onsdag, juli 16, 2008

Halmstad BK vs Elfsborg

Man kan inte nog understryka hur onödig förlusten mot Gefle var. Nu gick de och torskade hemma mot Tjongeborg och var med ens nere på normal nivå igen. Inte för att de var bra mot oss, det kan ingen påstå. Ändå var de (som vanligt) tillräckligt effektiva för att lyckas sätta käppar i hjulet för oss. Till ingen som helst nytta tycker jag.

Ett starkare lag är Kalsongerna. För andra omgången i rad beställde jag hem en match med Peking och för andra omgången i rad låg de under med 3-0 i paus. Kalsongerna gjorde mål lite när de ville och spelade sedan av andra halvlek. Pekings försvar påminner lite om hur vårt såg ut för några år sedan. Troligen beror det på att Arvhage har bytt lag och tagit kvaliteterna med sig till sin nya omgivning. I paus blev han intervjuad och fick, mest för uppmuntrings skull, frågan om Peking hade en chans att vända matchen. Han gav ett bedrövat intryck, vilket i sig inte är så konstigt, och lämnade ett undvikande svar som jag tolkade som ett "nej." Tänk på att den här killen, som alltid var den förste att vika ner sig, var lagkapten i Elfsborg. Jag hävdar fortfarande att Magnus Haglunds enskilt bästa beslut under de här åren var när han plockade bindeln från Arvhage och gav den till Sjöberg. Att Sjöberg knappt platsar på vår bänk idag säger en del om vår klubbs utveckling, men framförallt tycker jag att Grönhagen är Elfsborgs mest underskattade tränare under den här allsvenska sejouren, trots att han utsåg Arvhage till kapten. Den som lyckas hålla ett lag med så mediokert material kvar i allsvenskan två år i rad kan inte vara en dålig tränare.

Hur som helst: Elfsborg har ju spelat match ikväll, mot svårspelade HBK på Örjans vall, och jag känner faktiskt för att skriva en rapport.

Första tio var helt och hållet hemmalagets, om man ser till bollinnehav och spel förlagt på offensiv planhalva. Däremot är det märkligt att många lag i allsvenskan har så stora problem med att slå de enklaste passningar till rätt adress. Man ser sällan Elfsborgare tjonga bollen över sidlinjen när de är oattackerade, men HBKarna gjorde detta gång på gång trots att vi inte verkade ha fattat att matchen var igång. PPV-experten Niklas Holmgren tyckte av någon oförklarlig anledning att det var en fantastisk matchinledning, en kommentar som jag och mitt sällskap förundrades över och fann underhållande.

Sedan vaknade Elfsborg till liv. I kraft av ett stabilt försvarsspel över hela planen tog vi över taktpinnen. Vårt överlägsna mittfält började dominera och fler kom med upp i anfallen. Bajrami tog flera fina initiativ och han börjar växa ut till den vänsterspelare som vi har saknat sedan Ingolfssons tid typ. Som inhoppare har han alltid bjudit på en del snygga grejer, men i år har han visat att han har vad som krävs för att starta. Hög arbetskapacitet och defensiv spelintelligens har lagts till hans offensiva egenskaper. Utmärkt!

Runt 30-strecket får Bajrami bollen i fart, ganska centralt utanför straffområdet. Bella tar en löpning utan boll, just en sådan löpning som man efterlyste mot Gefle. På så vis skapar han yta åt Bajrami för eventuellt skott samtidigt som han själv gör sig spelbar. Bajrami väljer att passa eftersom Elfsborgs mittfältare nästan aldrig skjuter från distans numera. Bella svarar här för matchens prestation i mitt tycke, när han felvänd blindväggar tillbaka till Bajrami som i kamp med HBK-back lägger in bollen till vänster om Bahne. Mycket snyggt och rättvist.

Resten av halvleken fortsätter Elfsborg att spela bra. HBK har mycket stora problem att få igång något spel och skapar således inga chanser, samtidigt som Haglund ännu inte har hunnit förbjuda offensiva initiativ. Vi ligger närmare 2-0 än vad HBK är en kvittering.

Bajrami intervjuas i paus men jag befinner mig i min kamrats kök och hör inte vad han säger. I väntan på att kaffet ska bli klart läser jag en artikel i BT om den äldre Florén som har spelat bra i första. Martin Andersson har förresten varit fantastisk, vilket är bra eftersom han vikarierar för Augustsson som återigen är skadad.

