måndag, maj 05, 2008

1 maj i Ängelholm - del 2

En del av charmen med den här typen av matcher är att "alla" är där, trots att läktarna gapar tomma. När Elfsborg träningsspelar inför en publik av samma storlek brukar de prominenta gästerna antingen befinna sig i en loge, eller helt enkelt skita i det hela, men i Ängelholm var vi inte ensamma om att vara VIP på vanlig enkel folkläktarplats.

När vi bevittnade uppvärmningen fick vi syn på Elfsborgs ordförande Bosse Bank i ögonvrån. Han hade uppenbarligen inte haft några problem med Ängelholms säkerhetsansvarige. BTs sportchef Jan Hansson dök upp strax därpå, hälsade på någon kollega och styrde sedan kosan mot pressavdelningen som hade rustats upp inför Ängelholms debut i Superettan. Mathias Svensson och vår heltidsanställde säkerhetsansvarige Björn Bördin tog varandra i hand nedanför läktaren, tydligen hade de fått dispens och kunde röra sig fritt inom området. Även Helgi Danielsson gick omkring utan legitimation och security papers. Han var inte ombytt och skulle således ta plats på läktaren så småningom.

"Nu väntar man bara på Jonas Liberg" sa Hennig.
"Ja, eller Lühr."
"Tror du verkligen att han går på den här matchen?"
"Nej, han har nog fullt upp med att ha semester förresten."

Bosse Bank gick förbi oss nedåt läktaren och trotsade skyltarna som förbjöd publiken att beträda planen. Han hälsade glatt på Matt Svensson och Björn Bördin, för att sedan fortsätta mot tränartrojkan som instruerade spelarna under uppvärmningen.

"Elfsborgs ordförande tar en alltför stor del i förberedelserna" anmärkte Hennig.

När det började dra ihop sig till avspark gjorde en man och kvinna anspråk på våra sittplatser. Vi hade ju givetvis slagit oss ned lite slumpmässigt, då vi inte trodde att platserna var numrerade, men nu ville paret köra iväg oss, trots att halva läktaren var tom. Barnsligt och dumt, men med tanke på att vi redan hade bråkat med Ängelholms SÄK flyttade vi snällt, några meter högerut. Där gick det alldeles utmärkt att sitta, man såg precis lika bra och det var närmare till trappan som skulle underlätta snabb transport till påfyllning av kaffe, rökpaus osv.

Några minuter senare började den ena prominenta gästen efter den andra sätta sig jämte oss. Uppenbarligen hade de hållt utkik efter Elfsborgs VIP-sektion, sett oss och dragit en korrekt slutsats. Mathias Svensson och Bosse Bank tog plats precis ovanför oss, Henrik Dagård och Helgi Danielsson till vänster. Björn Bördin placerade sig lite diskret till höger på andra sidan trappan, kanske för att övervaka oss.

Mellan Dagård och Hennig satt en för oss okänd snubbe som inledde ett samtal med Elfsborgs-delegationen. Vi koncentrerade oss mest på matchen men kunde inte undgå att snappa upp ett embryo till en fejd mellan Mathias Svensson och pratgubben, som gång på gång vände sig om för att störa.

"Det borde ha varit gult kort där" menade gubben och syftade på en situation som vi missade, antagligen för att det inte var någon situation.
"Äh, det var väl ingenting" mumlade Matt Svensson, men pratgubben stod på sig:
"Det spelar ingen roll att han inte föll, det ska vara gult kort ändå."
"Ja, det vet väl du" löd det sarkastiska svaret, signerat Matt Svensson.

