fredag, oktober 24, 2008

Recension: FIFA 09 är skit

Några av er kanske minns att jag recenserade FIFA 07 för nästan exakt två år sedan. Det brukar ju inte hända så mycket från år till år i den där spelserien så jag hoppade över 08:an, men häromveckan inhandlades ett exemplar av årets utgåva, nämligen bestämt FIFA 09 till PC. Vi tar de bra punkterna först, för att avrunda med det som ni vill läsa.

Bra saker med FIFA 09
Följande har blivit bättre:
  • Kontrollen är faktiskt helt okej, även om det fortfarande är i princip omöjligt för en spelare i Elfsborg att få frisparkarna på mål. Ungefär som i verkligheten i och för sig.
  • Henrik Strömblad och Glenn Hysén har blivit bättre. Jag irriterade mig rejält på dem tidigare, men nu har de plockat bort de löjligaste kommentarna ("blyfot och slalompjäxor" / "Anders Svensson gillar snurrfinten"), samtidigt som de har lagt till fler repliker för bättre variation. Dessutom låter de mer naturliga nu när de läser manus. Kommentatorerna är fortfarande långt ifrån perfekta, men inte längre något större irritationsmoment. Med det sagt undrar jag förresten om Hysén och Strömblad verkligen ska sorteras under "bra saker", bara för att de har blivit något bättre på två år. Nästa år tycker jag att Electronic arts kan kontakta mig och Hennig istället.
Skräpet
Jag har väldigt mycket dåligt att säga om FIFA 09, så mycket att jag funderar på att avinstallera skiten och köra 07:an istället.
  • För det första är säsongsläget i det närmaste ospelbart, i alla fall om man väljer Elfsborg. Man startar med en miljon pund i kassan, och kan enligt prognosen gå ett par hundra tusen i vinst innan årets slut, förutsatt att man inte förnyar några kontrakt, scoutar spelare eller gör någonting annat utgiftskrävande. Okej? Mot denna bakgrund körde jag igång en ny karriär som Elfsborgs tränare. Första säsongen krävde styrelsen att jag skulle uppgradera arenamanagern till en kostnad av fyra miljoner!!! Hur det ska gå till utan att man säljer av hela laget vore väldigt intressant att veta, och vad händer om styrelsen har ett liknande krav även andra säsongen? Katastrofalt dåligt. Den enda lösningen som jag kan se är att via lageditorn lägga till någon överskattad stjärnspelare innan man startar säsongen, typ Wayne Rooney eller någon annan tråkmåns, och sälja av honom så fort transferfönstret öppnar. Det kan dock knappast vara tanken.
Man tvingas lägga till tråkmånsen Wayne Rooney (th) för att överhuvudtaget kunna spela med Elfsborg i FIFA 09.
  • För det andra är scoutningen av Elfsborg återigen fruktansvärt dålig. Bella är exempelvis sämst av anfallarna, medan Sjöhage är någon form av fenomen i allsvenskt mått mätt. Om inte ekonomin hade varit uppfuckad redan från början hade jag kanske gått in editorn och "tweakat" Bella, för ett mer realistiskt värde, men då blir ju lönen därefter och därför tvingas man att köra med Sjöhage på topp. Och hur kul är det?
  • Det kanske mest irriterande är att lagets klart bäste spelare, Anders Svensson, alltid verkar lägga av efter första säsongen, vilket får mig att tänka på sabotage. Det finns ju ingen verklighetsbaserad info som tyder på att Anders gör sin sista säsong 2009, varför man kan tro att någon bitter ICA-supporter sitter med i EAs scoutgrupp.
  • Hur kommer det sig att domaren nio gånger av tio har samma färg på tröjan som det lag som jag kontrollerar?!?
  • På tal om tröjor: När jag mötte Kalsongerna på bortaplan fick jag se 20 röda tröjor springa efter bollen. Ja, jag vet att man kan byta matchställ innan man kör igång, men om man som jag inte tycker att man ska behöva tänka på det kan man inte avbryta matchen utan att förlora med 3-0. Och om ni frågar mig är det jävligt uselt.
  • FIFA 09 är troligen det enda seriesystemet i världen där gula kort på försäsongen har någon som helst betydelse. Det var jättekul att upptäcka att halva laget var avstängt i premiären ...
  • Slutligen är det störande att förlora mot Ljungskile bara för att deras anfallare gör mål på allting, medan man får kämpa för att överhuvudtaget skapa en målchans. Visserligen hade man kanske kunnat stryka den här punkten om man hade orkat spela fler än tre matcher.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Köp PS3 istället! Där är FIFA grymt!

Kaparn sa...

Verkar vara något bättre på kryssboxen. Har inte råkat ut för några konstiga krav...

Anonym sa...

Samma sak på Wii, Svensson lämnar och krav på att bygga ut arenan... Bosse är krävande ;)

Lucic är 40+ o spelar fortfarande som en gud =)

Anonym sa...

Du är inte så bra på FIFA va? Tricket är inte alls att fuska genom att boosta spelare eller att lägga till Rooney i truppen. tricket är att sälja av rätt spelare, uppgradera scouten och låna ut talangerna tills de blir värda mer. dessutom så kan man "köpa" free transfer-spelare för att sedan sälja av dem mot deras värde. Lyckas du dessutom förhandla till dig en försäsongsmatch borta mot Milan etc mot 40% av intäkterna så kommer du att få ett bra startkapital.

Tricket är att bygga långsiktigt, men det kanske inte ligger naturligt för er. I så fall kan ni ju alltid spela med Blåvitt...

Skall man spela Fifa så är det PS2 som gäller. PS3 har inte karriärsläget där man spelar som en spelare och X-box går alldeles för trögt, dessutom så kan man inte ändra taktik så lätt under matchens gång.

Röd Guling sa...

15:07: För det första tycker jag att en fotbollssimulator ska fokusera på spelbarhet, alltså att slå passningar och göra mål. Inte vem som är bäst på att köpa och sälja spelare. Vidare har jag svårt att tro att det med Elfsborg går att "sälja av rätt spelare", få in minst fyra mille på en säsong och samtidigt behålla någon form av spelkänsla, men samtidigt är det möjligt att man måste planera mer långsiktigt för att nå framgång. Med alla brister vill man dock inte spela fler än tre matcher som jag skrev. Om man dessutom behöver sälja av hälften av laget kan man ju lika gärna spela med blåvitt som du säger.

Anonym sa...

Är det inte underbart?

Förra veckan tog vi guldet från Kalmar och lät er lukta på det i en vecka.

Igår tog vi tillbaka det och gav det till de värdiga vinnarna.

Rättvisa är skipad och vi har rört om i Guldgrytan.

Anonym sa...

Tror man att Fifa-spelen är menade som simulatorer får man skylla sig själv. Ren arkadfotboll är vad det är. Med vissa taktiska moment som i regel fungerar uselt eller inte alls. Som du märker.

Spela något som är menat som en simulator. CM.