tisdag, juli 25, 2006

Intervju med Magnus Haglund

Elfsborgs tränare Magnus Haglund har stått med på svarta listan en längre tid men glädjande nog gick han med på att samtala när jag ställde frågan igen för några dagar sedan. Som vanligt när det gäller personer som tidigare har varit svartlistade fick han några frågor mer än de vanliga femton att besvara, som ett litet straff, och dessa frågor är röda medan svaren är gula. Mycket nöje!

1. Du har alltid gett ett professionellt, sansat och seriöst intryck i intervjuer. Det skulle vara befriande om du bröt trenden här och nu. Ja, det här är ingen fråga utan mer av ett önskemål inför resten av detta samtal i cyberspace.

2. Du var en av de första som åkte upp på svarta listan. Har du upplevt påtryckningar eller finns det någon annan anledning till att du har ändrat dig?

Ja, jag blev väldigt skakad när jag hamnade på svarta listan. Vågar inget annat än att ställa upp på den här intervjun.

3. Det bästa som du har gjort hittills var att bänka Arvhage och ge bindeln till Sjöberg. Hur sur blev Arvhage på en skala mellan ett till tio? (Ett är Lasse Berghagen och tio min flickvän när vi ser träningsmatcher i ett svinkallt februari.)

Klart det inte var roligt för Kristoffer som varit kapten och mittback i Elfsborg i flera år. Så på skalan blev det nog en åtta. Men man får inte glömma att han gjorde flera väldigt bra matcher som ytterback det året och ingick i en backlinje som höll nollan i fem allsvenska matcher i rad.

4. I wrestlingens värld är det vanligt att fejder byggs upp mellan brottarna, fejder som exempelvis kan gå ut på att den ene har samlag med den andres fru eller att någon viftar med en Irakisk flagga etc. Tycker du att det vore intressant att införa sådana moment i allsvenskan för att bygga ett större intresse kring matcherna? Motivera din ståndpunkt!

Nej, det tycker jag verkligen inte. Fotbollen är intressant som den är. Den publik som hade kommit för de inslag du nämner vill vi nog gärna vara utan.

5. När man väljer att träna Elfsborg i Football Manager 2006 får du automatiskt sparken. Jag har aldrig varit med om att du efter det har fått något annat jobb. Kommentar?

Spelar aldrig dataspel och har därför svårt att kommentera detta. Skaparna till dataspelet är väl inte mina fans direkt, antar jag.

6. Stefan Andréasson påstod indirekt att det var du som inte ville behålla Jurica Siljanoski. Berodde det på hans diagonallöpningar med boll som alltid slutade med kontring för motståndarlaget?

Siljanoski hade lämnat Elfsborg innan jag tillträdde så ställdes inför något beslut rörande honom.

7. Så här långt in på säsongen har det glädjande nog varit tyst om fylleskandaler. Kan det vara en förklaring till varför vi än så länge har sluppit se det där riktiga bottennappet som vi annars är vana vid?

Under mina år i Elfsborg har det överhuvudtaget festats väldigt lite i truppen. Våra spelare är mycket seriösa idrottsmän. Men de är också människor och unga män som har rätt att några gånger om året gå ut och ta några öl med kompisar. Någon gång har det gått över styr, men det är otroligt lite. Tycker vi är lite för präktiga i Sverige. I England krökar väldigt många Premier League hårt varje vecka.Så klart inget att ta efter men jag tror inte vi behöver hetsa upp oss över att våra spelare är berusade tre-fyra gånger på ett år. Det har inte haft någonting att göra med att vi tidigare år gjort vissa dåliga matcher.

8. Förra säsongen körde ni alltid med en avsparksvariant som gick ut på att bollen passades tillbaka till en mittfältare som tjongade upp bollen till inkast eller ibland till och med inspark för motståndarlaget. Vad var tanken med den?

