fredag, augusti 21, 2009

Lazio vs Elfsborg: Det handlar om hur man förlorar

Harakhte frågade om jag var besviken över gårdagens förlust mot Lazio i Rom. Nej, sa jag, och förklarade att det handlar om hur man förlorar. Man kan göra en jämförelse med en tidigare 3-0-förlust mot ett betydligt bättre lag.

När Valencia sopade banan med Elfsborg på Mestalla 2007 var Wilands målvaktsspel det enda glädjeämnet. Det var inte tal om att skapa någonting konstruktivt när vi aldrig hade mer än en passning i rad till rätt adress och var fullständigt tillbakapressade matchen igenom. När Valencia vid sällsynta tillfällen råkade slå ut bollen till inkast kändes det som en framgång. Spelare med landslagsambitioner, som Ishizaki och Holmén, uppträdde som korpspelare och så här skrev jag om den senares match: "För övrigt kan Holmén mycket väl ha svarat för den enskilt sämsta Elfsborgerliga insatsen som man har sett sedan Juricas dagar. Jag orkar inte ens kommentera eländet."

Nu verkar det som att Elfsborg stundtals hade ett offensivt spel, att de periodvis var med i matchen spelmässigt och att siffrorna möjligtvis var för stora. Avdic träffade stolpen vid 0-0, en Lazio-back räddade ett Ishi-skott på mållinjen och ytterligare ett par fina lägen brändes av Helgi och Anders. Haglund säger sig vara nöjd med insatsen och påstår att vi skapade åtta chanser, fler än Lazio.

Samtidigt ska man vara medveten om att väldigt få svenskar har sett matchen i sin helhet, antalet objektiva svenskar är ännu färre. När till och med Sveriges radio sjuhärad enligt rapporterna låter Kulneff kommentera en pixlig och instabil webstream (en osannolik skandal i sig) ska man vara försiktig i sin analys. Jag har sett många dåliga insatser av Elfsborg när Haglund ändå har hävdat att vi har spelat bra och skapat tillräckligt med chanser för att vinna. Det blir lätt som när mindre lokalblaskor låter tränarna själva skriva matchreferaten. Frågan "har vi sett samma match" är klassisk av en anledning.

Känslan är ändå att spelarna inte behöver skämmas för den här insatsen. Det är effektiviteten som saknas, samtidigt som motståndarna har spelare som inte behöver särskilt många chanser. Det där handlar dock inte om otur, den enda oturen som vi kan skylla på är att vi drog lotten med Lazio på.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

15 kommentarer:

Kaptenen sa...

Jag såg iof en pixlig variant av matchen men det var 50/50 i bollinnehav i slutet av andra. IFE spelade sitt eget spel och det var klart en hedervärd förlust.

Åhman sa...

Tragiskt att bli så utspelade och förnedrade.

Jag hoppas att det inte var många ute i fotbollssverige som så eländet.

Kaptenen sa...

Åhman: Såg vi samma match?!

Vänsterdojjan sa...

Han kan inte fotboll bara!

Anonym sa...

robert åhman persson?

Åhman sa...

"robert åhman persson?"

Perssonangrepp på min ära!

Röd Guling sa...

Åhman: Har du något förslag på ämnen att skriva om?

Åhman sa...

Ni kan skriva om kopplingen mellan Fascister i Boårs och nattsvart element som finns i Lazios närhet.

Att Borås är ett av tre Nazi-säten i Sverige. De andra är naturligtvis Sjöbo och Klippan.

Det skulle behöva rensas en del i den här byken.

Röd Guling sa...

Åhman: Bra uppslag. Tyvärr är jag inte tillräckligt insatt i ungdomstrenderna för att kunna skriva.

Åhman sa...

Varför har du inte skrivit något om debaklet i Götet?

Även om vi förlorade så borde vi väl atal om det och inte förtränga

Röd Guling sa...

Åhman: Jag har nyligen fastnat för fiske och har därför inte tid med de här trivialiteterna. Såg dock matchen igår och vad ska man säga? Bedrövligt helt enkelt.

Åhman sa...

Jag har inte fiskat på MÅNGA år, men har köpt en kajak som tydligen kallas "Fiskekajak"

Har du några tips var man kan fiska?

Röd Guling sa...

I min ålder handlar det mest om att komma ut i naturen.

Åhman sa...

Fiskekajak är bra till det.

Kortare och bredare än en havskajak och därmed mycket stabilare.

Den är lätt att ta med på biltaket vart man vill väger 20-30kg.

Du kan kasta från den och kanske tom paddla drag.

Själv skall jag impregnera min gamla lilla kameraväska för at ha framför mig i kajaken. Då kan man smyga fram i nivå med vattenytan och plåta naturbilder.

Röd Guling sa...

Jag har inget biltak. Däremot funderade jag idag på hur det skulle funka att fiska från kanot/kajak/gummibåt i Viskan. Fisket är fritt från Almenäs till Jössabron, men långa sträckor är otillgängliga. Det innebär en bra och en dålig grej: Svårt/omöjligt att kasta från land, men ostört och förmodligen bra fiske på sina ställen.