fredag, maj 04, 2007

Intervju med Robert Laul

Robert Laul är nyhetsreporter på Sportbladet men är kanske mest känd för att dela ut käftsmällar till höger och vänster, under täckmanteln "fotbollsbloggare." (Av någon anledning faller den där egenheten mig i smaken.) Laul håller på ICA i allsvenskan men vi sket i att ta upp det i följande rödgula samtal, det är så tjatigt. Istället blir det en hel del Ekwall, lite Zlatan kryddat med en smula Twin peaks. Röd text = Röd Guling, gul text = Robert Laul. Mycket nöje!

1. Till att börja med vill jag bara berömma dig för att du har lyft din blogg rejält det senaste halvåret eller så. Fejden med den där resebyrågubben var lysande och jag känner att du börjar finna din form. Här har du chansen att tipsa mina läsare om din länk för att på så vis locka fler besökare dit:

http://blogg.aftonbladet.se/6

2. Associationslek! Nämn det första som dyker upp i ditt huvud när du läser följande namn. (Exempel: Peter Antoine - livsnjutare, Glenn Hysén - knäppis, ja du vet hur det funkar.)

Patrick Ekwall - stor bil
Fidel Castro - cigarr
Magnus Haglund - snygg för att vara fotbollstränare
Rune Lundblad - vem fan är det?
Bosse Pettersson - rösten

3. Ingen som följer din blogg har kunnat undvika att bli informerade om att du har spelat fotboll på en relativt hög nivå. Själv svarade jag en gång för ett äkta hat-trick i en korpmatch och nu vill jag att du berättar om ditt finaste fotbollsminne!

Värmde upp inför ett inhopp mot Gais på Gamla Ullevi i sista seriematchen säsongen 1997. Jonsered (med B-A Strömberg som tränare) var tvungna att ta tre poäng för att inte åka ur, Gais var tvungna att få en poäng för att gå upp. Vi ledde med 1-0 när jag började värma upp på ena kortsidan. Då ropar en Gaisare från publiken – det var rätt många där, 4000-5000 – så det ekar inne på arenan: "Fan Laul, räckte inte pengarna från Torbjörn (Nilsson) till en fettsugning?". Sedan klarade vi att hålla 1-0, vi blev kvar i tvåan och Gais också!

4. Vem mördade Laura Palmer? Välj ett alternativ!

a) Vem är Laura Palmer? (Jag har inte sett Twin Peaks.)
b) Det får man ju aldrig reda på! (Jag har inte sett Twin Peaks.)
c) Leland Palmer under Bobs inflytande.
d) Han med hästsvansen. (Jag har inte sett Twin Peaks.)
e) Polisen som utreder fallet. (Jag har inte sett Twin Peaks.)
f) Han med motorcykeln. (Jag har inte sett Twin Peaks.)

C

5. Vad anser du om att professionella fotbollsspelare ropar könsord när de misslyckas med en passning?

Jag tycker det är ännu värre att man får varning när man svär i division fem. Vem kom på den regeln?

6. Som bloggare borde du kunna svara på om idrott och politik är en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Idrott är politik så absolut.

7. Bedöm följande sportjournalisters ego på en skala mellan ett till tio, där ett är någon som inte verkar känna något behov av att framhäva sig själv och tio är Hulk Hogan. Du får mer än gärna kommentera siffrorna.

Ola Wenström - 5. Bra kille, bra programledare och skulle även blivit en bra försäljare.
Patrick Ekwall - 10. En av Sveriges bästa TV-sportreportrar. Men mer underhållare än journalist.
Lasse Kinch - 3. Minns knappt varför man gnällde så mycket på honom.
Mathias Lühr - 3. Hygglig nyhetsreporter, svag blogg.
Mats Nyström - 3. Okej TV-sportankare, inte mer.
Olof Lundh - 7. Framstod som en riktigt bra fotbollsjournalist. Därför kändes det väldigt tråkigt när hans arbetsmetoder avslöjades.

8. Jag har förespråkat ett nytt poängsystem där tråkiga lag, som exempelvis IFK Göteborg och Gefle, ska få minuspoäng och där roliga lag, som exempelvis Elfsborg, ska belönas för attraktivt spel. Varför lyfts inte denna fråga upp till riksmediaplanet?