Avsparksvarianten gick ut på att slå upp bollen på läktaren till Magnus Samuelssons son som skulle få ta med bollen hem. Tyvärr för Simon så missade vi nästan varje gång.

9. I träningsmatchen mot Frölunda på Ruddalen 2005 var Sveriges bäste fotbollsspelare lagkapten. Varför fick han inte fortsätta bära bindeln?

Johan gjorde en bra insats som lagkapten, men man kan ju inte ha en lagkapten i Elfsborg som kommer från Horn/Hycklinge som dessutom är fastighetsmäklare som säljer mögelskadade hus. Det trodde jag du begrep.

10. Hur kändes det att för ett par år sedan ligga under med 2-0 och ha en bänk beståendes av Emil Backlund, Andreas Drugge och Jurica Siljanoski att förändra matchbilden med?

Det kändes som att sparka huvudet i väggen för att citera Christer Abrahamsson.

11. Associationslek! Skriv det första du kommer på när du läser följande namn. (Exempel: Lars Ohly - socialdemokrat, Tomas Wernersson - pajas, ja du fattar.)

Patrick Ekwall - frisyrgele
Rune Lundblad - vem?
Peter Antoine - starköl
Diego Maradona - bantningskur
Fidel Castro - glad gamäng
Linda Bengtzing - trevlig tjej

12. Stefan Andréasson ville ha med hela Elfsborgs A-trupp till VM. Vilka, förutom Johan Karlsson, tycker du borde få chansen i kommande vänskapsmatcher och EM-kval?

Stefan Ishizaki och Anders Svensson

13. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Nej.

14. Svennis kvinnoaffärer är ju världskända. Har du några groupies efter dig?

Har en hel del tjejer efter mig och det är förstås väldigt härligt. Försöker glädja dom flesta.

15. När Elfsborg mötte Åtvidaberg på försäsongen utropade Anders Svensson en vulgär synom till ordet "penis" när han misslyckades med en passning. Enligt Wettergren var det aldrig aktuellt med en reprimand gentemot Svensson men han berättade att ni har jobbat mycket med etik och moral. Ge några exempel på hur detta arbete har sett ut!

Har jobbat ganska mycket med gruppsammansvetsande övningar bl a nattorientering hos Klas Ingesson och en hel del annat. Haft många samtal i gruppen om hur vi vill förhålla oss till varandra och till utomstående som motståndare, domare, publik, media osv. Har gett goda resultat.

16. Berätta lite om vad du gör på fritiden.

Har inte så mycket tid över, men gillar att träna och då gärna i form av löpning, styrketräning, tennis, badminton, är intresserad av trav, äger en travhäst som jag försöker följa. Försöker träffa släkt och vänner samt vackra kvinnor. Jag har ett härligt liv.

17. Vilka signalsubstanser rörde sig mellan receptorerna i din hjärna när Wernersson ropade upp Mats Haglund på den allsvenska upptaktsträffen?

Torsten säger ofta fel namn så jag var inte överraskad.

18. Du och Wettergren blir ibland förgrymmade över domarnas insats och ni yttrar detta missnöje ljudligt. Samtidigt blir vi supportrar och ni tränare arga när spelare tjatar till sig gula kort. Borde inte ni föregå med gott exempel?

Vi borde alltid föregå med gott exempel, men ibland i stridens hetta rinner det över lite. Gissar att det har med inlevelsen och vinnarinstinkten att göra.

19. Avsluta som du vill.

Som ni ser avslutade han inte alls utan lämnade över ordet till mig direkt. Jag tycker att det här var en klart godkänd insats med tanke på att en del av frågorna var ganska elaka. Han svarade snyggt på samtliga frågor och visade prov på både humor och självdistans och mer begär jag inte. Jag får dock erkänna en liten tabbe. Juri Siljanoski slutade ju redan under Grönhagens tid och det glömde jag i stridens hetta. Om Grönhagen någon gång blir aktuell för ett rödgult samtal får vi lov att återkomma till teknikern från Makedonien.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: