket senare ledde till efterslängar och vansinniga publikvrål, med svordomar etc. Flera gula kort delas ut till spelare i båda lagen. Sedan slår Anders Svensson en mycket svag frispark i bra läge.

Mycket nära 2-1. Otroligt snyggt spel på ett tillslag, från backlinje via klack från Anders på mitten (tror det var han i alla fall) fram till Keene som frispelas. Han får dock en svår vinkel och målisen skär av fint.

Som helhet får man ändå säga att den här matchen påminner om något som Brutus the barber Beefcake är med i.

Jag fattar inte varför domaren inte blåser av. Harakhte har köpt semlor åt oss och det händer inte ett skit.

Nu blåste han = torsk igen. Tack för visat intresse.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Lite improviserat angående GAIS vs IF Elfsborg

Fick igång matchen nu när det har gått fem minuter. Nu ska jag kika lite och skriva om det händer någonting intressant.

Startelvorna har jag ingen koll på och det vore för mycket begärt om Lohne, som kommenterar idag, drar dem igen.

Bella startar i alla fall = bra. Jag vill se något mål av honom ikväll och att Hassan håller nollan.

Bajrami verkar ha gjort en grej av att spela i pyjamas. Det är väl någon slags gimmick kan jag tänka mig.

Mål!!! 1-0. Vandersson filmar till sig en frispark till vänster om Hassans straffområde. Inlägg slås, Hassan gör tyvärr ett misslyckat försök till boxning och bollen dimper ned till Ekunde som kan slå bollen i öppet mål.

Målvaktsspelet börjar bli oroväckande. Efter supertavlan senast mot Tjongeborg hade man hoppats att Hassan skulle komma bra in i den här matchen, men han får tyvärr ta på sig det här målet också.

GAIS är ganska bra. De har ju ett par irrationella offensiva snubbar av sydländsk härkomst där uppe som alltid är giftiga. Vidare är Dime den där målvaktstypen som kan spika igen och göra idiotmatcher när han är på humör. Jag hoppas att Elfsborg hinner testa honom några gånger i första halvlek så att det inte blir som mot Tjongeborg, att första skottet kommer i minut 82.

Jag vet i och för sig inte om Dime står i den här matchen. Har för mig att Lohne sa någonting om någon Karlsson, Jansson eller liknande när jag precis kom in i sändningen. Det är omöjligt att känna igen spelarna på utséendet. Vi får helt enkelt vänta tills Elfsborg skapar en målchans.

Snyggt spel mellan Mobaeck, Bella och Bajrami där. Väggspel, klack från Bella fram till Emir som mycket väl kan ha varit onside. Domaren har dock en något bättre synvinkel så jag litar på att avblåsningen var rätt. Jag tyckte ändå att det var värt att nämna, med tanke på att Bella helt felaktigt ofta kritiseras för att inte delta i spelet tillräckligt mycket.

Magnus Jonsson heter GAIS målvakt enligt en kommentar. Dime är tydligen skadad. Nu har snart halva matchen gått utan att Elfsborg har skjutit ett skott under den tid som jag har sett. Vi har ända tagit över matchen lite grann tycker Lohne.

Mål!!! 2-0 GAIS-publiken vrålar vid minsta kontakt och har börjat få domaren med sig de senaste minuterna. Motsatt sida den här gången och direkt i mål, mot bortre krysset. Såg inte heller otagbart ut, men det var ju snyggt i och för sig.

Vaderso Dacamon eller något hette frisparksskytten enligt Lohne, möjligtvis kan han syfta på Vandersson.

Paus nu. Målet kom i minut 43. Vi hörs om tio minuter.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Elfsborgs nya hemsida

För det första måste jag säga att den nya hemsidan ser ut som ett tv-spel, vilket inte är positivt. Grafiskt påminner den om tiden då folk bytte ut sina gamla telefonmodem mot fast uppkoppling. Plötsligt kunde man börja använda grafik på nätet, när det inte längre tog en kvart att ladda in en bild. I samma veva började varenda snubbe experimentera med Photoshop och leka webdesigner. Jag får sådana sena 90-talsvibbar när jag spanar in nya Elfsborg.se, att en fjortis har lekt för mycket med Photoshop, ivrigt påhejad av lekfarbrorn Göran Lohne: "Det där ser coolt ut - härligt!" Så vitt jag vet är det ändå minst fem år sedan som trenden började gå åt överskådlighet och stilrenhet igen.

Nu är ju inte denna blogg heller något grafiskt mästerverk, men å andra sidan lyfter sig texterna, innehållet, över mängden. Även på Elfsborg.se avgör innehållet om den nya hemsidan blir bättre eller lika usel som den gamla. Kommer de att fortsätta lägga ut textproduktionen på Samhall? Kommer de att fortsätta prioritera rent dravel framför relevant och aktuell information? Är det tänkt att den nya tv-studion ska producera seriöst material, eller blir det en lekstuga åt Lohne? I dagsläget kan dessa frågor inte besvaras. Textmässigt har de lagt upp spelarpresentationer som är kul att läsa en gång, ett kåseri av Kjell Dabrowski som förvisso var välskrivet men som jag kunde ha varit utan och ... ja, inte mycket mer. Att stort fokus ligger på rörlig bild är nog i och för sig bra för alla parter och på så vis kanske hemsidan äntligen kommer att fylla en funktion.

Stefan Osla har ytterligare relevanta synpunkter i sin blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

fredag, februari 20, 2009

Ett brev från Sissi

Idag damp ett medlemsbrev ned i lådan, signerat Sissi på kansliet.

"Du tillhör en exklusiv skara elfsborgare" står det klart och tydligt. Jag ser ju mig själv som en VIP, men det är trevligt att även vara uppskattad av etablissemanget.

Jag har inte varit medlem i Elfsborg de senaste tre åren tror jag, men när Sissi efterlyser min inbetalning kan jag givetvis inte säga nej.

onsdag, februari 18, 2009

Snabbt tillägg om slaveriet

Å andra sidan ser jag nu att Laul samtidigt beskriver Svenska fans (affärs)idé som "briljant" så det är väl möjligt att han tycker att slaveri är en bra grej ...

