söndag, mars 30, 2008

Rödgult samtal med Jonas Liberg

Jaha? Vem fan är Jonas Liberg, undrar ni säkert. Liberg driver en studio i Borås, och har för den sakens skull blivit anlitad av Elfsborg några gånger för mycket enligt nöjesprofilen Curt Hennig. Även jag har tyckt att Liberg är ganska meningslös i branschen, men på senare tid har han nått en del framgångar utanför Borås, vilket har lett till att han har börjat googla sitt namn för att se vad som skrivs om honom. Därför fick Curt Hennig ett surt mail för ett par veckor sedan, ett mail som jag fick ta del av först häromdagen då Hennig själv inte tyckte att det var värt att kommentera. "Onyanserad pajkastning" som han uttryckte det.
"Passa dig!" - Jonas Liberg är arg på Curt Hennig.

Som ansvarig utgivare ville jag ändå veta vad Liberg var missnöjd med och min stilla undran ledde till en häftig brevväxling mellan mig, den fattige konstnären, och Liberg, som fick representera storborgerlighetens platta och trendkänsliga syn på kultur. Från att i princip ha hotat med att stämma mig fick han lov att lugna ner sig, när det stod klart för honom att det inte är en lagöverträdelse att rekommendera någon att börja sälja dammsugare.

Efter noga övervägande har jag bestämt mig för att inte publicera mailkonversationen. Jag har nämligen inget intresse av att sänka Jonas Liberg, sånt pysslar bara egotrippade journalister med. Istället får Liberg möjlighet att tala ut och bemöta kritiken i följande rödgula samtal, men en del frågor rör ändå formuleringar som han använde i breven till mig. Röd text = Röd Guling, gul text = Jonas Liberg. Mycket nöje!

1. Till att börja med vill jag ge dig chansen att be mig om ursäkt för de grova förolämpningar som du hasplade ur dig i vår mailkonversation. Samtidigt kan du använda utrymmet till att tipsa mina läsare om dina olika projekt.

Jag ber om ursäkt för mina glåpord i våra tidigare konversationer men jag vill samtidigt passa på att begära en ursäkt för den smutskastning som jag själv blivit utsatt för. Hallå, kan det bli värre än att bli kallad "Meningslös Tomas Ledin figur":)
Hur som helst, nu när det är ur världen så vill jag kontra med att berätta för läsarna att jag inte bara sjunger "starkare än någonsin" hela tiden utan att det finns en hel del annat som jag sysslar med. Jag är i första hand producent och låtskrivare och ägare av smått legendariska Studio Bunkern där band som Mögel och Iguana Party spelat in skivor, det du.......alltså inte bara schlager:). Mina senaste projekt är debutsingeln med "State of Drama", ett ruskigt bra Borås-band som jag har proddat och deras låt ligger på rotation på Mix Megapol och det är stort eftersom grabbarna inte har nåt skivbolag bakom sig utan bara mig och mina kontakter än så länge. Ännu en debutsingel är producerad med en kommande storstjärna vid namn Clarissa Krabbe och låten laddar man ner gratis och lagligt på www.clarissakrabbe.se. Det senaste projektet är väl att jag gått till final i eurovision songcontest och får tävla mot Perelli vilket kommer bli vansinnigt kul. Tack för gratis-reklamen!

Tiden som rockstjärna är över. Numera ägnar sig Liberg mest åt produktion.

2. Hur ofta googlar du ditt namn? Välj ett alternativ:


A) Varje dag.
B) Flera gånger varje dag.
C) En gång i timmen ungefär.
D) Var tionde minut.

Mer eller mindre aldrig, men när jag senast gjorde det så hittade jag curt hennigs s.k krönika angående guldet och därav denna intervju, vilket i sig nu känns som ganska trevligt. Jag är inte nån snubbe som letar efter uppmärksamhet direkt utan vill hellre figurera bakom kulliserna nu för tiden. Tiden som rock- stjärna med bandet Orient i slutet av 80-talet är över!

3. Bedöm följande sångare på en skala mellan ett till tio, där ett är Tomas Brolin (någon som inte kan sjunga) och tio är Freddie Mercury. Kommentera gärna siffrorna också.

Steve Perry - 9. en av världens absolut bästa sångare
Jim Jidhed - 9. väldigt underskattad, lyssna in en westcoast-platta med honom och en låt som heter"all I want is you" Skitbra!!!!
Dan Tillberg - 5. Som sångare vet jag inte riktigt men som artist,
ganska bra men inte min smak.
Chris Isaac - 6. Sådär måste jag nog säga
Rick Astley - 4. Gillar inte honom alls
Jag vill tillägga att Freddie Mercury är en 12:a på skalan:)

4. I något av dina mail nämnde du att alla på Elfsborgs kansli har blivit kaxiga, stöddiga och snåla. Förklara för läsarna hur du menar!

Om man säger så här, har man som jag ställt upp gratis och uppträtt, skrivit låtar och funnits tillgänglig sedan 1989 så kan man väl kanske färvänta sig att få biljetter till hemmamatcherna i alla fall. Jag upplever det som att vissa tagit sig vatten över huvudet lite grann och tror att dom är osårbara men som en vis man en gång sa: Det är samma personer man möter på väg upp som ner så det kommer förr eller senare slå tillbaka mot den/dom som utnyttjar sin ställning till att utöva sin makt och visa upp denna kaxiga attityd!!! Jag är definitivt inte ensam om att tycka detta. Att exempelvis inte kunna glädjas åt BHS´s framgångar är ju sjukt om jag får säga min mening bara för att man är rädd att förlora sponsorer. Nu kommer jag nog få en hel del skit för det här men som jag blivit behandlad efter alla dessa år så bryr jag mig inte. Tilläggas skall dock att jag tror inte varken styrelsen, Sten eller Stefan vet nåt om det här.........

5. Vad gör du när du inte låter dig uppröras över saker som skrivs på nätet om din karriär? Berätta lite om dina fritidsintressen!

Jag älskar fotboll och tittar på allt. Bor ju i Stockholm också och då finns jag alltid på Temple Bar och kollar Elfsborgs matcher. Skön känsla att kolla på fotboll där bland alla x-boråsare.
Jag löptränar ganska mycket och reser en del.
Funderar på att skriva en bok om mina år som entertainer utomlands.
Lagar mat!!!! Det är kul....

6. Vem gjorde tolkningen av E-type under guldfirandet och vad led han av?

Jag tror det va Mats, gitarristen som faktiskt blev tvingad att sjunga låten och dessutom låta som E-type som för övrigt inte kan sjunga.

7. I ett annat mail hävdar du att du har satt Borås på musikkartan och att alla borde glädjas åt det. Varför?

Jag har i alla fall hjälpt till och det startade redan på 80-talet då mitt första band "Tatuerade Tårar" skördade en del framgång och sedan med bandet Orient som fick juryns pris i rock-sm 1987 och fick strålande rescensioner i alla kvällstidningar.
sedan har ja ju proddat en del band genom åren som sedan slagit igenom så nog har jag varit med att sätta borås på musik-kartan.

8. Du påstår även att du har haft "stora framgångar i Asien och USA". Ge några exempel på dessa!

I asien med en gigantiskt stor artist som då var nummer 3 på listan över mest uppskattade personer i hela asien vid namn Alan Tam. Fråga vem som helst i borås med asiatiskt ursprung så vet dom hur stor han är.
I Usa hade jag med två låtar på ett album med Danielle som är en stor stjärna där. Det va i och för sig några år sedan men ändå.

9. Med tanke på att du var missnöjd med Hennigs recension får du själv chansen att bedöma några av låtarna på Elfsborgs-CDn "100". Använd den vanliga skalan mellan ett till tio, där ett är Tomas Ledins senaste singlar och tio är något som du verkligen gillar. Kommentera siffrorna!

