tisdag, maj 11, 2010

Anders Svenssons sorti

Någonstans har ju ändå Anders Svensson rätt i att det är bedrövligt att landets högsta liga inte har bättre fotbollsplaner i maj. Mitt problem med honom är att han har en historia präglad av dumgnällighet, vilket tyvärr hotar att förstöra hela hans image som Elfsborgs-ikon. Genom åren har han gnällt på skattetrycket, publiksiffror, sjukförsäkringar och Gud vet allt utom den egna insatsen. Alltid kommer detta gnäll efter förlustmatcher och usla insatser, som den mot Mjällby igår till exempel. På sätt och vis är det kanske lite charmigt barnsligt, men det är ingenting som sprider positiv energi direkt. Anders Svensson har aldrig varit en bra lagkapten.

Låt mig knyta an till föregående inlägg: Det blir liksom patetiskt när flanar på officiella informationsministeriet uppmanar oss att sluta leden, "VI TILLSAMMANS" och hallelujah, när vi har en chefstränare som aldrig har någonting annat än bortförklaringar att komma med, samt en lagkapten som är världens sämsta förlorare, men ändå väldigt sällan vänder den energin till någonting konstruktivt på fotbollsplanen.

När det gäller planstandarden hade det varit mer konstruktivt att ta debatten mellan säsongerna istället. Det är ingen nyhet att planerna ser för jävliga ut fram till maj varje år. Under den gångna vintern hade vi gott om tid att studera snötäcket och förutspå att det skulle se värre ut än någonsin. Nu är det återigen som det är och det gäller att gilla läget. Tobias Hysén läxade upp Avdic häromåret och poängterade att allsvenskan inte avgörs på pappret. I år menade han helt korrekt att Bajrami får spela bättre om han är missnöjd med gräset, för att på så vis hamna i en liga med bättre planer. (Bajrami har verkligen inte varit bra i år förresten, men jag har å andra sidan sett hans brister tidigare och har nog mindre förväntningar än de flesta andra.)

Alla förstår naturligtvis att Svenssons "gnäll" egentligen kommer av frustration och besvikelse över att karriären rinner iväg. Elfsborg hade världens chans att ta sig till gruppspel i CL. Reglerna har blivit mer gynnsamma för svenska mästarklubbar och vi har några år i rad haft den starkaste truppen. Att drömmen inte har slagit in kan säkert bero på flera orsaker. Själv anser jag att vi har allsvenskans mest överskattade tränare, för många bekväma spelare och för få ledartyper. Anders Svensson får å sin sida gärna tro att dåliga planer, skattetryck, publiksnitt och försäkringskassan är bovarna i dramat.

Att Elfsborg kommer att sjunka ner i avgrunden på riktigt den dag Anders Svensson lägger av är en annan historia.

1 kommentar:

Månsson sa...

Jag älskar ditt material.