onsdag, januari 18, 2006

Hyckleri

Förbundskapten Roland Andersson har hamnat i blåsväder. Kortfattat går det ut på att han fällde kommentaren "de kan se matchen på TV" när Saudi-Arabiens myndigheter förbjöd kvinnor att komma till arenan. (Vilket enligt uppgift berodde på att matchen hade flyttat till en arena där damtoaletter var bristfälliga.) Idag har kritiken nått oanade proportioner när även riksdagsmän har börjat lägga sig i debatten.

Att kristdemokraten Helena Höij opponerar sig är ju enbart patetiskt. Om vi i Sverige hade haft en teokratisk kristen stat, vilket kristdemokraterna innerst inne vill, skulle vi troligen ha samma lagar och förordningar som många av de där ökenländerna. Kristdemokraterna vill exempelvis att kvinnan ska stå vid spisen och sköta hemmet och frågan är då om det finns någon tid över för dem att springa på fotboll? Religiösa fanatiker har precis samma ociviliserade kvinnosyn vare sig de underkastar sig Allah, Jehova eller Herren. Vad den fördummade massan inte ens har koll på är att det är samma Gud som tillbes i alla de där ökenreligionerna, med undantag av Jesus som av de kristna anses vara Guds son. Med risk för att få kritik av Rune Lundblad tycker jag därför att det finns anledning att kritisera vår egen kultur som fortfarande är färgad av forntida kristna maktinstrument innan vi ger oss på andra.

Nu tycker jag visserligen att Roland Andersson hade kunnat ta tillfället i akt och göra ett litet politiskt utspel. "Det är ingen hemlighet att jag är socialist och hellre spelar fotboll i socialistiskt eller kommunistiskt styrda länder" sa Roland inför en landskamp i Argentina 1977 enligt favoriten Jennifer Wegerups krönika igår. Å andra sidan hävdade Victor Tichonov en gång att idrott är gränsöverskridande och förbrödrande, att den möjliggör mänskliga möten oavsett kulturella och politiska skillnader. Jag delar den uppfattningen och tycker att det i första hand ska vara upp till andra att använda pekpinnar. Politikerna som nu kritiserar Roland Andersson kan ju föregå med gott exempel. EU har exempelvis inte genomfört några ekonomiska sanktioner mot Saudi-Arabien, men en så harmlös stat som Kuba tvingas vi svenskar ligga i ekonomiskt krig med tack vare vårt EU-medlemskap. Fundera lite på varför det ligger till på det viset. Kan det bero på att ökenländerna, trots deras för oss ociviliserade syn på exempelvis kvinnor, förser hela västvärlden med olja? När det väl kommer till kritan är pengar viktigare än en civiliserad kvinnosyn.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Heja!

Anonym sa...

Kuba är inte harmlöst, men i övrigt har du rätt i ditt resonemang om politiker, sanktioner och olja. Sen tror jag inte det är Guds fel att en och annan av hans tillbedjare har fått ett och annat om bakfoten (dvs fanatikerna-fundamentalisterna). Slutligen tycker jag att Roland var för undfallande men att Lars-Åke markerade på precis rätt nivå.

Bruce Banner sa...

Word.

Efter att ha läst hela uttalandet tolkar jag det som att fotbollsmatcher är Saudiska kvinnors minsta problem enl. Roland.

Den här bloggen har höjts i kvalitet och blev besviken när den där moralistiska prästjäveln fick utrymme.
På Grogg har även jag kommenterat härvan ur en öh...annan synvinkel.