måndag, mars 05, 2007

Matchrapport Elfsborg - FC Köpenhamn

Bella hade tippat att 2000 danska supportrar skulle dyka upp men ca 1990 måste ha åkt fel eller blivit arresterade för FCK-klacken såg ut som Arslets bortafölje ungefär. Därför hamnade publiksiffran på 6700, vilket väl får anses vara okej med Royal league-mått mätt.

FCK vann alltså matchen med 2-1. Hur stor är då skillnaden mellan Elfsborg och Nordens bästa lag? När FCK gick till anfall gjorde man det snabbt, beslutsamt och effektivt. Elfsborg hade stort bollinnehav, skapade en del chanser men brände dem. Där ligger väl skillnaden mellan lagen och det är bara mer rutin från den här typen av avgörande matcher som kan råda bot på Elfsborgs problem. Daniel Alexanderssons friläge i första förvaltades på ett pinsamt vis, när han hade gott om tid och ändå lobbade fem meter över ribban. Sjöhage må vara en av världens sämsta huvudspelare men att missa öppet mål från en meter i ett så avgörande läge tyder mer på dålig rutin och kass beslutsamhet än tekniskt tillkortakommande. Bollen ska in i mål! Det är ingen tillfällighet att den rutinerade kvartetten Anders Svensson, Jari Ilola, Andreas Augustsson och Mathias Florén var tongivande i den här matchen.

Räcker Elfsborg till i kvalet till Champions leauge? Tveksamt säger jag. I de två sista kvalomgångarna lär vi få möta lika bra eller klart bättre lag än FCK och då kan man inte räkna med att serveras fyra eller fem solklara målchanser att bränna. Vi måste lyfta oss flera snäpp på alla fronter. Martin Andersson och Jon Jönsson kan inte slå ut med armarna och ropa offside när två motståndaranfallare är ensamma med Wiland, de måste lära sig att domaren dömer och att man inte slutar spela förrän domaren blåser. Daniel Alexandersson och Joakim Sjöhage måste ställa in fokus och ta chansen när den kommer. Det är ljusår mellan allsvenskan och den här typen av matcher. I allsvenskan får vi ofta en eller ett par chanser till men i de här sammanhangen måste man leverera varje gång. Samuel Holmén måste lära sig att det inte går att lalla runt när tempot är högre, för då hamnar man snart i tidsnöd och tvingas slå bort en till synes enkel boll till publikens förtret.

Slutligen har jag länge undrat vem Linderoth ska peta om det är meningen att han ska gå rakt in på Elfsborgs mittfält, och den här matchen gav inga svar. Ilola och Anders är bättre och de ska inte röras, punkt slut. Holmén var tillsammans med Martin Andersson sämste Elfsborgare igår men en Samuel i form är ju en tvåvägsspelare med offensiva spetskvaliteter, vilket Linderoth verkligen inte är idag. Det händer ingenting kring honom och därför passar han bättre i ett kontringslag, typ FCK, Sveriges landslag eller Gefle. Att kontraktera Linderoth idag vore ett stort slöseri med kapital men jag kan köpa en affär om Holmén säljs först.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Royal league heter det väl?

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

Japp, det är ändrat nu.