tisdag, oktober 03, 2006

Målet uppnåddes i alla fall

Elfsborg hade kryssat nio matcher av 20 fram till den nu avslutade omgången. I två av dessa oavgjorda matcher hade Elfsborg marginalerna med sig, mot DIF och AIK borta, medan resten av matcherna borde vunnits sett till spelövertag och målchanser. Kvällens möte med Öster resulterade i det första krysset som kändes rättvist. Elfsborg hade visserligen ett massivt bollinnehav, speciellt i första halvlek, men Öster skapade lika många chanser. Med lite tur hade vi vunnit, med lite otur hade vi förlorat. Spelmässigt var det här visserligen den sämsta Elfsborgs-insatsen sedan Gefle och Kommunal hemma och många spelare kom inte upp i normal standard men det kan ju ibland vara så att motståndarna gör oss dåliga. Öster var bra efter sina förutsättningar och ska inte skämmas för poängen.

Nu över till något mer intressant. Jag sa ju inför omgång 19 att de tre nästföljande omgångarna skulle utkristallisera tabellen. Agnarna skulle skiljas från vetet. Elfsborg låg tre poäng bakom AIK och därefter var det jämnt. Sju, åtta lag var fortfarande med i guldstriden och då räknade jag inte ens med Kommunal som nu hastigt och lustigt ligger trea. För Elfsborgs del gällde det att ta minst sju poäng och detta mål uppfylldes i och med dagens match. AIK tog bara fyra och förlorade därmed serieledningen, en förutsättning för att Elfsborg skulle ha chansen att vinna sitt femte SM-guld tror jag.

Iff-iff, DIF och ICA har spelat bort sig fullständigt och guldaspiranterna är nu med fem omgångar kvar i praktiken bara två till antalet. Trots att kvällens resultat kan ses som en plump i protokollet ska man komma ihåg att Kommunal var det enda laget som lyckades kapa avståndet. Sju poäng skilde till trean inför denna omgång, nu skiljer sex men det är tre färre att spela om och Elfsborg har en överlägsen målskillnad. Om de röda skåningarna vinner mot både Elfsborg och AIK kan de möjligen blanda sig in i striden men jag tror inte att det räcker längre än till en andraplats. Även Bajen kan fortfarande ha en teoretisk chans om de får igenom sin överklagan men för både dem och Kommunal är det inget annat än full poäng som gäller i resterande matcher i så fall. Och ingenting tyder väl egentligen på att något lag kommer att rada upp fem vinster. Inte ens Elfsborg.

Vad krävs för att Elfsborg ska vinna SM-guld? Både vi och AIK har tuffa program. Vi har tre riktigt svåra bortamatcher mot Kalsongerna, Kommunal och Bajen men vi har å andra sidan spelat som bäst mot bra motstånd och bortaplan har ju hittills gett bättre utdelning poängmässigt. Minst fem poäng måste bärgas men tar vi sju där samtidigt som GAIS avfärdas enligt planerna hemma tror jag att guldet är klart efter omgång 25. DIF hemma i sista omgången kan bli en mardröm men om Elfsborg har 50 poäng inför matchen tror jag att målskillnaden räcker, såvida inte DIF vinner med 8-1 eller nåt ...

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: