fredag, april 21, 2006

Skitmatch men tre poäng

Matchen mot HBK hade jag inga högre förväntningar på med tanke på vilka spelare som var borta och Elfsborgs usla facit på Örjans Vall de senaste åren. Ändå är årets Halmstad ett lag som inte ska ta några poäng av Elfsborg om vi ska vara ett topplag och därför ville jag se en vinst. Det var upplagt för besvikelse med andra ord och med dessa tankar i huvudet inleddes resan västerut mot Halmstad. Några timmar senare kunde jag sammanfatta intrycken så här: Dålig match. Dålig domare. Bra resultat. Men ni vill ju läsa mer så här kommer en matchrapport:

HBK vs Elfsborg 0-1

Det var en riktig skitmatch på en skitplan mot ett sketgäng. Elfsborgs backlinje höll dock hög klass och förutom Johan Karlsson, vars överlägsenhet redan har avhandlats, vill jag recensera deras individuella insatser:

Martin Strömberg är inte någon av mina favoriter, det vet ni redan. Jag anser att han har stora brister i markeringsspelet, att han är en medioker passningsspelare samt att han är ineffektiv (och ofta till och med kontraproduktiv när han blir av med bollen) i sina offensiva raider. Igår var han dock felfri matchen igenom och förtjänar beröm för det. Om man ska hitta något att klaga på kan man konstatera att samtliga HBK-hörnor orsakades på hans kant men det kan röra sig om tillfälligheter. En bra insats av Strömmingen var det och om han fortsätter så kan jag acceptera att han då och då får hoppa in.

Martin Andersson gjorde troligen sin bästa match någonsin. Dominant i luftrummet och iskall på ett sätt som bara han är när han är som bäst. Denna iskyla kan ibland gränsa till ren nonchalans men när dribblingarna som sistagubbe går hem, som igår, är han en fantastisk försvarare att beskåda. Om han förblir skadefri och undviker den extrema lägstanivå som han tidigare har haft kan det här bli hans stora genombrottssäsong. Ett genombrott som borde ha kommit flera år tidigare men bättre sent än aldrig.

Andreas Augustsson fortsätter att spela stabilt. Han är visserligen ingen större tekniker och han sprider bollar till höger och vänster men defensivt var han återigen fläckfri. Han är en nyckelspelare i Elfsborgs trupp och nu fick han även göra sitt första mål. Hur det gick till? Ishi slog en hörna som Anders Svensson cykelsparkade(!) in i gröten. Där visade Augustsson prov på vinnarskalle genom att med ren viljekraft (nästan i alla fall) forcera in bollen på ett estetiskt mindre attraktivt vis. Det var ett sånt där mål som ICA brukar göra mot Elfsborg och som man förargas över men samtidigt undrar varför aldrig Elfsborg lyckas med. Jag tror att Augustsson kommer att göra fler sådana mål.

På tal om tekniska och otekniska försvarare: Hela HBKs spelidé byggde på att de spelade ut bollen till den där Texas (som ses som en stjärna i deras lag) vars uppgift var att tjonga upp mot Elfsborgs straffområde. Ibland hände det dock att Elfsborg satte press på honom så att han tvingades spela sidledes till någon kamrat i backlinjen. Då kunde vad som helst hända. Snesparkar och panikbakåtpassningar i bästa fall men oftast sögs bollen upp av någon av Elfsborgs centrala spelare vilket var tacksamt men skrattretande att se. Halmstad var verkligen lika usla som på försäsongen och på en bättre plan hade Elfsborg vunnit den här matchen med större siffror.

Sämst på plan var ändå domaren som blåste sönder matchen och uppträdde allmänt knäppt. Han lyckades blåsa 41 frisparkar i en snäll match och jag tror att HBK fick fyra gula kort. Två av dessa var knappt frisparkar. Däremot ska Mathias Svensson vara glad för att han inte blev varnad när han överföll en HBKare bakifrån i första halvlek. Den incidenten var betydligt hårdare än samtliga avblåsningar som renderade i gula kort. Nu blev istället Magnus Samuelsson ende Elfsborgare i varningsprotokollet och det är ju fantastiskt att vi bara har ett gult kort på tre matcher, det kan löna sig i längden.

Slutligen höll jag på att glömma att Samuelsson gjorde en stor match. Han är ju inte heller någon av mina favoriter men för dokumentations skull måste jag pränta ner någonting om hans insats. Han brukar ju bara rusa runt och vara steget efter i vanliga fall men igår utförde han ett storartat arbete som bollvinnare och terrier på mittfältet. Dessutom lyckades han till och med att slå några passningar till rätt adress när andra, som exempelvis Anders, såg ut att ha det svårt på den gropiga planen. Kanske gynnas Samuelssons passningsspel av dåligt underlag? You never know ...

Tillägg: Wiland var bra vid de få tillfällen som han behövde vara det. Han plockade ner ett par tjongbollar snyggt och gjorde en högklassig räddning på ett skott från Djuric.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

josephzohn sa...

En sådan här rubrik vill jag också ha!
En skitmatch, men tre poäng :-)

Imorgon möter vi Häcken på Rambergsvallen och efter den matchen skulle det sitta som en smäck med den rubriken ...

Röd Guling sa...

Om ni lyckas plocka poäng av Arslet borta ska ni vara nöjda tror jag. Lycka till med det.

Anonym sa...

Gropig plan: Sama.
Platt plan: Ilola.
Lätt som en plätt!

Anonym sa...

Din blogg tar sig helt klart! Kämpa på är du snäll