lördag, juni 23, 2007

Rasism

Idag, när jag som vanligt kollade in svenskafans, hade en snubbe lagt upp en krönika med rubriken "kungar äro vi syrianer" på division 1-gänget Valsta syrianskas avdelning. En underhållande text med citat som detta:

"En syrian är alltid mer än någon annan, i det han gör skall det alltid vara förmer än svensken, eftersom i det han gör så finns det alltid en uråldrig historia bakom, vi var det första folket, guds barn som min pappa säger."

Resonemanget utvecklas på ett digert vis i krönikan och skribenten menar bland annat att syrianer redan är kungar i krogbranschen och att nästa mål är att bli kungar på fotbollsplanen. Samtliga spelare i Valsta syrianska, oavsett nationalitet, ses enligt skribenten som det syrianska folkets krigare som med stolthet ska bära syrianskas tröja. Enligt samma skribent är tröjan vävd av förföljelse, tårar, drömmar och hårt arbete.

Jag trodde att krönikan möjligtvis var skämtsamt skriven. Under ett gästspel på Valstas forum blev jag emellertid snabbt varse om att skribenten hade haft ett gravallvarligt uppsåt. En mindre skara anhängare försvarade dessutom texten med verbala näbbar och klor. Jag blev till och med kallad rasist, vilket var underhållande.

Vem är egentligen rasist? Den som på en fotbollshemsida tillägnar en hel artikel åt "mitt folk", "min kultur", "mina krigare", "min röv"? Eller den som lite försiktigt påpekar att en sådan artikel kanske ger ett lite väl skitnödigt intryck?

För övrigt är kommentarfunktionen nu öppen igen.

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Vänsterdojjan sa...

Bra gjort att sticka in näsan där. Texten är jävligt dålig, men de har sk rätten att skriva dåligt rent tekniskt. Värre då med deras top-of-the-pyramid-mentalitet...
De har dock en fantastisk förmåga att hitta samhörighet, vilket jag imponerats av många gånger.

Anonym sa...

De är väl så illa tvugna att hålla en stark samhörighet, "vi mot dem"-mentalitet och på gränsen till rasistisk nationalism med tanke på att de är ett folk utan eget hemland som annars skulle deppa ihop totalt i brist på stolthet.

Knute sa...

Vi har under en tid trakasserats av en obehaglig individ som nu hotar att döda en av oss samt också grupper av muslimer och kristna.

Följande kommentar skickades hit 28 juni kl 23:43:

"Jag vill skjuta alla idioter. Då kommer en jävla massa människor stryka med. Muslimer, kristna och annat pack. Du med Knute. Men jag tycker inte att det är en vettig idé. Lätta lösningar är i regel dåliga sådana."

Det behövdes inte särskilt mycket för att burlövspolitikern Dahn Pettersson skulle bli dömd för hets mot folkgrupp och ovanstående citat är mycket allvarligare.

Vi vet vem personen i fråga är, man är inte så anonym som man tror på internet, och just nu utreder vi vilka möjligheter till åtgärder som finns för att stoppa denna hotfulla individ.

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

knute: Jahopp. Inte för att jag vet vad din kommentar har med min blogg att göra men ändå. Konstigt nog får jag ganska sällan hatbrev numera.