Tidigt i andra får Elfsborg en straff. En HBK-back får bollen på armen i en sådan där svårbedömd situation som brukar gå att diskutera, men eftersom han stoppar en passning till Bella som hade haft öppet mål tycker i alla fall jag att straffen är solklar. Det är möjligt att min ståndpunkt hade varit annorlunda om jag hade hållt på HBK. Hur som helst stegar Bella, till min stora glädje, fram till punkten. Straffen är mycket svagt slagen. Löst och nästan i mitten av målet, men eftersom Bahne går åt fel håll blir det mål i alla fall. Jag vill tro att Bella såg att Bahne var på väg åt höger innan "skottet" avlossades.

Med 2-0 och fortfarande inga intentioner som skulle kunna tyda på ändrad matchbild känns det hela lite lugnare. Bella är het och har strax därefter ytterligare en boll i nätet, men tyvärr är han knappt offside. Jag kräver att Haglund slutar upp med dumheterna om att hålla Bella utanför startelvan. Han är vår överlägset bästa forward och visar det i den här matchen, precis som Mobaeck och Avdic visade mot Gefle att vår offensiv suger utan Bella på planen.

HBK flyttar upp mycket folk och satsar på att tjonga mot vårt straffområde. Deras mittback som många vill tjata in i landslaget går upp som forward, men våra backar är bättre. Längst bak är Wiland lugn och säker.

Haglund tycker att Bella är värd en applåd från vår klack och låter därför Lasse komma in sista tjugo eller vad det kan vara kvar. Han får inte så mycket att jobba med under sin tid på planen, men han gör en bra grej strax innan Bajrami går ut. Emir driver upp bollen i kontring. Lasse tar en löpning ut mot vänster, alltså precis en sån löpning utan boll som jag gillar, en sån som Bella svarade för vid 1-0 men som Sjöhage inte har mäktat med en enda gång under sina år i klubben. Löpningen drar isär försvaret och den här gången skapas ytan till höger där Avdic kommer stormande. Han blir nästan frispelad av sin U21-landslagspolare och skottet skruvar sig någon centimeter utanför Bahnes högra stolpe. Lasse är naturligtvis inte i närheten av att få bollen den här gången, men han har just skapat en het chans tack vare en uppoffrande löpning för lagets bästa.

På övertid får HBK ett bra frisparksläge och det inbytta träbenet som spelade i ICA för några år sedan lyckas med hjälp av Wiland trassla in ett reduceringsmål. Det är förvisso ett hårt skott som studsar lite lurigt, men vår landslagsmålvakt borde klara av att stöta den bollen utanför målet. Expressen publicerar efter matchen en artikel i vilken skribenten Daniel Kristoffersson menar att Sebastian Johanssons "drömmål" inte räckte till poäng. Jag sätter allt jag äger och har på att den där halvtavlan inte kommer att nomineras till årets mål vid säsongens slut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Lennermo sa...

Usch och fy så pinsamt att en medioker c-lagsspelare från Ulricehamn har gjort 25% av årets hittills insläppta mål. För att återknyta till VM 1990 (som fortfarande är den bästa någonsin), så slog Bella idag en riktig Maradona-straff. Likadan som mot Jugoslavien i kvartsfinalen, fast i mål - precis som den mot Italien i semin.

För övrigt är matchkorven ljusår bättre i Halmstad än i Borås. Andreassons nästa uppdrag?

Anonym sa...

Bra sammanfattning!

Anonym sa...

lennermo: Matten var inte din främsta sida va?

Mycket bar och underhållande matchrapport!

lennermo sa...

anonym: definitivt inte, men förklara dig, så kan jag förklara mig.

Röd Guling sa...

Blir inte ett mål av fem bara 20%? Annars tycker jag att Maradona, sett till förväntningarna, hade en liten dipp 90. Då var han nästan bättre 94 så länge det varade.

lennermo sa...

Aha, där har vi felet. Jag räknade på de fyra som redan var insläppta. Men matte är ju, som redan påpekats, inte min starka sida.

Tycker du det? Mja, kan nog hålla med till viss del. Hans mål mot grekerna är ju ett av turneringens grannare och Argentina återhämtade sig aldrig riktigt från hans uttåg, varför det känns relevant att spekulera i hur turneringen kunde gått med honom på plan i samtliga matcher. Men visst, '90 var ju ingen enorm uppvisning likt den fyra somrar tidigare i Mexico.

Trasproletär sa...

Har lirat i UIFK med Sebastian, han var kass redan då. Mallig som fan blev han när han var klar för IFK också.