Finns det något jag är trött på så är det diskussionen om rolig fotboll. Vad fan är det? För mig kan det vara otroligt underhållande och därmed ROLIGT att se ett italienskt lag försöka stänga en match efter ett tidigt mål. På samma sätt kan en smart filmning i rätt läge vara imponerande. Det handlar ju om att vinna. Jag antar att du bygger din tes på att bara anfallsspel kan vara roligt, därför kommer i alla fall inte jag lyfta upp frågan. Varför mina kollegor inte lyfter upp den vet jag inte säkert, men de tycker säkert att det är emot fotbollens grunder. Däremot kan man bestraffa Gefle ändå, jag har svårt för lag som är i allsvenskan utan ekonomiska muskler. Går det att skaka fram 150 miljoner i Borås, måste det väl gå att skaka fram i alla fall 50 i Gävle.

9. "Vi är ett band för 90-talet" hävdade Sha-boom till tidningen OKEJ. Nämn en sportrelaterad felbedömning på samma nivå!

"Kim Källström till Elfsborg" kommer väl inte så långt efter? Fast jag vill påpeka att det var långt innan Djurgården blev den storvärvarklubb de var ett par år. Det hade inte alls varit så otroligt som det lät ett par år att Kim gått dit. Vem vet, han kanske väljer Elfsborg när han flyttar hem om 7-10 år? Radiosporten gick för övrigt ut med samma uppgifter som mig i samma veva. Men nog fan var det en journalistisk felbedömning, även om jag fortfarande hävdar att en ond människa i Djurgården lurade mig. Man var ju ganska grön på den tiden.

10. Har du i likhet med Patrick Ekwall funderat på att skaffa en egen hemsida? Motivera din ståndpunkt!

Nej. Jag har ju en blogg.

11. Hur påverkas Sportbladets landslagsbevakning av att du;

a) fejdar med deras pressfolk?

Det har väl gnälts lite vid ngn sponsorträff, kanske. Å andra sidan gör Sportbladet – och vill göra! – den mest granskande och kritiska journalistiken och den måste vi fortsätta med. Hittills har jag aldrig censurerats. I alla fall inte mina artiklar. På bloggen kanske det gått lite för snabbt nån gång.

b) kräver Lars-Rolands avgång?

Inte alls.

c) är ovän med Zlatan?

Nu spelar det ingen roll längre, han bojkottar ju all svensk media. Precis i början av vårt "bråk" fick väl hela Sportbladet lida för det, men sedan släppte han det och pratade med Sportbladet men inte med mig, då skickade vi bara dit någon annan reporter i stället. Allt det här finns för övrigt utmärkt beskrivet i boken "Zlatan är Zlatan" som kommer ut i dagarna.

12. Tror du att det blir bra stämning på nästa redaktionsfest efter din offentliga sågning av Petra Thoréns Jeffrey Aubynn-artikel? Motivera ditt ja eller nej.

Ja. Jag brukar bli hyggligt dyngrak på våra redaktionsfester, Petra är lite lugnare av sig men ganska bra på att partaja ändå.

13. Inför förra säsongen hölls den allsvenska upptaktsträffen i Borås. Testade du Campinos kebabrulle som jag tipsade om?

Nej. Jag var nere i en djup svacka då. Så djup att jag inte ens var sugen på Kebab. Jag hoppas att det aldrig händer igen. Du borde för övrigt testa Hammarkullens Kebab. Liknar inget annat.

14. Vem/vilka är roten till allt ont i världen? Rangordna följande alternativ i en lista, där nummer ett är ondast medan det snällaste alternativet hamnar på sista plats. Om du vill kan du lägga till några namn som du tycker saknas.
De kristna, USA-republikanerna, kungahuset, Hammerfall, kommunisterna, Satan, Patrick Ekwall, muslimerna, Robert Ernlund i Treat.

1. USA-republikanerna.
2. De kristna.
3. Muslimerna.
4. Kungahuset.
5. Patrick Ekwall.
6. Satan.
7. Hammerfall.
8. Kommunisterna.
9. Snubben i Treat.

