tisdag, februari 03, 2009

Rödgult samtal med Erik Niva

Erik Niva är ytterligare en fotbollsskribent på Aftonbladets sportredaktion. Där verkar han i huvudsak fungera som krönikör, troligen en uppskattad sådan. Han och Bank hade även ett tjatigt webtv-program innan Laul tog över och skapade ett ännu tjatigare webtv-program, där Bank och Niva nedreglerades till gäster. Nu är det dags för upprättelse. Röd text = Röd Guling, gul text = Erik Niva. Mycket nöje!

1. Laul hävdade att du svarade på en av frågorna i hans rödgula samtal. Om du vill kan du låta honom besvara en av dessa frågor. Det här var för övrigt inte en fråga så du får börja precis som du vill:

En gång gick jag in i Robert Lauls Itunes-bibliotek för att se vilken låt som var spelad flest gånger. Överlägsen vinnare var "With Or Without You" med U2, spelad osannolika 227 gånger. Låten är knappt fem minuter lång, vilket alltså innebär att Robert Laul lyssnat på den under nästan 19 timmars effektiv tid. Dra era egna slutsatser. Jag ville bara nämna det.

2. Jag har endast sett två avsnitt av Laul Calling, då det mest känns som en bastuklubb för inbördes beundran. Har dock inte kunnat undgå att du har en dialekt norrifrån. Exakt var har du växt upp och är det sant att alla däruppe röstar vänster om VPK?

Jag är uppvuxen i Malmberget. Från järnvägsstationen är det 1313 kilometer till Stockholm, och i kommunen har traditionellt APK alltid fått fler röster än Moderaterna. Efter gruvstrejken i Malmfälten 1969-70 gjordes en dokumentärfilm som heter "Kamrater, motståndaren är välorganiserad". En av scenerna är hämtad från ett av gruvarbetarnas stora protestmöten. På första raden sitter en skinntorr liten gubbtjyv och ser jäkligt sliten ut. Det var min farfar.

3. På tal om norrlänningar: Känner du till de där skäggisarna på Norrländska socialfascisten som skriver om någon slags lek på is och har stulit mitt namn? Hälsa att jag kommer att ta tag i dem i sinom tid.

Pratar inte med NSD. Trots att det är en högertidning så är jag journalistiskt fostrad på lokalkonkurrenten Norbottens-Kuriren.

4. Har du i likhet med Patrick Ekwall funderat på att skaffa en egen hemsida? Motivera din ståndpunkt!

Nej. Internet är inte stort nog för oss båda.

5. Med tanke på att ditt intresse för fotboll verkar vara rätt högt kan man tänka sig att du själv har spelat någon gång. Vilken position föredrar du och vilka är dina styrkor respektive svagheter på fotbollsplanen?

Jag ska ha Zidane-rollen. Utgångsposition halv ute till vänster, men med licens att flyta inåt och öppna upp motståndarna med min högerfot. Jag hade bra speluppfattning, bra passningsfot och det som brukar beskrivas som funktionell teknik. Jag var en fullt duglig fotbollsspelare, alltså, men en usel atlet. Jag var vek, långsam och ganska ointresserad av att springa, kämpa eller tacklas.

6. Bedöm följande sportjournalisters ego på en skala mellan ett till tio, där ett är någon utan behov av att framhäva sig själv och tio är Hulk Hogan. Kommentera siffrorna också.

Patrick Ekwall - 10. Måste ju anses som områdets obestridde mästare.
Simon Bank - 6. Drar sig undan på franska rivieran – men har å andra sidan varit sexa på Stureplans innelista.
Arne Hegerfors - 6. He jus't can't keep away, can he?
Mats Nyström - 3. Jag har själv aldrig träffat honom, eller ens hört talas om någon som har träffat honom. Det måste väl betyda något?
Ola Wenström - 7. Smile at the world, and the world will smile at you.
Olof Lundh - 7. Byter man tidning mot tv så gör man väl det av en anledning?!

Kommentar: Jag har faktiskt snackat med Mats Nyström i telefon en gång. Vi diskuterade ett eventuellt rödgult samtal och kom överens om att vi skulle höras efter OS igen. Minns dock inte om det var OS 06 eller 08.

7. Stefan Andreasson brukar vilja ha med hela Elfsborgs A-trupp till landslagets samlingar. Vem, förutom Anders Svensson och möjligtvis Stefan Ishizaki, borde vara aktuell till vårens kvalmatcher?

Från Elfsborg? Emir Bajrami i så fall. Även om han säkert hade behövt ha en januariturné eller tre i ryggsäcken.

8. Associationslek! Skriv ned det första du tänker på när du läser följande namn/ord. (Exempel: Alien - Jim Jidhed och Steven Seagal - god livssyn, ja du vet hur det funkar.)

Fidel Castro - Defiant. Om inte ordet finns på svenska så borde det göra det.
Demokrati - Ett idealtillstånd som vi fortfarande aldrig varit särskilt nära.
Curt Hennig - Vem? Jag googlar... Okej, någon sorts förlaga till Mickey Rourke i "The Wrestler".
Naturrutan - Palindrom.
Kniv - Vanligaste modeaccessoaren i Liverpool.
Kungen - Borde avskaffas.

