torsdag, november 03, 2005

Fiffel och båg

Från: Harry Boy
Skickat: den 3 november 2005 10:56:12
Till: rodguling@hotmail.com
Ämne: skattefiffel

Hej Rödguling,
Jag följer debatten om Elfsborg med stort intresse och tycker att åsikterna som förs fram i de olika forumen och dagstidningarna på ett bra sätt täcker stora delar av åsiktsspektra. Angående debatten om skattefiffel och värvningarna av 2 ggr Svensson anser jag dock att en viktig bit har utelämnats nästan helt.

Av det som står skrivet får jag känslan av att IFE och IFK i stora drag har gjort samma sak, med den skillnaden att IFE var något mer sofistikerade.

Som Elfsborgare så blir reaktionen: "Puh, tur att Elfsborg var lite bättre på att kringgå lagen så föreningens existens inte är satt på spel."

Som samhällsmedborgare blir reaktionen dock en annan. Och det är den jag inte tycker kommer fram i debatten. Det är ju nämligen som så att Elfsborgs värvningsmodell gör att en större engångssumma pengar hamnar (tvättade och klara) rakt ner i fickan på spelaren. Detta vet alla.

Mitt antagande är att en del av dessa pengar skulle ha kommit samhället till gagn i form av skatteintäkter, om värvningsproceduren genomförts enligt "vanlig" rutin. Dessa medel skulle i förlängningen göra skolan ännu bättre än vad den är idag. Dessa medel skulle i förlängningen innebära att samhället skulle få utrymme att vidta ytterligare preventiva åtgärder för att motverka våldet på- och kring arenorna. Istället går alltså dessa medel rakt ner i den enskildes ficka. En ficka som redan på förhand är välfylld. Enligt lagen må det vara rätt, men jag tycker detta är principiellt fel. Och jag förvånas över hur sällan detta perspektiv lyfts fram.

Hälsningar
Harry-Boy


Jo, åsikten som du lägger fram ligger helt i linje med vad jag lite snabbt ville hävda i föregående posts sista stycke. Jag håller med till hundra procent. Som socialist har jag en ideologisk ståndpunkt som gör att jag inte kan vara skadeglad nu när ICA har hamnat i klistret, då jag utan att vara skattejurist anser att även Elfsborgs handlande är moraliskt tveksamt. En ideologisk och moralisk ståndpunkt måste värderas högre än supporterskap och sympatier för ett fotbollslag. ICA är ju verkligen ruttna på alla sätt och vis med tråkiga tjongbollar, terränglöpare och annan skit men Mats Perssons moral är nog inte sämre än skattedribblarna i Elfsborgs styrelse.

På VG-forumet skriver David Magnusson följande vettiga inlägg som får sammanfatta min ståndpunkt:

Betala den demokratiskt instiftade skatten och knip käft säger jag. Om det är skattelagstiftning som gör att sverige inte kan hävda sig i den internationella toppfotbollen så struntar jag i det. Det finns viktigare saker att lägga skattepengar på än att subventionera elitfotboll.

Inga kommentarer: