tisdag, april 07, 2009

Säkerhetsdebatten efter IF Elfsborg - Hammarby

Borås Tidning tar i en serie artiklar upp efterspelet till premiärmatchen mellan Elfsborg och Hammarby. Många är upprörda över stöket som, hör och häpna, inträffade på sittplats den här gången. Barnfamiljer kände sig hotade och är besvikna över att vakter och poliser befann sig på annat håll eller vägrade ingripa.

För det första saknar jag följande fråga till de ansvariga inom IF Elfsborg: Varför fick inte Bajen hela Knallelandsläktaren? Nu gapade en tredjedel av läktaren tom, medan hundratals Bajen-fans, varav en del inte är några snälla typer, fick sätta sig på Ålgårdsläktaren.

Som signatur Mange skriver i en kommentar till en av artiklarna är det anmärkningsvärt att en person utan lämplig erfarenhet, bakgrund eller utbildning får ansvara för 17000 människors säkerhet. Svaren som Björn Bördin ger i artikeln gör att man baxnar. Jag är inte (heller) någon expert på säkerhetsfrågor, men det är ett välkänt faktum att så kallade kategori C-supportrar betraktar vanliga klackmänniskor som (ut)klädda julgranar och således lämnar halsduken, hatten och matchtröjan hemma. Dessutom har klackarna, åtminstone utåt sett, tagit avstånd från de mest hårdföra elementen, varför de ofta självmant söker sig till sittplats numera. Vad händer? Jo, i Borås lägger man enorma resurser på att låta 100-tals vakter och poliser stirra ut respektive klackar på ståplats, samtidigt som personer med uppenbart asocial attityd får vandra in och leva rövare matchen igenom bland barnfamiljer på sittplats.

Som supporter till den här föreningen blir jag väldigt trött på amatörismen som genomsyrar IF Elfsborg, trots att man officiellt hävdar motsatsen. Det är väldigt enkelt att dra en parallell till informationsansvaret som favoriten Göran Lohne bär sedan en tid tillbaka. Vilken utbildning och kompetens ligger till grund för den anställningen? Elfsborgsledningen verkar gilla att dela ut (troligtvis välbetalda) heltidstjänster till fullständigt inkompetenta människor. Ingen annanstans i Sverige skulle det accepteras, varken i förenings- eller näringsliv, men här i Sjuhäradsbygden, amatörernas näste, rekryterar man från Rotary, golfbanan och bastuklubben.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

anders sa...

den nya hemsidan är ju så amatörbetonad att klockorna stannar. vilken byrå har anlitats? vill ju inte råka gå på samma mina själv. kalmar ff:s nya hemsida är klockren. ren, informativ och enkel.