torsdag, maj 15, 2008

Pinocchio vs svenska cupen eller demokrati vs diktatur

Imorgon deltar IF Elfsborg i något slags jippo uppe i Gävle. Guliganernas styrelse genomför en bojkott, men är inte det lite löjligt med tanke på att ingen bryr sig om cupen i alla fall? Det känns mer som att finna en anledning till att skita i att åka på en ointressant cup-match.

Själv hade jag troligen varit sugen på att åka, om en resa hade arrangerats. Nu blir det istället invigningen av Pinocchio och startskottet för kulturfestivalen som blir bevakade av mig. Det vore underhållande om kulturgubbarna och deras staty möttes av burop, och just denna kraftfulla irritation har lett till att jag har svängt något i Pinocchio-frågan. Den odemokratiska processen går fortfarande att diskutera och en gammal vän lyfte fram ytterligare en synvinkel som jag inte har tänkt på tidigare: Det är intressant att man uppenbarligen kan göra vad som helst bara man har pengar. När det handlar om grafitti och annan gatukonst talas det om allmän egendom, men en staty går att slänga upp utan att ta hänsyn till en övervägande folkopinion, bara man har kontakter inom den politiska svängen och tillräckligt med kapital. MEN: Pinocchio-projektet har genererat en hetta som troligen saknar motstycke i Borås kulturhistoria, och för den hettan ska de kulturella borgarnissarna ha rejält med ära.

På tal om protester: Guliganerna, Änglarna och Ultrazzz Gbg genomförde som bekant en gemensam manifestation mot det nya uppmärksammade lagförslaget, som bland annat går ut på att terroriststämpla vanliga supportrar och frånta deras rättssäkerhet. Utan att vara alltför påläst eller ens intresserad av klackarnas så kallade läktarkultur stödjer jag av princip rösterna som höjs. Lagstiftning som inspireras av USA:s förtäckta diktatur måste till varje pris bekämpas, och de som inte håller med är samma brunblåa människor som välkomnar bevakningskameror i varenda gathörn, vakter som går omkring med batonger i torghuset, hårdare straff, DNA-registrering vid födsel, buggning och så vidare. Sådana åtgärder funkar säkert jättebra så länge staten är god, men vad händer den dag då den inte längre är det och dessa verktyg finns i ondskans händer? Vems fred är det då som bevaras?

Man behöver inte vara konspirationsteoretiskt paranoid som jag för att inse att en världsdiktatur håller på att växa fram, och det här lagförslaget är bara ytterligare ett tidens tecken. Man släpper efter, bit för bit, och till slut närmar vi oss Orwells 1984. Hoppas att åtminstone några av klackmänniskorna inser vad de egentligen protesterade mot häromdagen och att de utifrån en sådan insikt så småningom kan arbeta vidare i större frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 kommentarer:

Vänsterdojjan sa...

Jag håller med om protesterna gentemot riskerandet av rättssäkerheten. Jag håller med om att riskerna är stora. Jag håller med dig och vem som helst som ställer sig upp och säger emot. Men när protesterna kommer ur samma strupar som ropar hot och banderollerna hålls av samma händer som krossar männsikors liv, då blir det jävligt äckligt, närmast otäckt. Jag stod i klacken i måndags och såg vuxna män hotfullt tysta de som inte fattade manifestationen, de som inte accepterade eller sympatiserade. Våld föder våld, oavsett om det sker i statens eller individens namn. Nu inser jag att man måste ta ställning här i världen och jag vet vilken sida jag ska stå på, men varje gång som våldet visar sin fula nuna får det folk att tveka, att bli rädda. Det är ett problem!

Röd Guling sa...

