måndag, januari 02, 2006

Rune Lundblad om könsroller

Återigen har vår vän Rune Lundblad tagit sig tid att skriva en insändare till oss.

Som flitig läsare av din hemsida vill jag än en gång på detta vis yttra mitt missnöje över någonting som upprör mig. Jag syftar självfallet på "skribenten" Linda som så vitt jag kan se har fått tillåtelse att fritt utveckla sina enfaldiga tankar, utan tillstymmelse till sund kristlig kontroll under en faderlig fast hand. Detta beslut strider klart och tydligt mot Bibeln och Herren Guds egna ord:
"Men kvinnan är en avglans av mannen, ty mannen kommer inte ifrån kvinnan, utan kvinnan ifrån mannen och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen." (1 Kor 11:7)
Bibelns budskap är som vanligt kristallklart. Kvinnan bör inte äga samma rättigheter som mannen, ty kvinnan är skapad att behaga mannen, samt sköta hans hem och hushåll, medan skrivandets konst och andra intellektuellt krävande sysslor bör lämnas åt det för uppgifterna bättre lämpade könet.

Rune Lundblad
pensionerad pastor

Tack för din insändare. Jag är en relativt öppensinnad människa och kan därför förstå att du är upprörd men det hindrar mig inte från att tycka att dina åsikter och bibeltolkningar känns något förlegade, särskilt i det samhälle som komma skall. Bibelns och andra heliga skrifters förordningar från en svunnen tid har genom alla tider bildat en bromskloss mot proletariatets frigörelse under socialismen, religionerna har fungerat som maktinstrument i händerna på överheten där det enda syftet har varit att hålla folken i schack. Socialism och andlighet är teoretiskt sett inga motpoler men samtliga borgerliga maktinstrument måste krossas. Jag skulle hellre se att vi alla, oavsett kultur och ursprung, såg till de gemensamma positiva budskap som återfinns i samtliga religioner.

1 kommentar:

Elloslinda sa...

JAG TYCKER: Din livssyn kanske var vanlig för 50-60 år sen, vad vet jag. Men DAGENS samhälle ser inte ut så och man märker ganska tydligt att du vill framhäva din kristna tro och ditt missnöje. Visst, jag har en liten förståelse till att man kan dra paralleller mellan idrott och politik. Men idrott(läs: blogsidor) och religion? Sen verkar du dra alla över en kam, och ger heller ingen förklaring till varför du inte gillar att jag skriver på "En rödgul röra". När den kristna tron tar över människans livssyn till så stor grad som i ditt fall, föreslår jag att du kontaktar Kristi Brud eller nåt, ni har nog mer likaktiga värderingar än Du och jag.

Din insändare upplevde jag som ett helt vanligt måndagsskämt som fick mig att le en aning - och inget annat.