onsdag, mars 04, 2009

Rödgult samtal med Christer Björkman

Sent igår kväll gick ett mail iväg till Christer Björkmans agent i vilket jag påminde henne om att över en månad hade gått sedan frågorna skickades. Normal väntetid är ca en vecka, förklarade jag, och om inte svaren inkom innan denna veckas slut skulle Björkman svartlistas.

Inom 12 timmar damp följande brev ned i min mailbox:

"Hej,

Se nedan Christer svar.

Hälsn.
/Ulrika"

Utmärkt! Dessa svar är gula, medan frågorna är röda. Mycket nöje!

1. Jonas Liberg har mer eller mindre hävdat att du har något emot honom. Varför får han inte tävla för Sverige och hur ser du på det faktum att hans piratlåt placerade sig högre än Charlotte Nilssons bidrag?

Jonas har haft med bidrag i den svenska Melodifestivalen. Det är ingen självklarhet att komma med i den svenska Melodifestivalen, det är tuff konkurrens och det är bara att kämpa på. Det är en jury som avgör vilka bidrag som kommer med och det är inte jag som väljer bidragen.

Jonas låt kom 12:a i Belgrad och det är ett helt okej resultat, kul för Jonas.

2. Följdfråga: Med tanke på att alla öststater, forna Sovjetrepubliker och balkanländer bara röstar på varandra i ESC kan de väl lika gärna slås ihop igen?

Absolut inte. Det är en oerhört större mångfald nu och det har tävlingen bara vunnit på. Att man röstar på sina grannländer som har samma musikaliska grundvärderingar är inget märkligt, vi gör likadant i Norden.

3. Så vitt jag vet har ingen manlig allsvensk fotbollsspelare kommit ur garderoben. Varför råder det en helt annan öppenhet i exempelvis nöjesbranschen?

Det är gamla traditioner, det har alltid funnits en större öppenhet för originalitet och att avvika i artisteri och skådespeleri. Idrotten har alltid varit mer ”grabbigt” mer macho.

4. Du satt själv i garderoben fram till långt efter att du blev offentlig person. Hur ser du på det idag? Ångrar du att du inte kom ut tidigare, eller ångrar du att du kom ut överhuvudtaget?

Det är en sanning med modifikation. Jag var ”ute” många år före jag blev en offentlig person, men råddes att ”kliva in” igen, det kan jag idag tycka var lite onödigt.

5. Hur många av Elfsborgs matcher ser du per år ungefär och vad tror du om lagets chanser 2009?

Jag har tyvärr ännu inte sett någon match med Elfsborg live på nya arenan men däremot köper jag ett antal matcher per år på TV. Jag hoppas självklart på nytt SM Guld i år.

6. Curt Hennig (nöjesprofilen) anser att det är vettigt att den finska popgruppen Beat (ESC 1990) verkar ha lagt ner. Själv tycker jag att de är värda ett erkännande. Vem har rätt?

Det finns inget rätt eller fel i musik. Alla har rätt till en åsikt.

7. Bedöm följande Elfsborgares sex appeal på en skala mellan ett till tio, där ett är Bert Karlsson och tio är Burt Reynolds. Motivera betygsättningen!

Emir Bajrami - 10, Het
Anders Svensson - 7, gullig
Stefan Ishizaki - 8, snygg
Stefan Andreasson - bedömer inte lagledningen
Fredrik Berglund - 7, mer min mans smak
Teddy Lucic - 5, trygg
Martin Andersson - 5, snäll

8. Patrick Ekwall hade tills för något år sedan en egen hemsida, precis som Linda Bengtzing, du själv och några till. Här får du utrymme att tipsa om din länk och berätta varför man ska klicka på den:

Dom flesta vet vad jag gör i festivalen, jag har gjort en hel del annat förut och gör även annat nu. Är man nyfiken på det ska man gå in där och titta så kan man bl. a. få sig några goda skratt.

9. Jag såg Dansbandsjakten, eller vad det heter, när du bjöd in Scotts till Schlager-SM. Var det verkligen nödvändigt?

Först och främst så bjöds dom in till Melodifestivalen. Ingenting är nödvändigt men det kändes som att dom skulle passa för den här låten.

10. Vad gör du när du inte avfärdar Jonas Liberg? Berätta lite om dina fritidsintressen!

Med en dåres envishet så måste jag då vidhålla att det inte är jag som väljer ut låtarna. Jag håller föredrag ibland, och försöker att hinna med att ha ett privatliv, mer än så hinner jag inte.

11. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Per definition hör det inte ihop, men jag är väl medveten om att det inte ser ut så i världen idag. Stora idrottsevenemang såsom OS utnyttjas i politiska syften. Oerhört tråkigt men tror dessvärre att det är oundvikligt idag. Det man kan göra är att man använder det till att skapa positivt förändring.

12. När det begav sig menade min far att din inte alltför framskjutna placering i ESC 1992 berodde på att den svenska textens budskap inte nådde fram. Tror du att du hade haft större chanser med nuvarande regler?

Intressant teori. Jag vet att mina utländska kollegor ibland säger att svenska kan låta lite kantigt när man sjunger sakta, så han kan ha en poäng.

13. Modifierad läsarfråga: Varför mimar Jan Johanssen i "Se på mig"-refrängen?

Om ni syftar på när han sjunger i tävlingen så sjunger han live vilket alla måste göra.

14. Jill Johnson har ju byggt en stabil karriär på senare år, men håller du inte med om att "Kärleken är" mycket väl kan vara det sämsta svenska bidraget till ESC i modern tid? (Om man bortser från Lotta Engbergs "Fyra bugg och en Coca-cola".)

Än en gång, musik är tyckte och smak, och nej jag håller inte med. Personligen gillar jag ballader och det här är en snygg ballad.

15. Du har säkert någon rolig anekdot från dina år i nöjesbranschen som du vill delge läsarna:

Det har jag säkert men allt sånt sparar jag till min bok.

16. Avsluta som du vill.

Jag hoppas att jag slipper hamn på svartalistan nu!

Ja, det gör du. Många av svaren var bra, några var lite väl diplomatiska och svaret på #15 är inte godkänt. Överlag vill jag dock säga att Björkman gör en okej insats. Ärligt och rakt, välstavat etc. Skönt att vi nu kan slå fast att skalliga män inte är lika sexiga som män med hår, precis som jag misstänkte.

Björkman tog inte chansen att länka till sin hemsida så då får väl jag göra det. Besök christerbjorkman.com för information om hans person och olika projekt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Bananen sa...

Anders Svensson - Gullig! HAHA!

Challe Svantesson sa...

Gleen Hysén - snygga ben

Anonym sa...

För mycket musikfrågor och för lite idrott. Skärpning till nästa gång!

Anonym sa...

Tyckte han kom undan för lätt om Jan Johannesons (?) refräng. Visst sjöng han live i festivalen - allt utom refrängen som han inte klarar, där han istället mimar och kören tar över de höga tonerna. Gå till grunden med detta! Skärpning!

Röd Guling sa...

Jag kan hålla med om att vissa frågor inte var tillräckligt välformulerade vilket innebar att det gick att slingra sig ur dem på det där diplomatiska viset som jag inte gillar. Exempelvis fråga #6. En mindre diplomatisk person (Jonas Liberg) förstår givetvis vad jag är ute efter och uppfyller min önskan, men den medietränade Björkman hittar ett kryphål. Jag ska tänka på det till nästa gång. Nackdelen med mailintervjuer är att det inte går att ställa följdfrågor i realtid, men man får ta det onda med det goda.