torsdag, april 27, 2006

Matchrapport Elfsborg - Häcken

Precis som i träningsmatchen på försäsongen slutade gårdagens möte med Häcken 2-2. Arslet tog genom Hasse Berggren välförtjänt ledningen i första halvlek mot ett blekt Elfsborg men i andra halvlek kunde matchen slutat hur som helst. Elfsborg kom ut som ett nytt lag och kvitterade omgående genom Anders Svensson. Ishi slog ett kort inlägg som Anders skarvade vidare med huvudet. Jag vet inte om det var meningen att få den på mål men bollen damp i alla fall snyggt in i bortre gaveln, otagbart för Arslet-målisen. Sedan tryckte vi på för ett andra mål och Holmén fick ett gyllene läge när han på lågt inlägg stötte bollen precis utanför. De flesta i publiken trodde nog att det var mål där. Istället kunde Hasse göra sitt och Rövas andra mål strax därefter. En fin prestation från honom men svag försvarsinsats då han helt ostört fick vandra in och prickskjuta vid straffområdesgränsen. Sådana ytor får man inte ge honom och det borde Elfsborgs försvar känna till. Hasse hade åtminstone två riktigt heta lägen till i denna match och Elfsborgs försvarsspel lämnade en del övrigt att önska.

Johan Sjöberg hade ingen bra kväll. Han hade stora problem att hänga med Hasse/Williams och blev gång på gång enkelt bortvänd. Dessutom borde han fått minst ett gult kort för alla omfamningar och tröjdragningar som han bjöd på. Vid ett tillfälle brottade han till och med ner Dioh Williams med ett klockrent livtag utan någon åtgärd från domaren. Han får spela upp sig betydligt om han ska behålla sin plats i startelvan och framförallt sin kaptensbindel. Martin Andersson var dominant som mittback mot Halmstad och tanken är ju att en ny back ska värvas för att öka konkurrensen ytterligare. En Sjöberg i form håller mycket hög allsvensk klass men vi såg redan i matchen mot Kalmar att han ibland kommer lite fel in i situationerna vilket tyder på något sämre form än vanligt.

En som förstärkte sina aktier var däremot Jesper Arvidsson som efter en tveksam inledning växte ut till en ytterback av hög klass i framförallt andra halvlek. Jag är inte ensam om att vilja se just denna rockad, Arvidsson på vänsterbacken och Karlsson på högern. Då får vi två snabba, tekniska och offensiva ytterbackar som kan skapa ytor och slå passningar till rätt adress. Jag tror att Arvidsson har kommit med i startelvan för att stanna.

Anders Svenssons andra halvlek var magisk. Han var på gång redan i slutet av första när han bommade ett utmärkt skottläge innanför straffområdet men i andra visade han varför han ska spela från start i VM. Total dominans. Han låg bakom allt som Elfsborg skapade i andra halvlek, och det var mycket. Jag har inte sett honom i så bra form sedan i början av 2000-talet och alla vet hur bra han var då.

Några dagar tidigare undrade min flickvän vad speluppfattning är för något. Jag försökte förklara så gott jag kunde men ingenting går upp mot en demonstration av mästaren själv:
- Det där är speluppfattning, sa jag när Anders hoppade över bollen så att Sjöhage nästan blev frispelad av en passning som egentligen var ämnad åt Anders.

Min vän tyckte att det här var den bästa matchen som hon har sett hittills och jag förstår henne. Många chanser åt båda håll, publikfriande och spännande. Synd att Anders inte fick sätta sitt läge i slutet av matchen. Han förtjänade det, även om Elfsborg som lag kanske inte gjorde rätt för mer än en poäng. Den poäng som Matt Svensson fixade till slut genom att ta ner ett inlägg och snyggt placera bollen vid Källkvists vänstra stolpe.

Elfsborg fortsatte att trycka på och kunde med lite tur tagit alla tre poängen men Häcken var aldrig ofarliga och Wiland tvingades göra ett par riktigt kvalificerade räddningar. Ett oavgjort resultat var rättvist sett till hela matchen.

Andra bloggar om: , , ,