15. Vilket hinder blockerar vägen mellan din och Ekwalls vänskap? Förklara varför det verkar ha skurit sig mellan er.

Det var under fotbolls-VM som jag skulle göra en intervju med honom att han blivit framröstad som "sämsta TV-sportreportern" tillsammans med Anna Pohjanen. När jag ringde Ekwall så vände jag på siffrorna och sa att han fått bäst betyg. Tanken var att få Ekwall att hylla den här typen av omröstning som väldigt trovärdig, för att sedan klämma åt säcken. Ekwall var smart nog att inte hylla omröstningen trots att han ett tag trodde att han låg högst upp. Han tolkade det hela som att jag förnedrade honom, sedan tipsade han Resumé och på den vägen är det. Men det är egentligen inga större problem, vi har mejlkontakt då och då och hejar glatt på varandra på matcher. Vi lär väl dela på innermittfältet när journalistlandslaget möter Finland i juni. Problemet är att Ekwall aldrig tagit ett hemjobb i hela sitt liv och det är väl möjligen det man kan ha synpunkter på.

16. Förutom Ekwall är det ju Mathias Lühr som du fejdar mest med. Om man bortser från hans värdelösa blogg som bara går ut på att namedroppa en massa människor som han vill förknippas med vill jag veta varför du retar dig på honom.

Lur är egentligen en rätt skön snubbe med sån där småtorr, rätt rolig humor. Jag bjöd honom på både cigaretter och taxiresor i Sydamerika, och han bjöd tillbaka. Jag retar mig inte alls på honom som person, däremot kan jag reta mig på att han har stulit mina publicerade nyheter och presenterat de som Expressens egna avslöjanden vid ett par tillfällen. Sedan är det en gnällig jävel på fotbollsplanen som uppenbarligen inte tycker att man ska ha straffsparkar när man lirar tvåmål om någon blir brutalt kapad. Han är rätt hygglig på fotboll, dock.

17. Vad gör du när du inte bloggar, jobbar och spelar fotboll? Berätta lite om dina fritidsintressen.

Familjen först och främst så klart. När det gäller mina intressen älskar jag att ligga i soffan och käka smågodis och kolla film. Mina tre bästa filmer är 1) Den onde, den gode och den fule, 2) Apocalypse Now och 3) True Romance. Eftersom jag precis tagit körkort tycker jag fortfarande att det är rätt kul att köra bil. Jag läser en del, just nu om Stalin och Zlatan. Jag har på äldre dagar börjat tycka det är kul att laga mat, och rödvin blir allt godare. Min whiskysamling både växer och krymper, och ibland blir det en vända på Stureplan. Sedan har jag några veckor om året då jag är nere i Göteborg och lever ett mycket fritt tonårsliv med sol, bad, slappning, kortspel och fester.

18. Skulle du i likhet med Björn Runström kunna tänka dig att hävda att någon annan har svarat på dessa frågor?

Ja. Erik Niva har faktiskt svarat på en fråga.

19. Avsluta som du vill.

Erik Niva tyckte att det var roliga frågor.

En godkänd insats av Robert Laul i det stora hela och framförallt var det roligt att få reda på bakgrunden till Ekwall-fejden. Svaret på fråga 10 vet jag inte riktigt hur man ska tolka, då Ekwall både har hemsida och blogg, men jag ställer aldrig några följdfrågor som ni vet. Fråga 13-svaret innehåller ett litet korn som en journalistnäbb hade pickat upp direkt, för att sedan vinkla artikeln enligt "Robert Laul talar ut om den svåra tiden" eller liknande, men jag är inte journalist.

Vilken fråga Erik Niva har svarat på får ni gärna spekulera om, själv har jag ingen aning.

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra intervju! En grej jag undrar över... Olof Lundhs skandalösa arbetsmetoder, vad gick de ut på?

Anonym sa...

Kul intervju! Bra där Braxus! Den gamla Braxen sprattlar ju till då och då...

Anonym sa...

Lunds arbetsmetoder handlade om att han fick info från någon spelar-agent mot betalning tror jag.

Vänsterdojjan sa...

Fan i mig journalistik som det borde vara. Jag gillar det som fan!

Anonym sa...

Eftersom karln inte vet vem Rune Lundblad är förtjänade han inte detta utrymme.

Anonym sa...

"Vilken fråga Erik Niva har svarat på får ni gärna spekulera om, själv har jag ingen aning."

Kan det vara fråga 19?

Fredrik sa...

Skulle tro att Niva stod för fråga 12...

Anonym sa...

Fråga 4 (Laul har inte sett Twin Peaks).

Tippar-Sven sa...

Hahahah... riktigt skön intervju! Får man föreslå att du försöker göra en intervju med Jan Majlard också? Kunde säkert bli en del kul svar då han ju är väldigt lätt att provocera...