lördag, december 03, 2005

Intervju med Jennifer Wegerup

Näste man till rakning är ingen man utan en kvinna! Utmärkta reportern Jennifer Wegerup från Aftonbladet skickar här några trevliga rödgula kommentarer rakt ut i cyberspace. Röd text är som vanligt mina frågor, gul text = Wegerup. Mycket nöje!

Hej, här är mina svar från AB:s redaktion ute i Globen City med julgran utanför mitt fönster här på femte våningen. Fotboll på tv och hockey-reporter Thorneus har bjudit på lussebullar. Kompenserar lite att jag i går tvingades tacka nej till att åka till Florens för Fiorentina-Juventus. (är ju gravid och ska få mitt första barn i slutet av februari. så jag har fått tacka nej till OS i Turin och hur det blir med VM i sommar återstår att se... Men det är det värt).
Din blogg är kul. Ska fråga vännen Haglund om han gillar den nästa gång vi stöter på varandra i vimlet. Men utgår från att han gör det.
Jen



1. Du verkar ha ett gott öga till Elfsborg vilket tyder på att du är begåvad med ett högt intellekt samt goda värderingar. Är du socialist?

Haha, tack så mycket. Socialismen har dock inte monopol på intelligens och sunda värderingar - man kan ha samma mål men tro på andra vägar för att nå målen.

2. Hur går det egentligen till när en fejd som exempelvis den mellan Ekwall och Antoine startar i media? Man får intryck av att det var Antoine som helt spontant ringde upp dig och kände sig tvungen att göra ett uttalande om Ekwalls kärring-beteende ...

Han ringde inte upp mig men redaktionen. Så visst har du rätt just där! Men oftast är det vi som jagar reaktioner. Ekwall, som jag känner, skickade en del småsura sms till mig den dagen... Överhuvudtaget märkte jag att Ekwall är en person som berör, jag fick flera hundra mejl om hans kompetens/inkompetens under debatten vid friidrotts-VM.

3. Varför tror du att Mats Hård tog kontakt med just dig och inte de där andra som spekulerade som mest?

Det "Hård" sa till mig var "jag tycker att du är bra utan att göra så mycket väsen av dig som vissa av killarna". Alltså att jag slog mig mindre för bröstet. Så det var ju ett fint omdöme.

4. Har du i likhet med Patrick Ekwall funderat på att skaffa en egen hemsida? Motivera din ståndpunkt!

Nej, det har jag inte. De jag skriver journalistiskt finns i Skandinaviens största tidning med över en miljon läsare om dagen. Det som rör mina böcker finns på förlagets hemsida. Därmed är jag rätt nöjd. När det gäller mig som privatperson tror jag inte heller att jag är tillräckligt känd för att folk ska längta efter att läsa om min klädstil eller när jag handlar på ICA.
Däremot har jag haft EM- och VM-bloggar med väldigt fin läsarrespons så man märker att folk tycker att det är kul att få en inblick bakom reporterlivets kulisser.


5. Robert Laul vägrar länka till En rödgul röra och har på sistone börjat provocera mig i sin blogg. Hur skulle du bedöma din kollegas livssyn när han på detta sätt vill hindra ett glädjens budskap från att spridas?

Robbie Lauler är en god vän men provokation är en del av hans stil. Vet dock att väldigt många vill att han länkar till deras sidor men att han inte kan göra alla till lags.

6. Dags för dig att bedöma några kända personers karisma på en skala mellan ett till tio, där ett är amöba-nivå och tio är Leffe Boork-nivå. Om du tycker att det är nödvändigt får du gärna motivera siffrorna.

Patrick Ekwall - 7. Trevligare än folk tror.
Håkan Mild - 8. En riktigt go gubbe.
Linda Rosing - 2. Vill bli sedd och älskad till varje pris.
Stefan Andréasson - 4. Dansband.
Mats Nyström - 5. Public service.
Jan Johansen - 2. Not my kind of guy.

7. "Vi är ett band för 90-talet" sa en gång killarna i Sha-Boom till tidningen OKEJ. Jag vill att du drar en parallell mellan detta uttalande och någon lämplig sportrelaterad felbedömning.

"Vi har ett väldigt bra samarbete och de verkar oerhört hundraprocentigt reko" - Lars Lagerbäck om Juventus dopningsdömde läkare Riccardo Agricola. Minnesvärt från landslagssamlingen i Wien/Zagreb senast.