Robert Lauls egocentriska journalistik + slaveri på 2000-talet

Robert Laul berättar idag i sin blogg att han har skrivit en krönika. I den ondgör han sig över att Svenska fans, och dess ägare Stampen, låter anonyma påhopp och lögner om honom stå kvar på deras olika webforum. Trots att krönikan ännu inte har publicerats har Dagens Media redan skrivit om "debatten." Nu ska jag göra det samma:

Laul har givetvis rätt i sak. Däremot är det jävligt irriterande att han alltid måste vara inblandad själv för att orka fatta pennan och skriva. Vore det inte befriande om han lyfte ögonen från naveln och istället belyste det faktum att Stampen driver en kommersiell sajt som till stor del bygger på produktion från ideellt arbetande skolungdomar? Slaveri på 2000-talet har ett betydligt större allmänintresse än att det skrivs anonyma idiotinlägg om Robert Laul på ett klotterplank.

Det är egentligen jävligt märkligt att det hela får fortgå. Många anser att sajter som Svenska fans är framtiden inom media, men de står för en dystopi så länge de inte betalar marknadsmässiga löner. Jag bloggar om det här av rent ideologiska skäl, men på sätt och vis borde det ju ligga i journalisternas intresse att uppmärksamma lönedumpning i deras egen bransch.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag, februari 17, 2009

Andra halvlek: IF Elfsborg vs Tjongeborg

Genom att öppna ett nytt inlägg kanske vi kan låtsas som att det står 0-0. Anders ska väl in nu och jag förväntar mig att vi vinner andra halvlek.

Johan Karlsson slog nyss bort sitt 43:e inlägg, men Anders har börjat bra.

Hult och Nordmark uppträder valpigt. Överhuvudtaget tycker jag att det är något junioriskt över Elfsborgs offensiv och det är synd att de ställer upp med sämsta möjliga lag i just den match som Bella får chansen till 90 minuter.

Nu händer det grejer: Först slår Anders en snabb frispark till Bajrami. Han dribblar sig förbi sin back men fälls i straffområdet utan åtgärd. Tjongeborg kontrar och Abbas rusar helt omotiverat ut till halva planen, precis som han gjorde mot Röva (tror jag det var) förra året på försäsongen. Resultat: 0-3

Sjöhage är mycket pigg och han och Drugge ser ut som Messi och Drogba här i andra halvlek. Det säger kanske en del.

Joel Johansson bytte av Hult för ett tag sedan och nu går Svedberg in istället för Nordmark. Jag vet inte om det betyder någonting i det här läget, när det är en kvart kvar.

Nu skiter jag i det här.

Något i stil med onlinerapport: IF Elfsborg vs Tjongeborg

Här öppnas ett inlägg som kommenterar kvällens match på ett eller annat sätt. Det blir ingen onlinerapport i vanlig mening, men det kommer att uppdateras under matchens gång. Jag vet inte varför, men jag känner för att skriva uppifrån och ned idag.

Bella startar = bra. Jag tippar 8-0 till Elfsborg.

Bajrami verkar spela i pyjamas.

0-1: Sjöhage springer loss på vänsterkanten och slår en passning snett inåt bakåt. Den ser först ut att gå fel, men Haynes tajmar upp sig och kan enkelt slå in bollen från straffpunkten. Ruskigt dåligt försvarsspel.

Elfsborg ställer upp med Hult, Helgi, Mobaeck, Nordmark och Bajrami på mittfältet. Om jag får bestämma ser det inte ut så i premiären.

Tjongeborg har gjort ett mål, men Elfsborg har runt 97% bollinnehav inledningsvis.

MEN FÖR HELVETE!!!! Elfsborg slår frispark på Tjongeborgs planhalva. Bella går upp i nickduell men faller efter en brutal tackling i ryggen. Det borde ha varit minst rött kort och straff där.

Här har vi ett exempel på hur viktigt små detaljer är för en matchs utgång. Hult bryter en boll i bra läge. Bella springer sig fri men den till synes enkla passningen slås femton meter fel i sidled. Bella hade gjort mål om han hade fått bollen där, men nu kommer ingen att minnas situationen.

Nu klagar Bonnen över Bellas mottagning, när han får en stenhård boll nästan i skrevet.

Mer än en halvtimme har spelats och Elfsborg har inte skapat en målchans. Fortfarande stort bollinnehav dock och Tjongeborg skapar naturligtvis inget heller.

Mål igen. Ett långskott räddas av Hassan till hörna. På den gör Tjongeborg 2-0 och det är Drugge som tjongar in den enligt Bonnen. Återigen passivt försvarsspel, för att uttrycka sig snällt.

Halvtid: Bedrövlig halvlek av Elfsborg. Tjongeborg har haft två chanser och gjort mål på dessa. Mobaeck hade en lös nick mot mål och det är det enda som Elfsborg har skapat. Gåfotboll och alldeles för dålig kvalitet på avgörande passningar.
Nu ska jag brygga en kanna kaffe, sedan får vi se om jag skriver något i andra. Jag hade inte tänkt att skriva så mycket som det ändå blev under första.

söndag, februari 15, 2009

Intermezzo

Min helg har varit fullspäckad med jobb och jag har inte hunnit med någonting utöver det som måste göras. Curt Hennig (nöjesprofilen) har ringt fem gånger varje dag och undrat om vi ska fika, men jag har varit tvungen att tacka nej varje gång.

Jag hade inte ens möjlighet att följa BTs onlinerapport live i lördags, men i efterhand verkar det som att kvaliteten var betydligt högre den här gången, trots en del tekniska problem. Det handlar ju mycket om vem som står för rapporterna och jag har aldrig påstått att alla på BT suger. De ska kritiseras när de gör ett dåligt jobb, men jag delar gärna ut en smekning också. Tyvärr kan jag inte hitta länken just nu, men de länkar ju å andra sidan inte hit heller. (Förutom Sjölin i blogg häromdagen - bra.)

Imorgon har jag bokat ett möte med en gammal kollega från nöjesbranschen. För ett antal år sedan, innan jag började satsa hela min fritid på konstnärskapet, var jag nämligen verksam inom showbiz. Naturligtvis inte på samma nivå som Hennig, men ändå högre än de flesta. Vi får se vad det leder till, men det är ingenting som kommer att påverka innehållet i denna blogg. Därför var det här stycket egentligen helt onödigt.