9. När Elfsborg mötte Åtvidaberg på försäsongen 2006 ropade Anders Svensson en vulgär synonym till manligt könsorgan när han misslyckades med en passning.

Det var alltså frågan?! Se där.

Kommentar: Efter att frågorna hade skickats upptäckte jag att nummer nio inte var formulerad som en fråga, vars andemening brukar vara "vad tycker du om det?" Bestämde mig dock för att låta meningen vara, mer som ett påstående, för att se om Niva hade några invändningar.

10. Expressens Mathias Lühr ljuger, bryter mot upphovsrättslagen samt uppträder arrogant. Finns det någon liknande ondskans hantlangare på Aftonbladets sportredaktion och i så fall vem?

Lögnerna och upphovsrättslagen vet jag inte om – men att uppträda arrogant?! Robert Laul är givetvis ohotad.

11. I wrestlingens värld brukar brottarna inleda fejder med varandra innan de möts. Ric Flair påstod exempelvis att han hade ett förhållande med Miss Elizabeth som var manager och hustru till Randy Savage. Skulle man inte kunna införa sådana inslag i allsvenskan för att skapa ett större intresse kring matcherna?

Känns väl inte som att den typen av fejdrykten gjort så mycket för att öka intresset för till exempel damallsvenskan?!

12. "Vi är ett band för 90-talet" hävdade Sha-boom. Nämn någon sportrelaterad felbedömning på samma nivå.

"Det är bra vibbar kring AIK just nu". Sanny Åslund, 4 maj, 2004.

13. Är idrott och politik en intressant kombination som med fördel kan utvecklas i en blogg?

Idrott är politik, politik är idrott, bloggar är idrott och bloggar är politik. Med andra ord är det inte en intressant kombination, utan en oundviklig kombination.

14. I Return of the jedi påstår Leia att hon har minnesbilder av sin mor samt att att hon var "kind but sad." 20 år senare ser vi i Revenge of the sith att Padme dör någon minut efter att Leia föds. Hur går det ihop?

A) Leia har Kraften.
B) George Lucas tappade greppet någonstans runt Howard the duck-tiden.
C) Filmernas målgrupp är barn som inte lägger någon större vikt vid sådana petitesser.

Jag läste "Palme", och började fila på något resonemang om folkhemmets förfall. Men Padme? Jag får googla igen... Vad har ni till mig, Wikipedia? Ah, apparently it doesn't add up. Jag citerar Peter Travers på Rolling Stone: "To hail Revenge of the Sith as a satisfying bridge to a classic is not just playing a game of the Emperor's New Clothes, it's an insult to what the original accomplished". Och till och med George Lucas själv erkänner ju att det här är hans akilleshäl: "The part that I never really developed is the death of Luke and Leia's mother. I had a backstory for her in earlier drafts, but it basically didn't survive. When I got to Jedi, I wanted one of the kids to have some kind of memory of her because she will be a key figure in the new episodes I'm writing. But I really debated whether or not Leia should remember her". Så javafan, svaret måste väl bli B) med ett stänk av C).

15. Vad gör du när inte skriver krönikor och pladdrar om fotboll? Berätta lite om dina fritidsintressen!

Likt en platt Nick Hornby-karaktär är jag en musikens man som ägnat lika stor del av min uppväxt åt skivor som åt fotboll. Och den fördelningen består. Mitt populärkulturella intresse är nog generellt större än genomsnittets, precis som mitt samhällsintresse. I övrigt ska jag bli förälder om två månader, så just nu är det förberedelserna inför den förändringen som tar upp största delen av min fritid.

16. Avsluta som du vill.

Keep on keeping on.

Utmärkt! Välformulerat, rättstavat och stundtals intressant genererar ett sympatiskt intryck av Erik Niva. Är det inte jävligt märkligt att snart hela Aftonbladets sportredaktion, med glädje och engagemang, har tackat ja till dessa samtal, medan ingen enda av Expressens medarbetare har ställt upp?
Stort minus dock till Curt Hennig-associationen. Man kan inte googla fram en association, men om man för visshets skull ändå ska söka info får man väl inte gå efter första bästa källa (wikipedia) utan kika några steg längre ner. När jag läste det där om Mickey Rourke funderade jag länge och väl på om det inte vore på sin plats att censurera för första gången i dessa samtals historia.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Vänsterdojjan sa...

Han verkar vara jävligt skärpt.

Anonym sa...

Bra intervju.

Anonym sa...

Jag tycker att det märks tydligt på både Nivas och Banks artiklar och sätt att skriva att de inte är tappade bakom en vagn.

Framåt IFE sa...

Laul är undantaget som bekräftar regeln att dom bästa fotbollsskribenterna finns på Sportbladet. Mycket bra "Rödgult samtal"!

antidoten sa...

Rolig intervju och framför allt roliga svar! Kul att Niva engagerade sig han också