torsdag, februari 28, 2008

Rödgult samtal med Henrik Rydström

Kalsongernas mittfältstjafsare Henrik Rydström har länge varit en av mina favoriter i allsvenskan. Dels för att han är underskattad på fotbollsplanen, men framförallt för att han är något så ovanligt som en fotbollsspelare med andra intressen än tv-spel, actionfilmer och aktiekurser. Därför blir han den förste icke-Elfsborgerliga idrottsmannen att delta i ett rödgult samtal. Röd text = Röd Guling, gul text = Henrik Rydström. Mycket nöje!

1. Alla kanske inte vet att du är en förhållandevis kulturellt begåvad fotbollsspelare. Därför vill jag till att börja med ge dig chansen att via länkar tipsa mina läsare om dina olika projekt.

Förhållandevis!? Du hittar inte någon i närheten av min kulturella begåvning ens på kultursidorna i våra morgontidningar. Jag är på riktigt. De är fejk. Men mina olika projekt? Det går inte att länka till alla.

2. Vad gör du när du inte spelar fotboll, bloggar och skriver krönikor? Berätta lite om din fritid.

Ser till att min dotter, Tuva, snart fyra, är hel, ren och mätt. Sedan gillar jag att förkovra mig genom läsning, kroppsarbete och på det en hel del tupplurar.

3. Hur kommer det sig att Kalmar alltid är nederlagstippade?

Det ligger i betraktarens ögon. Många vill inte se sanningen. Det passar inte in i deras världsbild att Kalmar, av alla lag, faktiskt är ett av Sveriges bästa lag.

4. När Elfsborg mötte Åtvidaberg på försäsongen 2006 ropade Anders Svensson en vulgär synonym till ordet "penis" när han misslyckades med en passning. Är det okej för en spelare att ropa könsord vid minsta motgång och är det här ett vanligt problem på fotbollsplaner i Sverige?

Haha, eftersom det i mina ögon inte är ett problem om någon vill skrika könsord är svaret nej. Det är inget vanligt problem eftersom det inte är ett problem. Och ja, det är okej att skrika det mesta, så länge det inte är sexuellt diskriminerande eller rasistiskt.

5. Tror du att Khadaffi någonsin kommer att nå ideologiskt inflytande med sin gröna bok?

Khadaffi kan ha böcker av regnbågens alla färger, karln ska inte ha något inflytande någonstans. Någonsin.

6. Om man ska ge kritik till din hyllning av Anders Svensson häromveckan tycker jag gott att du kunde nämnt att han är svartlistad av proletariatet. Givetvis är han självskriven på Sveriges mittfält, men om landslaget ska bli ett folkets landslag måste fler spelare visa solidaritet vid sidan om planen.

De flesta spelarna är ultraegoister. Solidaritet är ett ord de inte förstår.

7. Vilket lag i allsvenskan är roligast respektive tråkigast att möta? Motivera din ståndpunkt!

Roligast är nästan alltid stockholmsgängen. Där finns det så mycket agg inbyggt att laddningen är enorm. I båda riktningarna. Tråkigast får nog bli Elfsborg. Trots fin arena, mycket folk och trevliga spelare. Men vi har haft ohyggligt svårt att besegra dem i Borås. Jag gjorde min första match i staden 1995, redan då blev det stryk. Vi hade till och med svårt att besegra Norrby på den tiden.

8. Mathias Svensson ansåg i sitt rödgula samtal att Kalmar är tråkigast att möta, dock utan att motivera sin ståndpunkt. Varför tror du att han svarade Kalmar?

Utifrån hur jag svarade i förra frågan borde han ha gillat att möta oss. Men han är antagligen hjärntvättad av den härskande klassen, som via media bestämmer vad folk ska tycka. Och då ska man säga att Kalmar är tråkigast.

9. Betygsätt följande fotbollsbloggare på en skala mellan ett till tio, där ett är Mathias Lühr (sämst) och tio är ... ja, jag vet inte om någon är värd högsta betyg. Om du vill kan du kommentera siffrorna också.

Patrick Ekwall - 8 (är nästan alltid läsvärd, nyanserat, initierat)
Baraben - läst för lite
Robert Laul - aldrig läst
Grönvita sidan upp - aldrig läst
Grogg - aldrig läst

10. Fredrik Berglunds blogg blev tyvärr inte långvarig på BT.se, men han hann i alla fall med att skriva om att han och Ishizaki spelade nakenpingis och smashade varandras könsorgan. Hur kommer det sig att din blogg inte tar upp sådana saker?