8. Anser du att idrott och politik är en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Ja, absolut. Bara det kommer lite nya tankar och inte gamla floskler som "svenska lag spelar bra för att grupptänkande är en del av den svenska samhällsmodellen". Jag är tidigare nyhetsreporter och korrespondent och tror mycket på att bredda tänkandet kring idrotten. Skrev exempelvis nyligen om Cristiano Lucarelli, Livornos vilde kommunist.

9. Mathias Svensson sa nyligen att han vill visa alla att de hade fel om honom föregående säsong. De flesta tyckte ju att han var usel, tycker du att de hade fel?

Han var en besvikelse, liksom många av hemvändarna. Men han är en så skön typ som vågar tycka och säga saker, en bristvara bland spelare i dag, så han får en ny chans. Hoppas han får en bättre säsong 2006.

10. Jag har förespråkat ett alternativt poängsystem där tråkiga lag som IFK Göteborg och Kalmar ska få minuspoäng för destruktivt spel och där attraktiva lag som Elfsborg på samma sätt ska belönas med plus i tabellen. Varför lyfts inte en sådan debatt till riksmediaplanet?

Därför att den är intressant i teorin men omöjlig i praktiken. Det blir kaos när någon/några ska avgöra vad som är roligt/trist spel. Jag är emot tävlande efter subjektiva bedömningar som i gymnastik, konståkning och skönhetstävlingar. Därför har jag alltid haft svårt för traditionellt kvinnliga sporter.

11. Nämn en realistisk värvning som skulle lyfta Elfsborg.

Raami Shaban. En skicklig målvakt och en av de smartaste och trevligaste fotbollsspelare jag haft att göra med.

12. Håller du som kvinna med om att olika feministiska initiativ splittrar arbetarrörelsen och att feminism redan är en del av den socialistiska helhetsbilden?

Problemet är snarare att de feminister som syns och hörs, framför allt i Feministiskt initiativ, får folk att bli motståndare till jämställdhet. För jämställdhet är ju vad feminism handlar om i praktiken. Då debatten osar manshat och blir för abstrakt går viktiga frågor förlorade. Som att kvinnor tjänar mindre än män i alla kommuner i Sverige, att vi inte kan jogga ensamma ute då det är mörkt osv. Våldtäkter, misshandel, sexism och utomlands ännu hedersmord, illegala aborter, kvinnohandel, kvinnor som inte får studera, gå utomhus ensamma, jobba, ha fritt sex, skilja sig osv...
Jag älskar män, lever i ett lyckligt förhållande med en man, jobbar nästan bara med killar och umgås mest med dem också. Men vi lever inte i en jämställd värld. Det måste vara allas ansvar att jobba för det som feminism verkligen handlar om.

13. En del spelare i Elfsborg ropar könsord när de blir arga och besvikna på sig själva. Fågel, fisk eller mittemellan? Motivera din ståndpunkt.

Hm, mittemellan. Det låter ju illa men jag ropade själv "kuken" ibland när jag spelade och missade mål, var rätt hetsig. Det är mycket känslor med när man spelar. Det är värre med manliga ledare som hetsar unga killar och pratar om att "inte spela som kärringar", "ha stake" och inte "vara bögiga".
En bra manlig ledare ledsnade på att hans unga killspelare sprang runt och ropade "fitta" hela tiden. "Nu håller ni käft, en fitta är faktiskt något av det vackraste jag vet" sa han. Spelarna blev helt stumma.

14. Vad önskar du dig i julklapp?

Att allt är bra med bebisen i min mage och att få en lugn jul med familjen. Skulle jobbat både jul och nyår men har tagit ledigt två pass. Har rest omkring på olika mästerskap hela året, vi har renoverat huset och det har varit mycket med min nya bok som kom ut i våras. Är dessutom högravid så jag är trött. Nu vill jag bara slappa och mysa.

15. Avsluta som du vill.

Ta tillbaka fotbollen från packet som hotar den.

Bra och genomarbetade svar som dessutom skickades rekordsnabbt. Mats Hårds omdöme ställer jag mig bakom till hundra procent, jag anade att han resonerade på det viset. Annars var den höga bedömningen av Milds karisma en högoddsare. En rödgul röra önskar Jennifer Wegerup en riktigt god jul och lycka till med barnafödandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jennfer jag älskar deg blannat för dinna savar på tjuan o tollvan !!!"!!!!! om gubben lemna deje så ring meje !!!!!!!1

dinn jocke !!!!!!

Anonym sa...

Änne en som ställt upp på intervju. Det tycker jag var bra. Minus poäng för att hon inte gillade Stefan och gav honom en 4 i karisma. Helt fel.