Snubbar med dubbar - 7. och det med tanke på att tjejen som sjunger är 13 år och skrev mestadels texten helt själv.
Starkare än någonsin - 6. Det är en låt som när jag skrev den 1989 var en 10:a men idag kanske inte känns lika bra. Kanske för att jag har framfört den ett otal gånger liksom:).......men det är ändå en ära att ha skrivit Elfsborgs officiella kampsång.
Hej, hej, hej, heja Elfsborg - 8. En riktigt klassisk fotbollslåt.
Härliga Elfsborg - 4. Lite tråkig
100 - 10.Det är en riktigt bra låt faktiskt så om man hade gjort den som en låt med en normal text så hade den säkerligen blivit en hit med nån schlagerstjärna i Sverige. Det jag själv lyssnar på är inte direkt schlager om man säger så utan snarare indie.......björk är bra och Kerli.
Laget med fart - 9. Eva Roos, jag säger bara det!!!

Jonas Liberg låter ofta Elfsborgs-CD:n "100" rulla.

10. Associationslek! Skriv ned din första tanke när du läser följande namn eller ord:

Patrick Ekwall - Rockstjärne-komplex
Demokrati - Kärlek
Självdistans - ödmjukhet
Löntagarfonder - förlegat
Pinocchio - Skit-bra!!!

11. Tror du att Khaddaffi någonsin når ideologiskt inflytande med sin gröna bok?

Vet för lite om hans gröna bok men han är väl fortfarande någon form av diktator även om han samtidigt kanske rent tekniskt inte är det.......

12. I vår mailkonversation använder du dessa ord för att beskriva mig:

* Patetisk
* Anonym fegis
* Intellektuellt begränsad
* Naiv
* Korkad
* Grabb

Vilken av dessa förolämpningar är du mest nöjd med? Anonym Fegis.

13. Att du ger dig på mig må väl vara hänt, men är det inte löjligt att kasta skit på Curt Hennig som har så många år i nöjesbranschen?

Har aldrig hört talas om honom över huvud taget mer än som en amerikansk wrestler som kallade sig för mr.perfect. Han dog 2003

14. Hennig ansåg att du verkar vara ambitiös och kanske skulle passa som dammsugarförsäljare. Kommentar?

hahahahahahahaha................. Jag skulle inte ens kunna sälja vatten i sahara:)

15. Hur stort Elfsborgs-intresse kan du ha som inte upptäcker min blogg förrän i mars 2008?

Jag är hemskt ledsen men kommer från och med nu läsa din blogg med hängivenhet.....

16. Avsluta som du vill.

"Starkare än Någonsin"

På många sätt är det här det överlägset bästa rödgula som någonsin har gått online, enligt min bedömning. Man måste ge Liberg rejält med credit för att han valde att svara på dessa frågor. Som jag skrev till honom hade han chansen att vända det här till någonting positivt, och det får man säga att han gjorde.

Bra shoot mot Elfsborgs kansli också. Även jag har ju fått lära känna deras snålhet, då de av någon anledning vägrade mig och min delegation på endast fyra personer att bli ackrediterade till Valencia-matchen. Hoppas att denna intervju kan leda till att missförhållandena rätas ut.

Besök Jonas Libergs hemsida för att få information om vad som händer i hans studio, när det händer. Han gör även reklamjinglar för radio.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

9 kommentarer:

arne svensson sa...

Det informeras dåligt om att Elfsborg släppt en skiva där Jan Öljers medverkar. Hade jag vetat det hade jag köpt den direkt. Helst på kassett!

Anonym sa...

Liberg är ett skämt.
Jag förstår Elfsborg som inte släpper in honom på matcherna.

Oiran sa...

Jag tycker att Liberg för länge sedan tagit sig alldeles för mycket vatten över huvudet.

Fuzzbox sa...

Jonas Liberg - Rockstjärna?? Knappast... Finns väl inte mer än en person i det här landet som är värdig det epitetet.

Anonym sa...

Men, det är ju Robert Laul!?

Röd Guling sa...

15:02: Det råder väldigt små tvivel om att det är Liberg som har besvarat dessa frågor, men faktum är att jag hade tänkt att ringa honom under mailväxlingens gång för att se att det inte var någon som skojade.

Röd Guling sa...

15:02: Du kanske syftar på de yttre likheterna förresten. Jag tycker nog att Liberg har ett fördelaktigare yttre.

Anonym sa...

det borde finnas gemensamma släktband hur som helst...

Anonym sa...

Jag hörde Lettlands bidrag i går på TV. Det var tur att jag inte hade en revolver hemma för då hade jag inte varit i livet i dag.