tisdag, september 04, 2007

Är det höst?

Njet. Jag refuserar mig själv och ber att få återkomma.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Gett upp?

Feministiskt initiativ sa...

Inga idioter ska kunna springa in på planen, hette det inför matchen på Råsunda i onsdags. Skärpt kontroll, fler vakter. Men. ”Var finns de förebyggande åtgärderna som verkligen ifrågasätter manslogiken i att använda våld?” undrar Samuel Kvist.

Hur ska vi undvika fler idioter på fotbollsplanen framöver? har många frågat sig. Fler poliser och vakter, ropar journalister och politiker i morgonsoffan. Men tänk om det inte är idioter som springer ut på fotbollsplaner och kastar sig in i bråk utanför arenor? Är det verkligen idioti som driver män till våld? Om inte, så borde det finnas en annan lösning.
Mendel-Enk skriver i sin bok ”Med uppenbar känsla för stil” om just logiken i att män använder våld. Våld är något en man kan använda när det blir provokation, när hans manlighet kränks. Detta är ett handlingsmönster som vi ser såväl i krogköer som i hustrumisshandel.
Genomgående ser vi hur samhället, bland annat inför Sveriges match på Råsunda den 6 juni, pratar om åtgärder som ska hålla massan av våldsamma män i schack. Att bara prata i termer av kontroll och poliser är faktiskt ett indirekt accepterande av våldsmentaliteten. Var finns de förebyggande åtgärderna som verkligen ifrågasätter manslogiken i att använda våld?

Mannen som sprang ut på planen i Danmarksmatchen har fått mycket skit i medier och det har närmat sig en lynchstämning stundtals. Samma, nej än värre stämning rådde inne på arenan när domaren blåste straff. Läktarna kokade av glåpord och hot och många önskade domaren ett mindre bra öde. För många blev straffen en otrolig provokation, och hur löser man sånt? Våld?
När James Bond gör det så jublar vi, när George Bush gör det så jublar vissa, men när ett fyllo springer ut på planen och går massans hat till mötes så blir han en idiot. Dessa våldsverkande män, handlar efter samma logik, att våld är okej om det handlar om att någon annan provocerat fram det. Så kan man lösa problem ”som en man”.
Att läktarfolket, de flesta män, skriker en sak, men sedan fördömer detta som idioti ligger även nära sexismen. Att prata om hur man kan få en flicka ”på rygg” och skryta för kompisarna hur man genom fula knep går till väga, och sedan fördöma och skrika om kastrering när en våldtäkt uppdagas med liknande förtecken är en brutal paradox. Att vara man och leva upp till sin manlighet följer en logisk väg men knappast samhällets lagar alla gånger.
Men vi är så vana att vi bara spelar med och skyller på domaren, tjejens korta kjol, alkoholen, idioten på plan och hämtar fler poliser som borde göra annat viktigare.

Det gick bra för Sverige i Islandsmatchen, kul. Det gick bra för vakterna också, grattis. Men ett plåster läker inget sår, vi måste våga titta längre än till nästa match, detta handlar om mentaliteter och ideal.
Våld är inte okej och det kan aldrig vara ett medel, mansidealen är de som behöver synas i sömmarna. Begränsa polisresurserna och kör med tomma läktare när ”huliganpengarna” är slut. Lägg resten av pengarna på genusperspektiv i klubbarna – så förebygger vi våld på riktigt.
Våldsamma män går visst att ändra på!

Bruce Banner sa...

FI:
Det är Råsunda du snackar om. Där springer det idioter dagarna i ända. Rubarth, Johannesson, Fröjdfeldt och Kenny Pavey.

En svensk terror-Torben, hade för fan varit en befriande kontrast till all ondska som samlas där resten av året.

blått initiativ sa...

Bruce >> Lysande!

Anonym sa...

Svenska Folkets vilja

Vem skall spela

Kim (76.7 %)
Anders (9.7 %)
Båda (11.8 %)
Ingen (1.8 %)

Blått initiativ sa...

de 9,7 procenten måste va ICA-medlemmar som vill att den bäste skall skada sig.
3 mål senast.
Taco-fest på den 15e!!!

Gulbonnefrånborås sa...

Läste ni i tidningen om en bonne härifrån Borås som var på väg från en åker till en annan åker mitt inne i Borås. Han försökte hinna före tåget med sin traktor men han inte så gödselspridaren blev påkörd och bortkapad från traktorn.

Ibland blir man frapperad av hur korkade vi Boråsbönner kan vara.

fiskstank sa...

Intressant hur den där aborren alltid kommer in och skriver om sånt som nyss publicerats på baraben.

Vad han inte fått in i sin lilla fisk-hjärna är att alla Horredsbor hejar på ICA och åker till Friidrottsarenan mkt snabbare än till Sveriges bästa fotbollsarena.

Trasproletär sa...

Hade mer än gärna snackat genusperspektiv med Torben. Men vad ska vi göra under de trettio år det tar att förändra alla som är som honom?

Vänsternojjan sa...

Aborre?

Han är väl från Borås?

Om han varit från den stora staden hade han väl varit en riktigt havsvattenfisk och inte en aborre, dom lever väl i dyiga insjöar?.

Västerndojjan sa...

Kan vi inte snacka Venusperspektiv istället?

Fridolin sa...

Jag talar till lärde män (Vice men) på latin och till er på bönders vis.

ålgårds-olle sa...

du kan la ta bort "småborgeligt" med tanke på hur kvaliteten på inläggen sjunkit där.
Nu e de ju (nästan) bara alkade guliganer samt en f.d. ... ordförande som skriver där.
Var f-n e Erik Svalander?
F-n va tråkigt att läsa allas postade startelvor samt bekräftelser om vilka matcher de skall på samt om de är i sydkorea, jobbar, etc.
Debatt-forum kan du ju också ta bort då de flesta ogillar debatt

Janne B sa...

fasen va tid det tar med Bellas samtal, får läsa hans mkt underhållande blogg istället.

gulbonnefrånborås sa...

är den mer underhållande än den här?

gulbonnefrånborås sa...

ICA har sin Blåvittpoker, vad har vi?

Jo Bingo för pensionärer och andra mindre bemedlade bakom pannbenet.

När kommer Gulebonnepokern?

Sven Trumma sa...

gulbonne aka Glennhomo:
tråkigt på baraben?
Vi är Svenska Mästare. Vi skiter i poker. Vi misshandlar inte.

gulbonnefrånborås sa...

Vi misshandlar inte vi har gamla hederliga drängslagsmål på dyngbacken.

Vi dricker Norrlands och Sandwalls Bayersk. Vi äter Falukorv och annan skräpmat tillsammans med ljummen Vodka.

Vi lyssnar på dansband och vi gapskrattar till Stefan & Krister.

Vi har lägre intelligens och kunskapsnivå än vad stadsbefolkningen har.

Vi har över huvud taget sämre smak än vad de mer bildade stadsborna har.

Vi har en mikrobråkdel av de SM-Guld som de tre städerna har.

Vi är BÖNNER

JB sa...

nej