lördag, november 04, 2006

Intervju med Lars Ohly

Nu när det snart bara är 24 timmar kvar till match bjuder jag på ett rödgult samtal utöver det vanliga. Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly är en stor DIF-supporter som här får chansen att uttala sig om matchen, Sveriges framtid och lite annat. Röd text = Röd Guling, gul text = Lars Ohly. Mycket nöje!

1. För mig är det svårt att förstå hur man kan hålla på något annat lag än Elfsborg. Är det någonting i barndomen som spökar? Berätta lite om hur det kom sig att du blev Djurgårdare så kanske vi tillsammans kan råda bot på problemet.

Hur många sm-guld har Elfsborg? (Svar: Snart fem.) Hur många spelare man minns kommer från Borås? Medan Djurgårn kan skryta med Sigge Parling, Hasse Mild, Hasse Nilsson, Lill-Lappen Hellström, Arne Arvidsson, Knivsta Sandberg, Leif Sköld, Leif Eriksson, Särna Åkerström, Ronney Pettersson, "Prillan" Sjöberg, Willy Gummesson, Sven Lindman, Claes Cronqvist, Tommy Berggren, Anders Grönhagen, Björn Alkeby, "Nättraby" Jonsson..................

Dessutom har Djurgårn den blågula socialismen som klubbmärke.

2. Red en gång för alla ut hur det var med Nacka. Spelade du mot honom eller inte?

Nacka spelade med Kärrtorp och mötte Rydbo, där jag spelade, i en uppvisningsmatch. Jag hade för mig att jag var på plan, men jag fick nog bara Nackas autograf efteråt.

3. Ditt långfinger mot högerhoppan var det bästa som har hänt det senaste året tror jag. Nämn någon annan person som borde få fingret och motivera din ståndpunkt.

Man ska ju inte ge fingret åt folk. I stället ska man argumentera mot deras åsikter. Och där finns ju rätt många att argumentera mot....

4. Bedöm följande politikers karisma på en skala mellan ett till tio, där ett är Bo Lundgren och tio är Fidel Castro. Om du vill kan du kommentera siffrorna.

Ingvar Carlsson - 3
Lars Leijonborg - 1
Maud Olofsson - 2
Gudrun Schyman - 7
Kjell-Olof Feldt - 2
Ulf Adelsohn - 4
Lars Werner - 6
Olof Palme - 8

5. Anser du att DIF ska lägga sig mot Elfsborg på söndag? Motivera din ståndpunkt!

Absolut inte! Vi ska slå knallarna med 8 - 1, som vi gjorde i avslutningsmatchen förra året. Och så ska Malmö tvåla dit Gnaget med minst lika mycket. Och Öster ska slå Hammarby. Då tar Elfsborg sm-guld (fast alla förstår vilka som är bäst), vi blir trea och två Göteborgslag åker ur.

6. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Ja.

7. Håller du med om att olika feministiska initiativ splittrar arbetarrörelsen då feminism redan är en del av den socialistiska helhetsbilden?

Nej, feminismen kommer inte automatiskt med socialismen. Det finns alldeles för många bevis på att det behövs en särskild kvinnokamp. Men de båda perspektiven går utmärkt att kombinera som det enda feministiska och socialistiska partiet i Sverige visar.

8. Varför gick du ur svensk-kubanska föreningen?

Ordföranden i Svensk-kubanska tog avstånd från den kritiska solidaritet som jag menar måste vara grunden för allt solidaritetsarbete och han vägrade säga att Sovjetunionen var en diktatur. Jag vill inte vara med i en förening med sådana företrädare.

9. Vad behöver Kim Källström förbättra för att ha någon som helst chans att slå sig in i Sveriges startelva?

Han är redan där. Jag rankar honom som Sveriges just nu fjärde bästa spelare alla kategorier efter Zlatan, Isaksson och Ljungberg. Den som inte inser Kims storhet har inte mycket kunskap om fotboll.

10. Vad gör du när du inte är upptagen med det politiska och när DIF inte spelar? Berätta lite om dina fritidsintressen!

Läser böcker, går på bio, umgås med Åsa och ungarna, åker till landet.

11. Är det inte bra att borgarna släpps fram ett tag nu? Det kanske kan göra allmänheten mer politiskt medveten? Man ser ju exempelvis hur höjningen av A-kasseavgiften plötsligt gör folk upprörda, trots att borgarna mer eller mindre öppet gick till val på det. Folket får vad de förtjänar, eller?

Nej, det är alltid lättare att riva ner än att bygga upp. Det borgarna hinner förstöra på fyra år kanske vi behöver 10 för att återställa. Och då har vi dessutom fått ägna oss åt annat än att utveckla solidaritet och rättvisa. Risken finns också att de som drabbas mest av högerpolitiken passiviseras eller attraheras av de högerextrema med sina enkla lösningar på problemen. Nej, det är aldrig bra när den ekonomiska och politiska makten samlas på ett fåtal händer.

12. När blev du klassmedveten?

När jag började på SJ 1976.

13. Associationslek! Nämn det första som du kommer på när du läser följande ord eller namn, och var inte politiskt korrekt. (Exempel: Fidel Castro - frihetskämpe, Lars Leijonborg - pajas, ja du fattar.)

Demokrati - Folkmakt
Rune Lundblad - vem?
Bamse - Krösus Sork-fiende
Illuminati - frimurare
DN - högerblaska
Anders Svensson - allsvensk klass

14. Avsluta som du vill.

Feministiska och socialistiska hälsningar!

Återigen en god insats av ett intervjuobjekt och när såpass upptagna män som Lars Ohly kan besvara mina frågor inom några dagar borde alla kunna göra det, även Anders Svensson och Linda Bengtzing. Han svarade visserligen fel på Kim Källström-frågan men i övrigt glädjs jag åt Lars Leijonborgs karisma-etta som var precis den siffra som jag efterlyste. Bra jobbat!

Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

Kaptenen sa...

Bra jobbat. Dina socialistiska insatser i bloggvärlden är lysande.

Anonym sa...

Lars Ohly, vilken trött tomte...

Anonym sa...

Ohly är pinsam.
Ändock, grattis!

Anonym sa...

Såg Fidel på TV i veckan, inte får han några tio poäng inte. Man fick titta ganska länge innan man kom till insikten att han "troligtvis" lever.

Då var gubbarna i Buena Vista betydligt piggare.

Anonym sa...

Ohly trött tomte?

Inte undra på det. Är väl rätt energikrävande att slåss mot osolidariska människor. Licensskolkare, skattesmitare, krossa facketare, lögnare (energiskatt,vägtull) osv. Glömde jag något?

Anonym sa...

Han borde mediaskola ett antal spelare i Gulacticos. Har Karlsson/Svensson svarat ännu? Jag menar, det går ju an att komma efter ett SM-guld:)

Anonym sa...

Vilken förvirrad man han verkar va...inte många rätt där.

Röd Guling sa...

Jag har inte skickat frågor till Mathias S och JK. Det berodde till en början på lättja och i viss mån brist på inspiration när både Anders och Linda Bengtzing vägrade svara, trots bra och genomtänkta frågor. De senaste veckorna har jag emellertid undvikit att skicka mail till dem pga att jag ville att de skulle koncentrera sig på annat. JK har ju mer eller mindre lovat att ställa upp så det är kanske dags att börja fila på det där nu.