tisdag, augusti 19, 2008

Dokument #7: Mobaecks idioti eller alkoholism

Till att börja med vill jag säga att Daniel Mobaecks uttalande i dagens BT hedrar honom. Inte för att han trädde fram, för det var han tvungen att göra, utan för att han erkänner utan omsvep och för att han säger sig vara beredd på att ta sitt straff. Nu handlar det enbart om blodets promillehalt, eventuella förmildrande omständigheter och annat som jag inte har speciellt stor koll på för att bestämma samhällets brottsrubricering och straffsats.

Det finns dock en störande detalj i intervjun. Ett kort svar som får mig att känna medlidande med honom.

När en person tar bilen på fyllan finns enligt mig tre alternativ:

A: Personen i fråga är en idiot.
B: Personen har alkoholproblem.
C: Båda ovanstående.

Aftonbladets Stefan Alfeldt menar att det handlar om "total brist på omdöme" (A) medan jag tror att alternativ B är rätt. På direkt fråga om han har alkoholproblem svarar emellertid Mobaeck "nej" till BT:s reporter och om jag har rätt är det synd att han ännu inte har kommit till insikt. En människa med ett okej förhållande till alkohol behåller nämligen den spärr som bland annat reglerar bilkörning i onyktert tillstånd.

Själv har jag aldrig kört bil på fyllan, men det beror endast på att jag aldrig har ägt ett körkort. Detta vet jag efter år av bedrövelser, och därför har jag rätt att sitta och moralisera. Mobaeck har ännu inte nått en sådan insikt, och därför finns det fortfarande en risk att han utsätter sig själv och andra för tråkigheter i framtiden. Rattfylleri är egentligen ganska enkelt att gardera sig mot, det räcker att lämna bilen hemma, men det finns många andra destruktiva metoder att ta till. Att hamna i slagsmål är ett enkelt exempel på en i samband med alkohol vanligt förekommande destruktivitet, och den fick ju Mobaeck erfara samma kväll.

Vad du nu borde fundera över är om du tidigare i ditt liv har mist kontrollen och haft tur. När förlorad kontroll innebär stora risker för sig själv och andra, oavsett utgång, måste man inse att man har problem. Förr eller senare tar turen nämligen slut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vad innebär Alkoholproblem?

Att man är medicinskt beroende av substansen?

Att man ej är beroende men tappar allt omdöme då man intar den?

Jag har svårt att förstå hur en elitfotbolsspelare (oavsett vem) kan dricka så ofta att han blir beroende utan att redan tidigare missköta sitt jobb.

Det händer ofta att jag tar bilen till krogen. Ibland tar man en mindre inte så stark öl direkt man kommer och sedan bara vatten. Ibland blir det vatten från start.

Jag kan inte förstå hur någon kan ta med bilen till krogen, sedan dricka alkohol och därefter själv köra från krogen.

Om man vet att man inte kan låta bli är det bara att ställa bilen någonstans, åka med någon till krogen och sedan ta en taxi hem.

Allsvenska lyxlirare har självklart råd.

Vänsterdojjan sa...

Bara det att han tog bilen dit, drack sig redlös och sedan hoppade ur taxin och tog bilen tyder på någon slags poblematik. Alkoholism, troligtvis. Det är inte för inte som en av koncekvenserna när du kör rattfull är kotinuelga möten på AA.

Anonym sa...

Han är en idiot, när han är full. Inte annars. Men visst dumt av honom att ta bilen till krogen.
Alkoholproblem går inte att ha i Elfsborg. Han får ju inte dricka öl speciellt ofta....

Anonym sa...

Hur kan du säga att han är alkolist? Vem tänker helt korrekt på en fylla?

Tycker allt snack om att han har problem är bullshit. Misstaget är ett rejällt övertramp, men när man är full kan saker hända. Man behöver inte ha problem bara för det. Det är absolut helt fel att ta kärran hem och att komma på idéen att hoppa ur en taxi för att man mår dåligt, för att sedan köra själv hem är idiotisk.

Men rödguling, kan inte du berätta var gränsen går mellan att ha problem med alkohol och göra ett idiotiskt beslut på fyllan?

Röd Guling sa...

Senaste anonym: Det har jag ju redan gjort. Däremot har jag inte påstått att DM är alkoholist.

Vänsterdojjan sa...

En jämförelse: om man slår någon sönder och samma på fyllan, ses det också som ett normalt övertramp blidkat av alkoholens inverkan?
Eller om man plockar fram ett vapen och mejar ner en krogkö?
Hur i helvete kan vi se alkoholen som en förmildrande omständighet när det traskar omkring miljontals människor på fyllan som inte gör ett dyft av dumhet. Flamsig, högljudd, snuskig eller vilken osympatisk yttran som helst, men när man gör saker som klart är en fara för allmänheten, då är något åt helvete fel!

Anonym sa...

Jag tror på A. "Idiot" alltså, även om det är ett taskigt ordval. Jag tror han helt enkelt super så sällan att han hunnit glömma bort hur mycket han tål, i kombination med att han räknat med att lagkompisarna skulle ta hand om honom om han druckit för mycket och att han skulle hängt med på taxifärden. Nu missade han ju taxifärden samtidigt som han hamnade ensam på gatan och det var väl kanske ett problematiskt scenario han aldrig hanterat förut om han sällan dricker normalt sett. Med hjärnan bortkopplad är det ju ryggmärgen som talar om för en att det är dumt att köra med alkohol i kroppen, men är man normalt sett helnykterist kanske ryggmärgen inte är intränad på att påminna en om det.

Anonym sa...

Hur kan en alkis vara helnykterist?

Anonym sa...

Borås-Dulle?????

Anonym sa...

Kanske inte helnykterist, men det kan mycket väl finnas många, speciellt professionella idrottare, som bara super en enda kväll på ett helt år. Oftast i samband med nån lagfest. När det ges så få tillfällen är det inte så värst konstigt att de passar på att kröka till det ordentligt. Att vara apfull en enstaka kväll av 365 tycker jag absolut inte är att vara alkoholist. Medelsvenssons konsumerar antagligen mer än 50 gånger så mycket alkohol än vad spelare som Mobaeck gör.

Vänsterdojjan sa...

Och medelsvensson kör bil efter sina 50 gånger mer konsumtion?

Anonym sa...

Var har du fått att han bara supit en enda kväll?

Detta var mitt i säsongen, inte långt till nästa match etc.

Prinsen sa...

Förlusten mot irländarna föranledde en ny lagfest antar jag? Lämnade spelarna bilnycklarna hemma denna gång?

Anonym sa...

Kanske dags att åter börja använda det gamla namnet på Alkoholism "Irländska Sjukan"