På tal om showbiz: Jag blev först lite sur när Christer Björkman tog sig tid att uttala sig i BT-nöjet, men man måste ju säga att det var underhållande när han liknade Jonas Liberg vid en spelare från Norrby IF. Därför får han en vecka till innan han åker upp på svarta listan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag, februari 12, 2009

Framtiden är bättre än sämst + en avgående ordförande

Bandana-mannen har idag en artikel i BT där han undersöker Elfsborgs nya organisation, med bland annat en kraftfull satsning på webben. Självklart är det enbart positiva tongångar utan något uns av kritik så man skulle kunna säga att texten hade passat bättre på IF Elfsborgs officiella hemsida än i en seriös journalistisk publikation. Signatur Howlin W på Ålgårdsläktaren uttrycker mina känslor på ett bra sätt:

"Nu håller vi tummarna och hoppas att detta blir bra, för bättre lär det ju bli oavsett. Det som är sämst kan inte bli sämre!"

Eric Sjölin avslöjar i sin blogg på BT.se att han har gjort sitt sista styrelsemöte som ordförande i Guliganerna och att "nya uppgifter väntar framöver". Samtidigt säger Andreasson i BT-artikeln att de kanske anställer en supporterkontaktperson, en länk mellan supportrarna och IF Elfsborg. Oddsen för att Sjölin blir aktuell för denna tjänst är inte direkt höga. Sjölin är respekterad i leden, välutbildad och verbal. Man skulle dock kunna ifrågasätta om behovet finns för en avlönad tjänst av den typen, men jag är inte rätt man att avgöra det.

Vem som blir ny ordförande i Guliganerna är svårt att sia om. Som utomstående och ej valbar ser jag ingen naturlig efterträdare och det är inte omöjligt att Guliganerna som organisation kommer att ta några steg tillbaka de närmaste åren. Den generation som lyfte föreningen mot högre höjder några år in på 2000-talet, med Sjölin i spetsen, är på väg över 25-strecket med allt vad det innebär. (Sjölin beskriver problemet själv i bloggen när han ska förklara varför utskicket av Gula Sidorna har dröjt.) Jag kan även tycka att klicken kring Guliganernas styrelse under dessa år har varit närmast sekteristisk, vilket kommer att försvåra en generationsväxling. Utåt sett har man välkomnat initiativ från nya medlemmar, men på forumen har yngre förmågor många gånger blivit behandlade som skit när de exempelvis har kommit med förslag på nya ramsor. Samtidigt har klicken haft en sund revolutionär inställning mot äldre tiders Pippi Långstrump-klack så därifrån förväntas ingen hjälp heller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag, februari 11, 2009

Borås Tidnings onlinerapport

Prick 18.35 fann jag mig själv vakna upp ur ett av de tranceliknande tillstånd som då och då för mig bort från den värld som ni känner. Kamel-matchen var då en dryg halvtimme gammal.

Jag surfade in på Ålgårdsläktarens forum och noterade att inte mindre än tre stycken nick efterlyste min onlinerapport. Tro det eller ej, men det är trevligt att vara uppskattad. Samtidigt får ni ha i åtanke att mitt skapande står i konflikt med icke schemastyrda demoner, som inte alltid låter sig tyglas.

Återstoden av matchen följdes via Borås Tidnings onlinerapport. Med risk för att återigen ge ett pompöst intryck måste jag säga att jag gör det där mycket bättre. Då menar jag ur ett rent journalistiskt perspektiv och inte bara tack vare mina friare tyglar som förhoppningsvis leder till ett större läsvärde. (BT:s journalist kan inte skriva att Elfsborgs spel påminner om den tidiga vårdag då hon halkade på en snökonserverad hundbajs, satte sig i avföringen och fick gå omvägar hela vägen hem, för att undvika mötande människor och bespara dem skettlukten. Hur gärna hon än vill.)

Fokus på journalistisk kvalitet alltså. BT sitter på arenan och har perfekt uppsikt, ändå publiceras oneliners som inte ger läsaren någon som helst gestaltning av matchen. Exempel: "61) Mål! 3-1. Joel Johansson, för tredje gången ikväll." Hur såg målet ut? Var huvudet eller fötterna sist på bollen? Vem slog passningen?

Marie Thomasson tar under matchen emot ett läsarmail som efterlyser info om vilka spelare som spelar var, hur laguppställningen ser ut etc. Svaret blir att hon redan har dragit laget inledningsvis. En radda namn säger dock ingenting om Keene spelar till höger eller vänster till exempel. Det är för dåligt helt enkelt.

Det är svårt att under tidspress realtidspublicera och hålla litterär kvalitet. Ingen kan därför kräva att en onlinerapport ska innehålla detaljerade beskrivningar av hur gräset luktar, om Florén har rakat sig på morgonen eller längre utläggningar kring taktik, spel etc. Med BT:s resurser borde det dock finnas utrymme för förbättringar.
  • Reflektion: Det vore givetvis möjligt att lägga fram ovanstående konstruktiva kritik utan att samtidigt framhäva min egen begåvning och förträfflighet.
Å andra sidan: Jämfört med för ett par år sedan har de ryckt upp sig.

Jag hänvisar nu till Vänsterdojjans rapport. Tyvärr blir Bella halvsågad, trots ett snyggt mål och piggt intryck. Vid närmare eftertanke ångrar jag länken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, februari 10, 2009

Zarah Leander i Åhlens-huset

Igår, mellan två fikapauser, tog jag och Curt Hennig (nöjesprofilen) en sväng till Åhlenshuset. Först gick vi till sportaffären som säljer merchandise och souvenirer i Elfsborgs namn.

Jag har ju tidigare berättat om hur Hennig har drabbats hårt av finanskrisen. En stor del av den förmögenhet som han genom många års hårt arbete och noggranna investeringar byggde upp har försvunnit. Därför hade han inte råd att köpa ett Elfsborgs-påslakan för 400 kronor, ej heller Elfsborgs-skjortan för 750.

Sedan gick vi in på Åhlens. Deras ljud- och bildavdelning säljer CD- och DVD-skivor för ungefär dubbelt så högt pris som alla andra affärer, således tittade vi bara på omslagen.

Hennig hittade en DVD med Zarah Leander. Nöjesprofilen ansåg att det ska vara okej att sälja skivor med Zarah Leander under förutsättning att de marknadsförs korrekt. Utan framgång letade vi därför efter någon beskrivande etikett i stil med "innehåller alla låtar som Adolf Hitler älskade."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, februari 09, 2009

Lyssna på en rödgul röra

Ingemar och jag har på uppdrag av proletären tittat på olika lösningar för dyslektiker, synskadade och andra personer som kan ha svårt att ta del av de viktiga budskap som sprids via denna blogg. Slutligen kom vi fram till att använda en extern RSS-tjänst vid namn ReadSpeaker.

