lördag, december 09, 2006

Vägen till SM-guld (facit)

Lasse Sandlin och jag var som bekant de enda experterna som tippade Elfsborg som segrare av årets allsvenska. Jag var till och med modig nog att tippa samtliga matcher i förväg och nu är det dags att se hur bra koll jag hade.

Omgång 1
Halmstad - Elfsborg
"Tre poäng vore bra men vi har svårt för HBK borta och brukar vara usla i början så det blir nog bara en pinne här."

Facit: Denna match blev uppskjuten men Andreas Augustsson såg till så att Elfsborg tog en trepoängare. Backlinjen var stabil och här minns jag att Martin Strömberg gjorde en av sina bästa matcher någonsin i Elfsborgs tröja, vilket i sig inte säger så mycket men han var bra här. Johan Karlssons 100%-iga nickduellsvinnande mot tvåmetersportugisen var minnesvärt.

Omgång 2
Elfsborg - ICA
"Tre poäng vore ingen omöjlighet."

Facit: Kalle Svensson kvitterade på övertid i Elfsborgs riktiga debut. Det var spel mot ett mål i 90 minuter men ... ja. Sjöberg blev skadad i denna match efter en kollision med Wiland. Det såg klumpigt och onödigt ut och han kom aldrig riktigt tillbaka.

Omgång 3
Öster - Elfsborg
"Tre poäng måste hämtas här."

Facit: Elfsborg lyckades vinna trots ett stundtals lojt och mediokert spel. Strömberg var en katastrof och Wiland räddade inte en boll så det såg inte speciellt lovande ut med tanke på att detta bara var andra matchen på säsongen. Öster gjorde tre men vi fick in fyra. Starkt ändå att kunna lägga in en högre växel när det behövdes och det blev ju en minnesvärd match.

Omgång 4
Elfsborg - Tråkarna
"Svårspelade tråkarna kommer på besök men tre poäng vore inte omöjligt."

Facit: Haglund fick ordning på defensiven i HBK-matchen och återigen grejades en 1-0-seger. Wiland var bra här.

Omgång 5
Elfsborg - Röva
"Röva var betydligt bättre på hösten föregående säsong men hemmaplan borde innebära tre poäng."

Facit: Det blev bara en pinne efter att Hasse Berggren blivit tvåmålsskytt i den enda match som han var bra i på hela säsongen typ. Johan Sjöberg gjorde en tillfällig comeback utan att övertyga. 2-2 var kanske ett rättvist resultat men Anders hade ett skott i stolpen på övertid.

Omgång 6
ÖIS - Elfsborg
"Vi har haft lite problem med ÖIS. En poäng bör dock klaras av här."

Facit: Innan säsongen hade jag naturligtvis ingen aning om att Kamelerna skulle suga hårt. Elfsborg vann enkelt med 2-0 och Sjöhage blev inhoppande tvåmålsskytt.

Omgång 7
AIK - Elfsborg
"AIK är svårbedömda men de blir nog starka på hemmaplan. Vi siktar på en poäng."

Facit: Ja, en poäng var rimligt att sikta på och så blev det. Vid tvåmålsunderläge och med bara sekunder kvar bestämde sig Anders Svensson för att matchen skulle sluta 2-2.

Omgång 8
Elfsborg - Gefle
"Allt annat än tre poäng vore pinsamt."

Facit: Ja, det här var säsongens pinsamma bottennapp. Gefle var bra i år, det ska sägas, men att spela skit och inte lyckas göra mål mot ett decimerat Gefle på hemmaplan och sedan gnälla över publiksiffror, skattetryck och allt möjligt som inte har med den egna insatsen att göra är pinsamt.

Omgång 9
Elfsborg - Helsingborg
"Sista matchen före VM-uppehållet och jag tror att Elfsborg tar en stabil seger över HIF."

Facit: Elfsborg var i en formsvacka men borde ändå vunnit mot ett HIF som var rejält under isen. Matchen slutade 0-0.

Omgång 10
Djurgården - Elfsborg
"Allt annat än noll poäng vore en bonus."

Facit: Anledningen till att jag inte trodde på Elfsborg här var naturligtvis att vi har haft svårt borta mot 08-lagen. Andreas Augustsson kvitterade på övertid i en match som Elfsborg borde ha vunnit sett till chanser och spelövertag. Ett fall framåt tyckte jag i matchrapporten.

Omgång 11
Elfsborg - Hammarby
"Bajen brukar vi ha lättare för. Tre poäng."

Facit: Ännu en minnesvärd match som var jämn och spännande ända fram till sista kvarten då Elfsborg fick ett förlösande ledningsmål. Det blev 3-0 till slut och inför denna omgång ledde Bajen med sex poäng så segern var viktig.

Omgång 12
GAIS - Elfsborg
"GAIS känns som en klar nedflyttningskandidat och de ska inte kunna störa oss. Tre poäng."

Facit: GAIS hade mycket tack vare James Keene spelat över förväntan men i den här matchen hade de absolut ingenting att säga till om. Jag tror att detta var Jon Jönssons debut, hur som helst gjorde han ett av Elfsborgs tre mål. Holmén var fantastisk i denna match.

Omgång 13
Elfsborg - Malmö
"Vi brukar spela bra mot Malmö och tre poäng vore ingen omöjlighet på hemmaplan."

Facit: Årets klart bästa allsvenska match. Wiland tabbade in ett par bollar så att Malmö hade ledningen två gånger om men stark moral och ett överlägset spel ledde till seger med 4-2 till slut. Anders Svensson höll absolut världsklass och efter tre suveräna laginsatser på raken såg SM-guldet ut som ett realistiskt mål.

Omgång 14
Malmö - Elfsborg
"Sikta på en poäng."

Facit: 1-1 blev det. Lagen hade en halvlek var men Elfsborg skapade betydligt hetare chanser så vi låg definitivt närmast segern.

Omgång 15
Elfsborg - Halmstad
"Tre poäng."

Facit: Återigen 3-0 och återigen en mycket imponerande insats, åtminstone första halvtimmen då samtliga mål gjordes. Mathias Svensson språngkämpsnickade in ett av dem och sedan dess har hans plats i startelvan aldrig varit ifrågasatt av mig.

Omgång 16
ICA - Elfsborg
"En poäng vore bra."

Facit: ICA lyckades än en gång feppla in en kvitteringsboll i slutminuterna och på så vis sabotera vår framfart.

Omgång 17
Elfsborg - AIK
"Tre poäng."

Facit: Det hade blivit tre poäng om inte domaren hade skickat ut Ilola för två horribla varningar och samtidigt godkänt AIKs offside-mål. Trots en man mindre fortsatte vi hålla spelet uppe och skapa chanser. Annars minns man väl den här matchen mest för den där noname-backens punktmarkering av vår stjärna, samt för de överdrivna geniförklaringarna av Norling som följde i eftersnacket.

Omgång 18
Gefle - Elfsborg
"Tre poäng."

Facit: Vi hade svårt för Gefle i år men här borde vi vunnit. Total dominans och Gefle hade inte ett skott på mål förrän sista fem minutrarna då Johan Karlsson hade blivit utbytt för att Haglund ville lufta Jesper Arvidsson. Gefle kvitterade på sin enda chans, vilket naturligtvis var för jävligt. I slutskedet orsakade Arvidsson en straff som Wiland glädjande nog räddade. Därför var det med blandade känslor som man konstaterade att matchen hade slutat 1-1. Noterbart är att 90% av alla Elfsborgs-supportrar ville se Arvidsson i startelvan före denna match men sedan dess har jag inte hört någon ifrågasätta Johan Karlssons plats.

Omgång 19
Röva - Elfsborg
"Svårtippat. Det lutar åt ett kryss."

Facit: Arslet var vid det här laget sämre än sämst och därför var Elfsborgs seger inte oväntad. Jag såg inte denna match men Matte Svensson gjorde två av Elfsborg fyra mål. Skönt med lite utdelning igen.

Omgång 20
Elfsborg - ÖIS
"Hemma borde Elfsborg ta tre poäng mot ÖIS."

Facit: Krampaktigt är ett lämpligt adjektiv. Nu började guldfrossan drabba vissa spelare men tack vare Ishis förlösande drömmål tog vi till slut en stabil 2-0-seger. Åtminstone har jag för mig att de tråcklade in en boll till i slutminuterna.

Omgång 21
Elfsborg - Öster
"Tre poäng är ett måste."

Facit: Ytterligare en krampaktig insats som resulterade i 0-0 men tack vare att AIK svarade för samma resultat mot Kamelerna behölls serieledningen.

Omgång 22
Tråkarna - Elfsborg
"Svårtippat igen. Det lutar åt kryss eller förlust men med lite tur kan Elfsborg ta tre poäng."

Facit: Japp, här hade Elfsborg lite tur och lyckades därför återigen greja en snål 1-0-seger över KFF. Jag såg inte den här matchen men det var svettigt att lyssna på radion.

Omgång 23
Bajen - Elfsborg
"Jag tror att Elfsborg tar full poäng mot Bajen denna säsong."

Facit: Vid sidan om Gefle hemma var det här säsongens sämsta insats av Elfsborg. Jag minns inte vad resultatet blev men det var uselt spel som gav 0 poäng i alla fall.

Omgång 24
Elfsborg - GAIS
"Liksom mot GAIS."

Facit: En något tveksamt dömd straffspark ledde till att Holmén kunde slå in sin egen retur. Elfsborg var det bättre laget utan att övertyga spelmässigt men i det här läget var det bara poängen som hade någon betydelse.

Omgång 25
Helsingborg - Elfsborg
"Nu har förmodligen Henke anlänt och det blir svårt att undvika förlust. Vi brukar ändå aldrig vinna i Helsingborg så det kan kvitta."

Facit: Kryss blev det här, vilket alla utom jag såg som en förlust. Jag tyckte att det var starkt att kryssa borta mot ett HIF som vid denna tidpunkt var seriens bästa lag och nosade på guldstriden. Media ropade ut AIK som seriesegrare trots att de låg en poäng bakom och hade en tuff bortamatch mot GAIS kvar innan omgången kunde summeras. Vi vet hur det gick.

Omgång 26
Elfsborg - Djurgården
"Av någon anledning har vi mycket svårt mot DIF men vid det här laget borde guldet redan vara klart."

Facit: Jag hade tippat lite väl optimistiskt och det krävdes vinst för att säkra guldet. Sjöhage avgjorde den misstänkta läggmatchen och Elfsborg tog sitt första SM-guld på 45 år.

Slutsats: Ni får själva bedöma hur bra jag är på att tippa men vi kan ju alla vara överens om att min status som expert inte kan ifrågasättas efter denna ljuvliga säsong. En triumf för Elfsborg och mig personligen skulle man kunna säga. Ytterligare en fjäder i hatten för Röd Guling.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

siaren sa...

Att det bara var du och gubben som tipsade om Elfsborgs vinst betyder ingenting. Jag menar, du tippar alltid Elfsborg som vinnare.

Anonym sa...

Tommy Engstrand tippade elfsborg också. Den gubben är grym också.

Anonym sa...

11 rätt var inget vidare tippning av dig.