torsdag, februari 08, 2007

Pinocchio

Alldeles nyss besvarade jag ett mail från den Stockholmsbaserade journalisten Arne Nilsson som av någon anledning ville höra min syn på Pinocchio-dravlet här i Borås. Tidigare i veckan ville en bloggande kollega vid namn Jonas Nyman att jag skulle stödja hans demonstrationsplaner. En google-sökning på Pinocchio och Borås leder till att min äldre post kommer upp som sökresultat nummer tre, vilket kan förklara varför en hel del är intresserade av mina åsikter just nu. Jag har aldrig fattat hur de där sökmaskinerna fungerar men jag är inte alls främmande för att bilda opinion i den här frågan.

Av följande anledningar är jag negativ till Pinocchio-statyn:

1. Som konstkännare kan jag enkelt slå fast att statyn är rejält ful.
2. Chefen för konstmuséet, Hasse Persson, har intagit en synnerligen irriterande von oben-mentalitet gentemot kritikerna. Han verkar inte fatta att han är avlönad av Borås stad och dess skattebetalare. Det samma gäller de politiker som talar sig varma om projektet.
3. Pinocchio som figur har inte ett skit med Borås att göra.
4. Jag är generellt sett inte för dödsstraff och yttrandeförbud men är beredd att göra ett undantag för snacket om att statyn "sätter Borås på kartan."
5. Slutligen det viktigaste av allt: En betydande majoritet Boråsare vill inte se statyn.

Den femte punkten borde ensam vara skäl nog för kommunfullmäktige att rösta nej den 22 februari. Skulle de ändå ge klartecken åt statyn är jag beredd att i demokratins tjänst bränna ner skiten. Vilka är med och betalar böterna?

Andra bloggar om: , ,

19 kommentarer:

Anonym sa...

Varför så kritisk? Pinocchiostatyn sätter ju Borås på kartan.

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

Arrgh!

Vänsterdojjan sa...

Symbolvärdet får inte glömmas: varför i helvete ska vi förknippas med världens mest ertappade lögnare?

jiocke !!!!!!! sa...

du få femti spenn till bötena av meje !!!!!

Anonym sa...

Bra idé med statyn. Den sätter ju Borås på kartan.

Akeem sa...

Jag tycker att någon form av åklagare bordfe ta en titt på denna postning. Bränna ner statyn är olagligt. Det är otacksamt att inte ta emot en staty som Borås fått som gåva. Pinocchiostatyn är inte ful anser jag. Speciellt inte om man jämför med andra saker i staden som hela Norrby och Hässleholmen. Det ser ju värre ut än Gässlösa!

Anonym sa...

Fult eller inte, det är en smaksak. Är det inte mer intressant att fundera på vem som betalar och varför? Att näringslivet finansierar konst är ju något som ibland är bra, men när det som i det här fallet är frågan om en samling täta gubbar som vill slå två flugor i en smäll; själva bli ihågkomna och undanhålla pengar från beskattning, ja då kan man fundera, som sagt.

anders sa...

"von oben"-mentaliteten allena får mig att vilja finansiera alla former av förstörelse av nämnda staty.

Anonym sa...

statyn är, rent objektivt, ful. varför? jo av den enkla anledningen att det är en 9 METER HÖG SAGOFIGUR utan någon som helst koppling till vår ort.

Anonym sa...

En stor kille med träben har väl hur många kopplingar som helst till stan. Ställ statyn utanför Borås Arena!

Anonym sa...

kille med träben? ska vi ha en staty på selakovic?

Anonym sa...

kille med träben? ska vi ha en staty på selakovic?

Anonym sa...

Usch vilken äcklig blogg

Trött sa...

Om skiten placerades där den hör hemma, i kommersens mecka Knalleland, vore den ok. Då fick folk bara skylla sig själva om de inte tog varningen på allvar utan slösade bort sina pengar. På Allégatan hör den definitivt inte hemma. Lyckligtvis har jag redan fattat beslut om att flytta från stan. Nu får jag ett skäl att aldrig se mig över axeln.

Bruce Banner sa...

Borås stad behöver ett internationellt kännt landmärke. Något som helt enkelt sätter Borås på världskartan.

Hoppas på en situation i likhet med Gävlebocken. Pamparna bygger och Röd guling bränner ner, pamparna bygger nytt och röd guling bränner ner. Det hade verkligen satt Borås på världskartan.

Anonym sa...

Låt oss starta en insamling till en femton meters hitlerstaty att tvångsmässigt ställa vid stadshuset! Det är ju uppenbart att vad statyn symboliserar saknar betydelse, det enda viktiga är att den är donerad. En hitlerstaty skulle verkligen sätta Borås på kartan. Världskartan.

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

Senaste anonym: Det var nog det smartaste som jag har läst i den här debatten. Jag är med på den insamlingen.

anders sa...

jag är villig att donera pengar jag med. för att bräcka den roterande lögnaren kan vi kanske kräva ljudeffekter? kör i vind!

Henric sa...

1. Som konstkännare kan jag enkelt slå fast att statyn är rejält ful.

Är lite nyfiken vilka meriter du har? Vad ingår i din definition av Konstkännare?