Klicka här, eller scrolla ner i högermarginalen tills ni finner en ikon märkt "Audiofeed" under den nya rubriken "Lyssna!" En behaglig och trygg mansröst läser där valfritt alster ur denna blogg.

Ett svarta listans varsel

Undrar ni vart Christer Björkmans rödgula har tagit vägen? Det undrar jag också. Hans agent fick en påminnelse i onsdags och hon lovade då att ligga på honom. Nu på onsdag har det gått två veckor sedan frågorna skickades. I och för sig kan man ju tänka sig att Björkman har en del att stå i just nu, men man tycker ju att denna blogg borde vara prio ett.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Könsroller i IF Elfsborg

Idag gläds jag av denna solskenshistoria på IF Elfsborgs officiella. Lohne förkunnar att Sissi och Camilla på kansliet har fått beröm för god service av en bloggare på Expressen. Hela resonemanget andas gemytlig småborgerlig 50-talsanda med trygga könsroller, kvinnor som brer smörgåsar och serverar kaffet till männens förtjusning.

Lohne tillhör nog den sista generationen män som inte kan koka ett ägg så han må vara förlåten i det här fallet och åtminstone Sissi är av allt att döma en genuint sympatisk människa som man inte kan säga något ont om.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag, februari 07, 2009

Onlinerapport: Elfsborg vs Kommunal

Härmed öppnas rapportinlägget. Matchen startar ca 12.45 och jag kommer att skriva nedifrån och upp.

Vi spelar på övertid nu och där blåser domaren av matchen. 3-1 till Kommunal är ju givetvis ingen höjdare för Elfsborgs del. Godkänd insats av webtv-produktionen dock, men försök få upp en klocka i bild nästa gång.

Elfsborg har ryckt upp sig de senaste fem-tio minuterna, men det står 3-1 i röven så det vore väl konstigt om Kommunal gav allt i det här läget. Nyss var det lite kalabalik i Kommunals straffområde efter hörna, men ingen gul lyckades peta in bollen.

Nordmark blir av med bollen i straffområdet utan att domaren blåser. En kommunalback plockar upp bollen med handen = indirekt frispark ett par meter från mållinjen. Bella skjuter, men Kommunal har hela laget på linjen och inte ens Bella hittar någon lucka.

Nu vet jag inte vad som händer. Blir det indirekt frispark i Kommunals straffområde? Ja, det verkar så.

Fint spel av Kommunal. Mobaeck har matchen igenom haft problem med vem det nu är som är till vänster på Kommunals mittfält. Inlägg slås mot forward som skarvar direkt, men Hassan räddar.

Nu åker Kurbegovic ut. Andra gula kortet för samma regelbrott, alltså taktisk frispark när Kommunal har kontringsläge. Elfsborg får dock sätta in en ersättare, eftersom det bara är träningsmatch. Lustigt nog väljer Haglund att sätta in Nordmark igen!!!

33 minuter är spelade. (Kameramannen zoomar in resultattavlan då och då.)

Mycket farlig chans för Elfsborg. Mobaeck och nyinsatte Svedberg spelar fram Ericsson som får oväntat gott om utrymme i straffområdet. Tyvärr får han inte till bollmottagningen så avslutet blir dåligt.

Den helt osynlige Nordmark ersätts av Henrik Svedberg som jag har för mig var med mot Ängelholm i cupen.

Jag fattar inte riktigt hur Elfsborg spelar nu. Både Keene och Bella ser ut att gå centralt, så uppställningen påminner lite om hur den såg ut med Holmén i laget, alltså med tre centrala mittfältare, en till höger och ingen till vänster. Jag gillar inte det alls.

Bra sekvens på vår högerflank, när Mobaeck samarbetar med Nordmark. Hörna blir det, lång sådan, men även den utan resultat.

Kurbegovic har vid några tillfällen tagit offensiva löpningar och skapat yta åt sig själv och andra, men tyvärr har han inte riktigt varit vän med bollen när den har kommit.

Det är svårt att säga någonting om de tre insläppta. Målen känns mycket som tillfälligheter, samtidigt som vi inte brukar släppa in så många.

Mål!!! Det såg ut som att Elfsborg var på väg tillbaka i några minuter, men istället kontrar Kommunal in 3-1. Holmkvist igen, serverad av Christoffer Andersson.

Bella och Martin E inleder ett samarbete som mynnar ut i ett inlägg som Keene sånär kan nicka in. Bra spel av Bella framförallt.

Mål!!! Tyvärr gör Kommunal mål så fort Bella blir inbytt. Frispark från vänster, skarv och svårt att försvara sig mot. Kommunal är det klart bättre laget sedan slutet på första så det är inte orättvist att de har vänt matchen.

Men nu blir det Bella-show! Joel Johansson går ut och ersätts av favoriten. Även Kommunal byter in någon vid namn Kuri eller liknande.

Jag tycker ändå att bonnen har ryckt upp sig jämfört med förra året, speciellt nu när jag kan se bilden hela tiden. Han utnyttjar dötiden i matchen till att prata om värvningar, skadeläget etc. Det är bra. Det finns ingen mening i att kommentera varje pass.

Jag reserverar mig för eventuella stavfel av namnen i Kommunal. Keene försöker fixa en straff i duell med Kommunal-back, men det ser för billigt ut.

Kommunal får direkt efter avspark ett bra frisparksläge till vänster om Hassans straffområde. Tamboura skjuter 40 meter över.

Mål!!! Mycket snyggt kombinationsspel av Kommunal utanför vårt straffområde leder till att Tobias Holmkvist, via instick från Makondele, kan chippa bollen över en chanslös Hassan. Rättvist med 1-1 tycker jag nog.

Kommunal har fört andra halvlek inledningsvis men nu skapade vi en hörna i alla fall. Den slås dock svagt så att bollen kan nickas undan av backlinjen.

Kommunals Andreas Landgren får matchens andra gula kort när han kapar Joel Johansson på Elfsborgs planhalva.

Kommunal sätter tryck direkt och Hassan tvingas avvärja ett par inlägg.

Matchen är igång igen. Inga byten gjorda.

Halvtid: Det har varit extremt svårt att följa matchen då jag hela tiden tvingas växla mellan web-tv:n och fönstret som jag skriver i. Nu har jag dock löst problemet inför andra halvlek genom att koppla upp Harahktes laptop.
Det är en ganska jämn match mellan två inte helt ordinarie lag. Elfsborg har haft mer boll men Kommunal har bra kontringar och känns inte ofarliga. Passningskvaliteten är inte på topp i något av lagen, men Martin Ericsson har som sagt visat att han kommer att bli viktig för oss. För att vara i början av februari är det en helt okej match.

Domaren har blåst av. Jag tar en rökpaus nu och återkommer strax med halvtidsanalys.

Kommunal skapar matchens farligaste målchans (utöver målet) då Erik Sundin är helt ren med Hassan. Vår målvakt gör en fantastisk räddning. På den efterföljande hörnan är det återigen farligt. Innan dessa sekvenser hade Elfsborg ett bra anfall då Martin E återigen briljerade med precisa instick, men det som ser mest lovande ut är att han ser rapp ut i steget. Jag hade för mig att han var en ganska seg spelare när han var i ICA.

Jag tycker att Elfsborg ser så kompakta ut som man kan önska. Det är svårt för Kommunal att komma fram till chanser och de har i princip bara fått iväg långskott. Å andra sidan har inte heller Elfsborg skapat så mycket den senaste kvarten. Nyss blev återigen Keene avblåst av oförklarlig anledning när en Kommunalback halkade. Möjligtvis var det offside, men det går inte att avgöra via den här websändningen.

Det är lite irriterande att de inte har lagt upp någon klocka i bild, men det borde väl vara ungefär tio minuter kvar av första nu. Matchen har blivit segare och jag behöver röka så domaren kan lika gärna blåsa av nu.

Kommunal vaskar fram en resultatlös hörna när det inte händer så mycket övrigt i matchen.

Elfsborg är det spelförande laget men Kommunal kontrar snabbt och har varit nära att skapa farligheter några gånger.

Kurbegovic drar på sig matchens första gula kort för taktisk frispark när Kommunal försöker kontra.

Det är ganska korta anfall från båda lagen och tempot är fortfarande ganska högt. Däremot är det väl inget skönspel direkt. Alldeles nyss slogs en tjongboll från backlinjen ända upp till Keene som elegant tog ned och sköt strax över.

Martin Ericsson kommer att bli nyttig. Han är inblandad i det mesta av Elfsborgs spel framåt.

Bonnen är verkligen en bedrövlig kommentator. "Här kommer Helsingborg då å så åååå bra spelat å så mycket bra men ja". Helt omöjligt att skriva i det här fönstret och samtidigt ha någon koll på vad som händer i matchen.

Jag glömde Kurbegovic när jag drog startelvan tidigare. Han spelade inledningsvis mittback men har nu bytt plats med Översjö.

Marcus Översjö gör så vitt jag vet A-lagsdebut i Elfsborg när Avdic tvingas byta. Oklart vad det rör sig om för skada.

Tamboura, den oborstade ytterbacken i Kommunal, drar på ett långskott som avslutar en hörnsekvens på vår planhalva. Bra räddning av Hassan. Elfsborg kontrar och skapar nästan en halvchans om man nu kan uttrycka sig så. Haglund räknar ju chanser så i och för sig, det vet ni.

Joel Johansson spelar till vänster som utgångspunkt, och inte Keene som jag skrev nyss. Byt plats på dem alltså.

Mycket vackert spel av Elfsborg. Martin Ericsson hittar via snett inåt bakåt-pass Avdic centralt som nästan träffar krysset. Bollen går över dock.

Keene och Normark har flankerna. Martin E har börjat bra och hittat fina ytor ut till främst Keene på vänsterkanten.

Kommunal skapar sin första målchans. Hyfsat spel fram till forward som drar till på volley. Bra räddning av Hassan.

Keene river sig loss i friläge och vinner duellen mot målvakten. 2-0 trodde jag, men av någon anledning är Keene avblåst för någonting. Det har knappt gått tio minuter av matchen.

Avdic och Helgi verkar spela centralt, medan Ericsson är släpande forward bakom JJ.

Mål!!! Joel Johansson gör mål precis när jag ska säga att tempot är hyfsat inledningsvis. JJ nickar in bollen på inlägg från högerkanten. Vem som slog det kan jag inte se och bonnen säger inget heller.

Elfsborg driver upp bollen på vänsterflanken och slår inlägg genom Florén tror jag. Ericsson avslutar tamt rakt på målisen.

Matchen är igång. De har ingen klocka i bild men Kommunal får en frispark som blir resultatlös.

Startelvan: Hassan, Floren, Helgi, Martin E, Mobaeck, Lucic, Nordmark, Keene, Joel Johansson och Avdic. Var är Bella?!?!

3 kvar: Å nej .... Inte bonnen. "Dä sa bli mycke intressant å se" har han sagt tio gånger på en minut nu.

5 kvar: Nu vet jag inte om bilden har fryst eller om de helt enkelt väljer att resultattavlan ligga ute fem minuter i sträck. Nej, nu zoomade de in den tillresta Helsingborgsklacken. De ser ut att vara ett 30-tal.

10 kvar: Spelarna har gått in i omklädningsrummen. Alldeles nyss harklade sig någon i en mikrofon, men det gick inte att avgöra vem.

Reflektion: Jag hade glömt hur liten bilden är och hur dålig upplösning sändningen har. Det blir inte lätt att se vem som är vem så låt oss innerligt hoppas att de har en kommentator som har koll på läget och kan göra sig förstådd.

15 kvar: Nu är det bild! Kommunalarbetarna står och trixar till varandra medan de flesta Elfsborgarna befinner sig utanför bild.

19 kvar: Nu buffrar spelaren igång. Fram kommer ett meddelande i vit text, "No signal input", mot svart bakgrund. Är det här Deja Vu?

20 minuter kvar: Mest intressant just nu är frågan om tekniken kommer att funka. Ett par av förra årets websändningar var ju mer eller mindre katastrofala varav en fick avbrytas helt.

25 minuter till avspark: Matchen verkar blåsas igång 13.00 ser jag nu. Det är websändningen som startar 12.45, om tio minuter alltså.

