måndag, juni 25, 2007

Nyhetsträsket

Det är klart att det råder nyhetstorka just nu men igår lyckades Sportbladet ändå fylla en sida med en totalt idiotisk artikel som gick ut på att konstgräs gynnar hemmalagen. Sedan snackade de med iff-iffs tränare Sören Åkeby.

Ni vet hur sankmark ser ut. Dyigt och illaluktande vatten som aldrig rör på sig. Endast biologer är intresserade av det där medan vi andra undviker sådan miljö. Åkebys hjärnsubstans liknar sankmark på många vis men någon gång varannan månad rör det på sig lite när konstgräset diskuteras. "Det ser ju alla att konstgräs är dåligt och dumt" lyder hans analys denna gång på ett ungefär. Förmodligen skulle han föredra att fotboll spelas i träskmark.

Jag hade själv tänkt kommentera Sportbladets artikel innan jag läste nedanstående insändare på Vigule, det småborgerliga debattforumet som då och då innehåller bra inlägg. Lars Alexandersson sågar Sportbladets statistiska urval:

"Rosa redaktör (RR): Hur i h-e ska vi fylla morgondagens rosa sidor? Har någon en spik vi kan koka soppa på?
Rosa reporter 1 (RR1): Hmmm... Något om konstgräs, kanske? Det brukar få fart på klubbarna och supportrarna i storstäderna - det säljer tidningar!
RR: Ja! Bra idé! Har det kommit någon ny rapport om skaderisken? Vad tror ni om en bild på spelare med kryckor framför en konstgräsplan?
Rosa reporter 2 (RR2): Nja, det verkar som om i alla fall Elfsborg har haft väldigt få skador de senaste åren, och det kommer de säkert att säga om vi frågar dem, och det måste vi nog, eller?
RR, RR1, RR2 unisont: Hmmm...
RR2: Men har det inte varit väldigt få bortasegrar på konstgräs i år?
RR: Ja, det är väl bara ÖSK som tappat mot IFK? Bra uppslag! Ni två kan väl kolla upp det - det låter som en bra spik så här i sommartider.

... varpå vår statistiskt bevandrade duo dyker ner i de senaste årens statistik. Att 10 av de 39 bortasegrarna på naturgräs 2005 vanns på jubeljumbolaget Assyriskas hemmaplan (den elfte hemmaförlusten för AFF kom på nya konstgräsarenan och det har inte Rosa sidorna koll på - statistiken är egentligen 13/40=32% på konstgrås, 39/142=27% på naturgräs) är väl inte värt att nämna? Inte heller att svenska mästarna 2006 spelade på konstgräs och endast förlorade två matcher (en hemma, en borta)? Nej, det saboterar tesen, och då har de fortfarande många sidor att fylla.

Den som studerat matematisk statistik mer än en kvart vet också att slumpvisa variationer spelar större roll ju färre observationer man har - alltså är statistiken 2005 (trots allt) mest rättvisande med 40 konstgräsmatcher, och den visar ingen signifikant skillnad mellan natur- och konstgräs - med Rosa sidornas logik visar den till och med att konstgräslagen missgynnas. Att dra slutsatser efter 15 matcher, där varje match motsvarar 7% är bara löjligt."

Andra bloggar om: , ,

lördag, juni 23, 2007

Rasism

Idag, när jag som vanligt kollade in svenskafans, hade en snubbe lagt upp en krönika med rubriken "kungar äro vi syrianer" på division 1-gänget Valsta syrianskas avdelning. En underhållande text med citat som detta:

"En syrian är alltid mer än någon annan, i det han gör skall det alltid vara förmer än svensken, eftersom i det han gör så finns det alltid en uråldrig historia bakom, vi var det första folket, guds barn som min pappa säger."

Resonemanget utvecklas på ett digert vis i krönikan och skribenten menar bland annat att syrianer redan är kungar i krogbranschen och att nästa mål är att bli kungar på fotbollsplanen. Samtliga spelare i Valsta syrianska, oavsett nationalitet, ses enligt skribenten som det syrianska folkets krigare som med stolthet ska bära syrianskas tröja. Enligt samma skribent är tröjan vävd av förföljelse, tårar, drömmar och hårt arbete.

