söndag, april 13, 2008

Matchrapport Elfsborg vs ÖSK

Jag satte mig jämte Curt Hennig (nöjesprofilen) på Elfsborgsläktaren, drog på mig pilotglasögonen och noterade att det knappast skulle bli fullsatt denna dag. Sedan lyssnade vi till den falsksjungande flickan som, ivrigt påhejad av lekfarbrorn Göran Lohne, verkar bli ett stående inslag på årets hemmamatcher. Vi konstaterade att Elfsborg nog får göra någonting åt matcharrangemanget om inte publiksnittet ska hamna under budgeterad gräns. Man kan inte ta 240 spänn för en sittplatsbiljett mot ÖSK, bjuda på ett obefintligt matcharrangemang och sedan tro att publiken kommer dit av sig själv. Låt Jonas Liberg spela gratis eller vad fan som helst! Bara det händer någonting som motiverar dessa skyhöga biljettpriser.

ÖSK börjar bäst och visar intentioner till hyggliga lägen, eller vad man ska kalla det. De ser i alla fall piggast ut i matchinledningen, utan att Wiland behöver göra några fantomparader. Elfsborg har sedan en bra tiominutersperiod, med en dubbelchans för Sjöhage, för att slutligen somna in ungefär en kvart innan paus då inget av lagen verkar vara intresserat av någonting annat än pausvila. Ingen speciellt bra första halvlek med andra ord, men Elfsborg vinner Haglunds chansmatch.

I andra visar Elfsborg att man vill vinna den riktiga matchen också, men när jag jämför med hur Iff-iff gick fram mot Tjongeborg måste jag säga att vårt lag ser sämre ut. Allt går mycket långsammare och vi har inte tillräckligt heta forwards när väl möjligheterna dyker upp. Visst borde vi ha satt någon av chanserna och vunnit den här matchen komfortabelt, men man blir orolig för hur det ska gå mot bättre lag då lägena blir färre. Enligt min mening har vi för dåliga forwards i form just nu för att spela det spel som Haglund vill. Sjöhage har inte tillräckligt många kvaliteter för att spela ensam forward, och Avdic, som ska vara någon form av andraforward vid offensiv, gör en ytterst blek insats idag.

ÖSK har ingenting i andra halvlek, men Elfsborgs anfallsspel avslutas ofta med att någon av Ishi eller Bajrami fastnar på sin gubbe, istället för att slå inlägget tidigt. När inläggen väl kommer tidigt är sällan någon med. När Bella byter av den spelmässigt misslyckade Sjöhage (som med lite tur ändå kunde ha gjort mål) en kvart in på andra ser man direkt en kvalitetshöjning i Elfsborgs spel. Plötsligt har vi en forward som kan ta emot en boll och slå en passning till rätt adress, istället för att bara kuta på lycka till-bollar. Bella gör ett utmärkt inhopp, och det är bara hans kropp som avgör hur länge det dröjer innan han spelar från start. Han får endast en halvchans själv, men bidrar genom sin (jämfört med Sjöhage) överlägsna spelintelligens och teknik till att Elfsborgs anfallsspel höjs flera dimensioner.

Tyvärr börjar det bli ont om tid nu, och lite panik och stress sprider sig ser man. Bland annat sumpas två bra frisparkslägen och ju längre tid som går, desto mer satsar ÖSK på 0-0. Ja, så slutar matchen, och det är givetvis åt helvete för ett lag som har guldambitioner att kryssa hemma mot ett sketgäng som knappt vill gå över mittlinjen.

Riktigt så dåligt som gubben som satt bakom oss ville få det till spelade ändå inte Elfsborg. Efter två minuter gjorde Helgi Danielsson en så kallad Holménare, alltså en totalt idiotisk sidledspassning på egen planhalva som fångades upp av framrusande ÖSK-forwards. "Det är den där jävla Florén" menade gubben. Sedan fortsatte det i samma stil matchen igenom, med ett evigt gnällande och uppvisande av obefintliga fotbollskunskaper. Hennig ville vid något tillfälle hoppa bak och sätta gubbjäveln i ett scorpion deathlock, men jag avrådde honom.

Bra idag:
  • Teddy Lucic är dominant i försvaret.
  • Det tog ett år, men nu är Florén i form.
  • Om kroppen håller är Bella snart startman.
Negativa utmärkelser:
  • Mobaeck är långsam och helt ur form.
  • Helgi gör ingen bra match och borde ha blivit utbytt tidigare.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

steeeeefaaan

Mattias sa...

Här kommer en kärlekshälsning från min sida: du driver sveriges näst bästa blogg. Efter BaraBen,såklart.

Vänsterdojjan sa...

Teddy var fruktansvärt bra hela matchen. Men hur fan har laget spelat om det är en defensiv spelare som utmärker sig och sticker ut ifrån mängden?
Haglund har helt klart svåra problem att bemästra lag som backar hem!

Rara ben sa...

BARA BEN är ÖVERLÄGSEN