Trekvart innan matchstart: Jag ska hämta en pizza nu och äta den innan det kör igång. Några startelvor har ännu inte blivit officiella vad jag vet så vi ligger lite lågt med det. Enligt BT har Elfsborg hela elva spelare borta. Bella är dock frisk och borde därför starta om Elfsborg vill att proletariatets hemmamatchbojkott ska upphöra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag, februari 06, 2009

Onlinerapportering imorgon

Okej, jag eller någon annan ur Elfsborgsproletariatets delegation kör imorgon. "Sändningen" startar ca 12.30, men troligen skrivs någon form av inför matchen-rapport innan dess.Nu har jag inte tid med er. En rödgul lavalampa anlände idag med posten, en julklapp från min kära livskamrat. Tur att den damp ned i god tid före nästa jul i alla fall ...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En snabb fråga

Vill ni att jag kör onlinerapportering från morgondagens träningsmatch mot Kommunal? Helst ser jag den på plats (ej onlinerapport) men om ni uppskattade förra årets onlinetjänst (här, här och här) skulle jag kunna beställa matchen. Skicka in era kommentarer under dagen så återkommer jag i eftermiddag med besked.

Rune Lundblads blogg

Mörka moln tonar upp sig på min himmel. Ni kommer att veta mer inom de närmaste dagarna, men jag befinner mig i en fas då jag söker trygghet, identifikation och kontroll. Därför hände det sig häromdagen att jag återigen knappade in google, för att om möjligt bringa ljus på mysteriet Rune Lundblad. Vem är mannen som sedan 2005 har skickat insändare till denna blogg? Vi vet ju egentligen inte mycket om honom. Vi vet att han är pensionerad pastor, att hans dator är kopplad till ett telefonmodem samt att han jobbar ideellt med att ta hand om värstingungdomar, men det är ungefär allt.

Jag fann en blogg publicerad av Rune Lundblad, pensionerad folkskollärare. Den verkade misstänkt, läs exempelvis det här stycket om Jesus:

"Jesus säger om den onde som försöker dra människorna bort från Gud att han bara har kommit för att döda slakta och förgöra. Han är en tjuv och lögnare. Det är så du kan känna igen honom. Du känner igen honom genom det han ropar ut genom ord och handling. Döda, hata, förgör, utplåna. Jesus säger däremot: Jag har kommit för att ni ska ha liv, liv i överflöd. Älska era medmänniskor, till och med era fiender. Stå inte emot en oförrätt, förlåt varandra, såsom jag har förlåtit er ska ni också förlåta."

Tyvärr förnekade denne Rune Lundblad allt samröre med vår:

"Jag är inte pastor Rune Lundblad. Jag är folskollärare Rune Lundblad och lokalpredikant inom Metodistkyrkan. Jag har inte skrivit några insändare."

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, februari 03, 2009

Rödgult samtal med Erik Niva

Erik Niva är ytterligare en fotbollsskribent på Aftonbladets sportredaktion. Där verkar han i huvudsak fungera som krönikör, troligen en uppskattad sådan. Han och Bank hade även ett tjatigt webtv-program innan Laul tog över och skapade ett ännu tjatigare webtv-program, där Bank och Niva nedreglerades till gäster. Nu är det dags för upprättelse. Röd text = Röd Guling, gul text = Erik Niva. Mycket nöje!

1. Laul hävdade att du svarade på en av frågorna i hans rödgula samtal. Om du vill kan du låta honom besvara en av dessa frågor. Det här var för övrigt inte en fråga så du får börja precis som du vill:

En gång gick jag in i Robert Lauls Itunes-bibliotek för att se vilken låt som var spelad flest gånger. Överlägsen vinnare var "With Or Without You" med U2, spelad osannolika 227 gånger. Låten är knappt fem minuter lång, vilket alltså innebär att Robert Laul lyssnat på den under nästan 19 timmars effektiv tid. Dra era egna slutsatser. Jag ville bara nämna det.

2. Jag har endast sett två avsnitt av Laul Calling, då det mest känns som en bastuklubb för inbördes beundran. Har dock inte kunnat undgå att du har en dialekt norrifrån. Exakt var har du växt upp och är det sant att alla däruppe röstar vänster om VPK?

Jag är uppvuxen i Malmberget. Från järnvägsstationen är det 1313 kilometer till Stockholm, och i kommunen har traditionellt APK alltid fått fler röster än Moderaterna. Efter gruvstrejken i Malmfälten 1969-70 gjordes en dokumentärfilm som heter "Kamrater, motståndaren är välorganiserad". En av scenerna är hämtad från ett av gruvarbetarnas stora protestmöten. På första raden sitter en skinntorr liten gubbtjyv och ser jäkligt sliten ut. Det var min farfar.

3. På tal om norrlänningar: Känner du till de där skäggisarna på Norrländska socialfascisten som skriver om någon slags lek på is och har stulit mitt namn? Hälsa att jag kommer att ta tag i dem i sinom tid.

Pratar inte med NSD. Trots att det är en högertidning så är jag journalistiskt fostrad på lokalkonkurrenten Norbottens-Kuriren.

4. Har du i likhet med Patrick Ekwall funderat på att skaffa en egen hemsida? Motivera din ståndpunkt!

Nej. Internet är inte stort nog för oss båda.

5. Med tanke på att ditt intresse för fotboll verkar vara rätt högt kan man tänka sig att du själv har spelat någon gång. Vilken position föredrar du och vilka är dina styrkor respektive svagheter på fotbollsplanen?

Jag ska ha Zidane-rollen. Utgångsposition halv ute till vänster, men med licens att flyta inåt och öppna upp motståndarna med min högerfot. Jag hade bra speluppfattning, bra passningsfot och det som brukar beskrivas som funktionell teknik. Jag var en fullt duglig fotbollsspelare, alltså, men en usel atlet. Jag var vek, långsam och ganska ointresserad av att springa, kämpa eller tacklas.

6. Bedöm följande sportjournalisters ego på en skala mellan ett till tio, där ett är någon utan behov av att framhäva sig själv och tio är Hulk Hogan. Kommentera siffrorna också.

Patrick Ekwall - 10. Måste ju anses som områdets obestridde mästare.
Simon Bank - 6. Drar sig undan på franska rivieran – men har å andra sidan varit sexa på Stureplans innelista.
Arne Hegerfors - 6. He jus't can't keep away, can he?
Mats Nyström - 3. Jag har själv aldrig träffat honom, eller ens hört talas om någon som har träffat honom. Det måste väl betyda något?
Ola Wenström - 7. Smile at the world, and the world will smile at you.
Olof Lundh - 7. Byter man tidning mot tv så gör man väl det av en anledning?!

Kommentar: Jag har faktiskt snackat med Mats Nyström i telefon en gång. Vi diskuterade ett eventuellt rödgult samtal och kom överens om att vi skulle höras efter OS igen. Minns dock inte om det var OS 06 eller 08.