Fantastiskt! Jag önskar att det var jag som skrev det. Men att jag inte skriver om sådana saker beror på att den intellektuella nivån i Kalmar FF är oändligt mycket högre än i Elfsborg. Okej, vi har Wastå, men annars är vi högutbildade, sofistikerade, belevade, mjuka, vackra och väluppfostrade.

11. Samuel Holmén hävdade att du springer omkring och pratar med allt och alla under matcherna, men att du även är "komisk". Vad menade han med det?

Folk som blir överkörda av mina eminenta och sylvassa monologer försöker gärna vända på det och i sitt tilltufsade tillstånd kämpar de för att vända på underläget och få det till att det jag sa inte bet på dem. Deras ord klingar ofta falskt. Tre, kanske fyra, på sin höjd sju gånger genom alla år har jag misslyckats och istället varit just komisk. Men aldrig mot Holmén. Där har jag alltid varit briljant.

12. Du har i likhet med Patrick Ekwall, Dulee Johnson och några till en egen hemsida. Finns det fler likheter mellan er och i så fall vilka? Tipsa gärna om länken också.

Förutom våra abnorma egon och falska självbild ser jag inte många likheter. Eller, Ekwall och jag har det gemensamt att folk tror att vi är kaxiga och dryga när vi i själva verket är veka och osäkra.

13. När jag är Elfsborgs tränare i Football manager 2008 har det hänt att jag ser över möjligheten att värva dig. Då har Peter Wettergren föreslagit att vi endast ska skriva kontrakt med dig om vi inte hittar någon annan. Kommentar?

Helt i linje med min uppfattning om Wettergren. Han saknar omdöme.

14. Vem har störst könsorgan i Kalmars omklädningsrum?

Kommentar: Den här frågan strök Rydström när han skickade tillbaka svaren. Jag vet inte varför.

15. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Ja. Om man kan formulera sig.

16. Associationslek! Nämn det första som du kommer att tänka på när du läser följande namn och ord. (Exempel: Kalmar FF - kalsonger, Fidel Castro - frihetskämpe, ja du fattar.)

Dallas - hockey
Demokrati - överlägset
David Icke - Nicke
Dulee Johnson - Sidled
Dio - Tio

17. I wrestlingens värld är det vanligt att fejder byggs upp mellan brottarna, fejder som exempelvis kan gå ut på att den ene har samlag med den andres fru eller att någon viftar med en Irakisk flagga etc. Tycker du att det vore intressant att införa sådana moment i allsvenskan för att bygga ett större intresse kring matcherna? Motivera din ståndpunkt!

Det gör jag hela tiden. Inte ligger med andras fruar, men hetsar där det går att hetsa, förstärker där det går att förstärka. Ett bråk är också ett bråk, även när det inte är ett bråk.

18. Jag har tänkt på det där som du skrev om Andreas Augustsson häromåret, att han är en neanderthalare. Menar du att vi i Elfsborgs mittback kan finna den så kallade "felande länken" mellan förhistorisk apmänniska och homo sapiens som vetenskapsmännen tvistar om?

Nej. Han är på många sätt unik. Går inte att kategorisera honom inom ett mänskligt fack. Ett unikum.

19. Skulle du i likhet med Björn Runström kunna hävda att någon annan har besvarat dessa frågor?

Aldrig. Bara om det blev ett jävla liv och jag skulle kunna vinna något på att skylla på någon annan. Men bara då. Till dess är det jag som har svarat.

20. Avsluta som du vill.

Varför konstgräs?

På något sätt tycker jag att det här var en riktigt bra insats, trots att det tog för jävla lång tid att få tillbaka svaren och att han låg väldigt nära svarta listan ett tag. Korta och kärnfulla svar, med tanke bakom. Jag är övertygad om att detta dokument kan höja hans status ytterligare i den kulturella sfären. Läs Henrik Rydströms blogg här, eller besök hans hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

akeem sa...

Undar om han kommer att länka hit från sin blogg???

Doff sa...

Utmärkt. Lysande.

Damp Good Bloom sa...

Sveriges ledande Fotbollsblogg har idag ett avsevärt högkvalitativt fotoreportage.

Varför ligger du så långt efter dom kvalitetsmässigt?

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

damp: Nu vet ju alla att jag skiter ur mig bättre texter än valfri ledande fotbollsblogg-skribent, men om folk hellre ser en radda intetsägande bilder på gubbar i träningsoverall är det en rättighet enligt deras fria vilja.

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

damp: Efter att ha sett reportaget i fråga förstår jag att du var ironisk.