Man kan inte kompromissa när det handlar om frågor som rör integritet och rättssäkerhet. Dessutom tycker jag att det är helt okej att tysta icke-sympatisörer till en demokratiskt förankrad manifestation, med metoder som kan tolkas hotfulla om så krävs. Demokrati handlar bland annat om att vika sig för majoritetens intresse, och det kan aldrig ligga i majoritetens intresse att Sverige gradvis förvandlas till en polis-stat. Borgare och borgarsossar har visserligen lyckats förankra idéerna i viss mån, men det är ju ännu ett tecken på att de borgerliga maktinstrumenten måste krossas.

Anonym sa...

Problemet med det argument du anger att det är en "demokratiskt förankrad manifestation" och att det därigenom berättigar användandet av "metoder som kan tolkas som hotfulla om så krävs", är att då skulle alla kunna skapa sina egna små "mini-nationer" där egna lagar råder. Där man kan använda hot som medel för att 51 personer av 100 tycker en sak. Vi lever i ett land där vi har rikslagar, följer man inte dom lagarna kan samhället tvingas ta till våld för att medborgarna ska följa lagen, men det är enda tillfällena där våld eller "hot" om straff är ok. Jag hoppas verkligen att du är starkt ironisk i din kommmentar.

GGG sa...

jag måste säga att din jämförelse med graffiti vs. pinocchion var klockren. att jag inte tänkt på det innan, att it's all about the money i slutändan. vi har skrivit en del om långnäsan på vår blogg också, gå in och kolla! iloveboras.se

Pungk sa...

Visst kan det vara underhållande med burop och grafitti paralellen var något av det smartaste jag läst på länge. MEN: Buropen kommer ur trutar vars argument mot Pinnochio oftast bygger på att kopplingen till Borås är för svag. Detta är för mig helt galet då jag anser att alla former av kulturyttringar bör vara fria från denna typ av begränsningar.
Visst skulle man kunna lägga en beställning på 9 meter Curt Henning och därmed få en stark koppling till Borås men vart fan är kulturen då.

Angående rätten att kunna se halvtaskig fotboll utan att stämplas som terrorist så är det bara att hålla med Röd Guling. Visst är det knepigt att så kallade fotbollsintresserade går på allsvensk fotboll, men inte är dom terrorister för det.

Röd Guling sa...

01:19: Vem snackar om att bilda mini-nationer? Däremot anser jag att majoriteten skall diktera villkoren, oavsett vad som står i lagboken.

gule gubben sa...

Men för fan.... Hold your horses....Det är ju bara en staty...Tänk efter...Lika jävla upprörda var boråsarna över gubben i Viskan och han är enligt mig bara underbar. Vilket genomslag Pinocchio fått i Sverige (och utomlands), ikväll har jag sett grabben i Västnytt, Rapport och Aktuellt. Jag tar ställning,för eller emot, när jag sett stayn live och det tänker jag göra imorgon.
Alla sponsorpengar som IDROTTEN tar del av har ju hittills, som jag ser det, bara varit till fördel, tänk på alla miljoner som Swedbank gav till Arenan. Lika mycket till KULTUREN, enligt mig.

Vänsterdojjan sa...

Pinoccio är ful och otäck. När jag stod där vid foten och blickade upp såg jag bara ondska. Dessutom kändes det som om han när som helst skulle bryta sina bojor av brons och likt Godzilla stampande krossa hela Borås. Må vi få något gott som väger upp all denna skit!
Jag får fortfarande inte ihop demokratiekvationen i manifestationen. Please help me!

Kaptenen sa...

Det som måste göras vid det stundande sm-guldet är att klä Pinocchio i en stor SuperMatteSvenssontröja. Båda är kända för sina träben och sin vilja. Klockrent.

Snoilsky sa...

Om du vill veta lite om det du tycker så mycket om kan du läsa här.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/10/19/99/255c5a2a.pdf
Om du tror att fakta i målet skulle störa ditt skrivande så kan du bortse från länken och bara köra på.

Röd Guling sa...

snoilsky: Är du diktaturförespråkare?

lennermo sa...

Dina åsikter om Mobaecks deal med Rydström?

http://www.barometern.se/blogg/henrik_rydstrom/