7. Stefan Andreasson brukar vilja ha med hela Elfsborgs A-trupp till landslagets samlingar. Vem, förutom Anders Svensson och möjligtvis Stefan Ishizaki, borde vara aktuell till vårens kvalmatcher?

Från Elfsborg? Emir Bajrami i så fall. Även om han säkert hade behövt ha en januariturné eller tre i ryggsäcken.

8. Associationslek! Skriv ned det första du tänker på när du läser följande namn/ord. (Exempel: Alien - Jim Jidhed och Steven Seagal - god livssyn, ja du vet hur det funkar.)

Fidel Castro - Defiant. Om inte ordet finns på svenska så borde det göra det.
Demokrati - Ett idealtillstånd som vi fortfarande aldrig varit särskilt nära.
Curt Hennig - Vem? Jag googlar... Okej, någon sorts förlaga till Mickey Rourke i "The Wrestler".
Naturrutan - Palindrom.
Kniv - Vanligaste modeaccessoaren i Liverpool.
Kungen - Borde avskaffas.

9. När Elfsborg mötte Åtvidaberg på försäsongen 2006 ropade Anders Svensson en vulgär synonym till manligt könsorgan när han misslyckades med en passning.

Det var alltså frågan?! Se där.

Kommentar: Efter att frågorna hade skickats upptäckte jag att nummer nio inte var formulerad som en fråga, vars andemening brukar vara "vad tycker du om det?" Bestämde mig dock för att låta meningen vara, mer som ett påstående, för att se om Niva hade några invändningar.

10. Expressens Mathias Lühr ljuger, bryter mot upphovsrättslagen samt uppträder arrogant. Finns det någon liknande ondskans hantlangare på Aftonbladets sportredaktion och i så fall vem?

Lögnerna och upphovsrättslagen vet jag inte om – men att uppträda arrogant?! Robert Laul är givetvis ohotad.

11. I wrestlingens värld brukar brottarna inleda fejder med varandra innan de möts. Ric Flair påstod exempelvis att han hade ett förhållande med Miss Elizabeth som var manager och hustru till Randy Savage. Skulle man inte kunna införa sådana inslag i allsvenskan för att skapa ett större intresse kring matcherna?

Känns väl inte som att den typen av fejdrykten gjort så mycket för att öka intresset för till exempel damallsvenskan?!

12. "Vi är ett band för 90-talet" hävdade Sha-boom. Nämn någon sportrelaterad felbedömning på samma nivå.

"Det är bra vibbar kring AIK just nu". Sanny Åslund, 4 maj, 2004.

13. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Idrott är politik, politik är idrott, bloggar är idrott och bloggar är politik. Med andra ord är det inte en intressant kombination, utan en oundviklig kombination.

14. I Return of the jedi påstår Leia att hon har minnesbilder av sin mor samt att att hon var "kind but sad." 20 år senare ser vi i Revenge of the sith att Padme dör någon minut efter att Leia föds. Hur går det ihop?

A) Leia har Kraften.
B) George Lucas tappade greppet någonstans runt Howard the duck-tiden.
C) Filmernas målgrupp är barn som inte lägger någon större vikt vid sådana petitesser.

Jag läste "Palme", och började fila på något resonemang om folkhemmets förfall. Men Padme? Jag får googla igen... Vad har ni till mig, Wikipedia? Ah, apparently it doesn't add up. Jag citerar Peter Travers på Rolling Stone: "To hail Revenge of the Sith as a satisfying bridge to a classic is not just playing a game of the Emperor's New Clothes, it's an insult to what the original accomplished". Och till och med George Lucas själv erkänner ju att det här är hans akilleshäl: "The part that I never really developed is the death of Luke and Leia's mother. I had a backstory for her in earlier drafts, but it basically didn't survive. When I got to Jedi, I wanted one of the kids to have some kind of memory of her because she will be a key figure in the new episodes I'm writing. But I really debated whether or not Leia should remember her". Så javafan, svaret måste väl bli B) med ett stänk av C).

15. Vad gör du när inte skriver krönikor och pladdrar om fotboll? Berätta lite om dina fritidsintressen!

Likt en platt Nick Hornby-karaktär är jag en musikens man som ägnat lika stor del av min uppväxt åt skivor som åt fotboll. Och den fördelningen består. Mitt populärkulturella intresse är nog generellt större än genomsnittets, precis som mitt samhällsintresse. I övrigt ska jag bli förälder om två månader, så just nu är det förberedelserna inför den förändringen som tar upp största delen av min fritid.

16. Avsluta som du vill.

Keep on keeping on.

Utmärkt! Välformulerat, rättstavat och stundtals intressant genererar ett sympatiskt intryck av Erik Niva. Är det inte jävligt märkligt att snart hela Aftonbladets sportredaktion, med glädje och engagemang, har tackat ja till dessa samtal, medan ingen enda av Expressens medarbetare har ställt upp?
Stort minus dock till Curt Hennig-associationen. Man kan inte googla fram en association, men om man för visshets skull ändå ska söka info får man väl inte gå efter första bästa källa (wikipedia) utan kika några steg längre ner. När jag läste det där om Mickey Rourke funderade jag länge och väl på om det inte vore på sin plats att censurera för första gången i dessa samtals historia.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Aftonbladets stora bloggpris saknar trovärdighet

Aftonbladet delade igår ut "Stora bloggpriset" som bland annat innehåller en kategori för sportbloggar. Då jag inte ens var nominerad antar jag att de ser mig som någonting mycket större och mer sofistikerat än en simpel sportbloggare. Vann gjorde istället Marcus Birro på Expressen. Anmärkningsvärt var för övrigt att Baraben var den enda av de fem nominerade som inte huserar på en dagstidning. Det är ju inte ens den bästa blävittbloggen utan mer en sportbloggarnas motsvarighet till Blondinbella.

Birro kan, till skillnad från de övriga i sällskapet, hantera en penna. Däremot är hans Italien-blogg på Expressen genuint ointressant, dessutom gör han ofrivillig parodi på konstnärskapet. Prettodetektorn lyser rött varje gång man läser något av hans inlägg.

Laul var min självklara vinnare bland de här alternativen. Han tycker dock att Henrik Rydström borde ha vunnit, men det känns bara som larvig falsk blygsamhet. Det enda speciella med Rydström är att han är en fotbollsspelare som har öppnat en bok. Som skribent är han inget märkvärdigt alls och även han ger ofta ett löjligt pretentiöst intryck, även om han är kul ibland.

Nej, egentligen är samtliga nominerade, utom Laul och möjligtvis den där HIF-bloggen som jag inte har läst, helt meningslösa. Därför blir även priset meningslöst och således funderar jag på att utse mig själv till 2008 års sanna bloggmästare. The real blog champion is me.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag, februari 02, 2009

Vem ska vara lagkapten?

En fråga som har varit öppen för diskussion de senaste två säsongerna är vem som ska vara lagkapten i IF Elfsborg.

En bra lagkapten:
  • är tongivande på fotbollsplanen och given i startelvan.
  • är respekterad i spelartruppen.
  • tänker först, talar sedan.
  • vet var gränsen går mellan gnäll och saklig kritik i diskussion om exempelvis ett domslut.
Jag var personligen inget fan av Anders Svensson som lagkapten. Dels tycker jag att han av någon anledning spelade sämre med bindeln, men framförallt har han ofta svarat för en hel del genuint korkade "tala först, tänka sedan"-uttalanden i media. Det är inte fel att visa besvikelse och frustration när laget inte har spelat bra, men det är snett att gå till attack mot publiken eller föreslå psykologhjälp åt lagkamrater som missar lägen. Anders får säkert ta hand om en hel del media vare sig han är kapten eller inte, men jag ser hellre att någon annan har bindeln.

Johan Sjöberg var på många sätt perfekt som lagkapten. Han var bra i media, var antagligen högt respekterad i truppen och fram till att Jon Jönsson värvades ansågs han dessutom vara en viktig kugge i försvaret. Idag har han naturligtvis långt ifrån samma truppstatus och kan därför inte vara aktuell.

Martin Andersson och Daniel Mobaeck delade ansvaret 2008 och är bra alternativ, men troligtvis är ingen av dem helt given i startelvan. Teddy Lucic kan säkert vara ett namn som diskuteras, men hans ledaregenskaper ligger väl snarare i spelmässig överlägsenhet än som pådrivare.

En som enligt rapporterna har visat ledaregenskaper på försäsongen är Mathias Florén. 2008 var han definitivt en av våra bästa spelare, kanske den bästa sett över säsongen. Om han håller samma klass i år är han given i startelvan och min man. Sätt bindeln på honom Haglund!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mathias Lühr svartlistad (för andra gången)

Nu tänker jag inte ägna mer tid åt Expressens stolpskott Mathias Lühr, som ju egentligen borde vara tacksam för att han överhuvudtaget omnämns i denna blogg. Härmed åker han upp permanentsvarta listan och nedan finner ni frågorna som han var alltför arrogant för att besvara. Ni minns att jag inte hann skicka frågorna innan han avböjde förra gången. Den här gången är formuläret komplett så en del frågor har ni läst förut, andra är nya.

1. Först och främst vill jag ge dig chansen att be om ursäkt för ditt uppförande häromåret, och tacka mig för att jag återigen vänder andra kinden till. Du får några rader här nedan:

2. Har du i likhet med Patrick Ekwall funderat på att skaffa en egen hemsida?

3. När Elfsborg mötte Åtvidaberg på försäsongen 2006 utropade Anders Svensson en vulgär synonom till ordet "penis" när han misslyckades med en passning. Hur ska man göra för att förbättra fotbollsspelares språkbruk?

4. Associationslek! Skriv ned det första du tänker på när du läser följande namn eller ord. (Exempel: Socialism - rättvisa och Sören Åkeby - idiot, ja du fattar.)

Demokrati -
Fidel Castro -
Jim Jidhed -
Tjernobyl -
Aftonbladet -
IF Elfsborg -

5. Du sägs vara en hygglig fotbollsspelare. Vilken position föredrar du och vilka är dina styrkor respektive svagheter på planen?

6. Bedöm följande sportjournalisters ego på en skala mellan ett till tio, där ett är någon utan behov av att framhäva sig själv och tio är Hulk Hogan. Kommentera siffrorna också.

Mats Nyström -
Robert Laul -
Patrick Ekwall -
Arne Hegerfors -
Ola Wenström -

7. Vem valde bilden som illustrerar din blogg och vad är syftet med att lägga upp en bild där du ser ut som en psykopat? När du medverkar i fan-tv ser du ju normal ut ...

8. Jag har i många år ansett att tråkiga lag, som IFK Göteborg, borde få poängavdrag för tråkigt och destruktivt spel. Samtidigt ska roliga lag, som Elfsborg, premieras med pluspoäng för elegans. Varför lyfts inte denna fråga till riksmediaplanet?

9. Vem ligger bakom Duleejohnson.com? Välj ett alternativ:

A) Robert Ernlund
B) Curt Hennig
C) Dulee Johnson
D) Samir Danhag (Dulees "great friend")
E) Patrick Ekwall

10. Tidigare rubricerades din blogg som "bäst koll på allsvenskan och landslaget" men numera står det "allt om landslaget och allsvenskan" istället. Har din koll blivit sämre och hur hög koll har du numera? Använd den vanliga skalan, där ett är Thomas Wernersson och tio är jag. Motivera ditt betyg också.

11. På tal om "bäst koll på" och "allt om" allsvenskan. Tidigare undrade man varför du aldrig skrev något om Elfsborg, men så berättade en läsare att Expressen har ett avtal med 08-klubbarna som går ut på att ignorera resten av landet. När löper detta avtal ut?

12. Vilken målgrupp vänder du dig till när du i din blogg berättar att du har druckit kaffe ihop med Johan Mjällby?

13. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

14. Laul hävdade i sitt rödgula samtal att du brukar sno hans nyheter samt att du grinar för minsta lilla. Kommentar?

15. Vad gör du när du inte bloggar och tjuvar nyheter? Berätta lite om dina fritidsintressen!

16. Skulle du i likhet med Björn Runström kunna hävda att någon annan har svarat på dessa frågor?

17. Avsluta som du vill


På sätt och vis kan jag respektera att några människor vägrar att svara på mina frågor, det vittnar om en viss integritet. Mathias Lühr tillhör dock inte denna grupp. Ni minns hur han ljög i samband med första svartlistningen. Den här gången försökte han ta lögnen till en ny nivå genom att låtsas som att han inte visste vad vår konflikt handlade om. Han vet att han gjorde bort sig förra gången och vill nu verka smartare, men han överskattar sin egen betydelse och ser bara fjantig ut. "Sluta fjanta dig och besvara frågorna istället" skrev jag till honom. Nu får han ingen mer chans.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,