Jag trodde att krönikan möjligtvis var skämtsamt skriven. Under ett gästspel på Valstas forum blev jag emellertid snabbt varse om att skribenten hade haft ett gravallvarligt uppsåt. En mindre skara anhängare försvarade dessutom texten med verbala näbbar och klor. Jag blev till och med kallad rasist, vilket var underhållande.

Vem är egentligen rasist? Den som på en fotbollshemsida tillägnar en hel artikel åt "mitt folk", "min kultur", "mina krigare", "min röv"? Eller den som lite försiktigt påpekar att en sådan artikel kanske ger ett lite väl skitnödigt intryck?

För övrigt är kommentarfunktionen nu öppen igen.

Andra bloggar om: , ,

Code of conduct

Elfsborg har som ni säkert redan vet delat ut ett dokument med instruktioner till spelarna om hur de ska uppföra sig i olika situationer. Ett dokument vars existens troligen kommer att leda till fler disciplinära åtgärder (kanske inte av ondo i och för sig) samt en ännu tråkigare mediahantering. Jag kan berätta att ytterligare en spelare i truppen ska upp på svarta listan men innan dess inväntas svar från en annan. Två flugor i en smäll ni vet.

Kanske har Elfsborg inlett någon slags bojkott mot denna blogg. Lohne svarade aldrig när jag för informations skull i våras undrade om Tommy Larsson är avlönad av Elfsborg och spelarna ignorerar mail enligt samma recept. Den här bloggen klarar sig givetvis utan dem men de borde ändå lära av dessa män:



Andra bloggar om: ,

onsdag, juni 20, 2007

Digital revolution

Aldrig hade jag kunnat drömma om att mottaga så många mail med önskemål om fortsatta uppdateringar. Tyvärr kan jag inte personligen uppfylla era önskningar då jag för att finna frid redan har gått vidare med andra projekt som inte har någonting med denna blogg att göra, men Ingemar jobbar på en lösning som på sikt kan ersätta mig till fullo. Enkelt uttryckt har han programmerat ett script som utifrån samtliga publicerade inlägg analyserar, kopierar och, så är tanken i alla fall, till och med utvecklar min stilistik. Tack vare ett närmast genialiskt gränssnitt kan han sedan med enkla kommandon, via en slags editor, skapa i stort sett vilken text han vill utifrån ett givet ämne, med minimal ansträngning men med största möjliga effekt. Fan trot. Jag vill inte tråka ut er med en massa tekniska termer som varken ni eller jag begriper men nedanstående schematiska skiss visar hur själva scriptet har arbetat den senaste veckan:
















Vi räknar med att sjösätta projektet i början av juli, lagom till bloggens födelsedag. Det exakta resultatet, och hur det kommer att påverka bloggens innehåll, får vi vänta med att analysera men min förhoppning är att så många som möjligt blir nöjda.

Jag kan inte göra mer än så.

tisdag, juni 19, 2007

Testar

Bara testar lite

/Ingo

måndag, juni 04, 2007

Den brinnande busken

Kamrater! Jag känner mig inte längre motiverad att driva den här bloggen vidare. Man skulle kunna säga att den har spelat ut sin roll och att det inte längre känns meningsfullt att fortsätta uppdatera den bara för uppdaterandets skull.

En av tankarna bakom bloggen var att få total kontroll över den typ av texter som jag alltid har föredragit att skriva och samtidigt se om "min grej" skulle kunna fungera för en publik. Resultatet (den befriande känslan av att slippa bli refuserad) har varit tillfredställande men det finns en gräns för hur mycket jag kan skapa kring ett såpass smalt ämne som Elfsborg utan att upprepa mig själv. Nu, snart två år senare, känns det som att kvoten är fylld. Visserligen har denna blogg hela tiden nått nya läsare men för egen del har varje tendens till upprepning känts som en kvalitetssänkning. Det går inte att skriva 30 matchrapporter per år och få ut ett konstnärligt värde av varje enskild post, åtminstone klarar inte jag av det.

Det här blir ingen sammanfattande post. Samtliga inlägg finns kvar i arkivet för den som söker.

Med vänlig hälsning,
Röd Guling

Ps. Jag stänger av kommentarfunktionen för att slippa moderera eventuella olämpliga kommentarer i framtiden men mailboxen kommer att fortsätta vittjas tills vidare så det är fritt fram att uttrycka er glädje eller sorg över detta beslut via mail.