På bussen ned fick jag reda på att Guliganerna planerade en protestaktion mot de svarta dräkterna, som enligt samtliga rapporter skulle användas. De skulle veckla ut tre olika banderoller, en efter en med följande budskap:
  1. "Rött och vitt är Borås."
  2. "Svart och gult är AIK."
  3. "Vi är inte AIK."
Redan under uppvärmningen kunde vi emellertid se att Elfsborg glädjande nog valde att hedra 1 maj, arbetarnas helgdag. Röda matchställ således, men hur skulle Guliganerna göra nu? Jo, följande slagord vecklades ut:

"ALLTID RÖTT - ALLTID RÄTT"


Jag kan avslöja att Bosse Bank och resten av Elfsborgs-delegationen noterade banderollen. Själv kände jag stolthet över vår klack. Hade de på egen hand nått de rätta insikterna, eller kunde jag ta åt mig en del av äran? Hur som helst ett underbart budskap, på rätt dag och allting. Nu gäller det att bygga vidare på det här och göra som jag, protestera varje dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och läsvärd rapport, men jag tycker du borde sluta röka.

Mjukisbyxan sa...

Bra! Mycket bra. Men jag håller med föregående talare.

Vänsterdojjan sa...

Rött må vara rätt i många sammanhang, men Elfsborgs reservställ är vansinnigt fult. Svart är dock INGET alternativ...

Månsson sa...

Elfsborg har enligt mig just nu 4 stycken spelare som är aktuella för en EM-trupp.

Anders Svensson(given).
Johan Wiland(Blir han eller Eddie Gustafsson).
Teddy Lucic(Dominant, fortfarande på landslagsnivå. Diskussioner förs i landslagsledningen!)
Stefan Ishizaki(Bättre än någonsin. Och han kan omöjligt prestera sämre än Nicklas Alexandersson i en högermittfältsposition, inte heller sämre än landslagschippen eller Freddie skavsår)

Känns inte alls orealistiskt att Ishi finns med i tankekartan iaf.

Sedan så har ju diverse skribenter på landets alla blaskor påtryckt att Sebastian Rajalakso ska med också.. Och ja, det är ju ett skämt - Då således borde ju även Emir Bajrami vara aktuell.

5 Elfsborgsspelare i EM-truppen alltså. En dominans i landslaget som vi inte sett ifrån svensk klubblagsfotboll sedan ICA på tidigt 90-tal.

Sedan kan man ju alltid tänka till lite extra. Samuel Holmén lär komma med + Tobbe Linderoth = 7 Elfsborgare.
Råder väl ingen tvekan om vilket lag som dominerar fotbollssverige just nu!

Härligt klirr i kassan med eftersom lagen som lånar ut sina spelare får ekonomisk kompensation.

Ursäkta det långa inlägget. Men vad tror du? Tar Elfsborg EM-guld i sommar?

Curt Hennig sa...

Holmén och Bajrami till EM?! Då kan man ju likaväl ta med Ture Nygren och Wigar Bartholdsson! Skärpning eller kliniken!

Månsson sa...

Mitt ressonemang angående Emir utgick helt ifrån medias syn på att Sebastian Rajalakso borde komma med. Med andra ord är mitt förslag till Emir lika idiotiskt som Rajalakso. Trodde det framgick.

Och Samuel har faktiskt en liten chans att skrälla. Samuel har vissa egenskaper jag tror LL vill ha med. 2 bra fötter och är väldigt flexibel i sin spelstil. Kan spela både i mitten, till höger och till vänster.

Sverige har ett problem på ytterkanterna. Där är ännu ett argument som talar för att Holmén ingår i 23-mannatruppen.

Röd Guling sa...

Jag bryr mig inte om EM, men har ändå postat ett inlägg nu.

Curt Hennig sa...

Att Sverige har problem med kantspelare är ju ett skäl till att Holmén inte skall vara med. Då surar han som en jävla barnunge i media och spelar dåligt. Han är inte en man för EM.

Rajaöasko har ju inlett allsvenskan piggt och kanske borde få en se och lära plats. Men jag ser hellre att Marcus Berg och Seb Larsson får sådana platser.

Röd Guling sa...

Jag tvivlar på att Holmén har utvecklats såpass mycket på ett halvår så att han har någonting att tillföra en mästerskapstrupp. Den Holmén jag såg i Elfsborg 2007 var inte material för main events.

Månsson sa...

Sebastian Larsson är given. Blir inte han uttagen tänker jag hugga av mina tummar.