måndag, januari 12, 2009

Daniel Mobaecks dom

Idag var det då dags för Daniel Mobaeck att möta rättvisan. Jag fick reda på att rättegången började klockan nio när jag vid kvart i tio ringde till Borås tingsrätt så det fanns tyvärr ingen möjlighet att bevaka på plats. Man vill ju inte gärna stövla in efter en timme, speciellt inte när det mediala pådraget är stort och rättsalen är full av potentiella fiender.

En månads fängelse låter varken hårt eller lindrigt, men utan att vara juridiskt bevandrad kan jag aldrig tänka mig att Mobaeck överklagar. Försvarets linje som gick ut på att Mobaeck endast skulle flytta bilen känns inte direkt trovärdig, och risken är nog större att hovrätten skulle skärpa straffet. Jag vill se lite samhällstjänst och spel med fotboja, sedan är han förlåten av mig i alla fall.

Det enda som förvånar mig lite är att domen föll så snabbt. Jag har själv suttit i rättssal (som målsägare) och då tog det i alla fall ett par veckor innan beslutet damp ned i brevlådan.

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

Herman sa...

Jag har en polare som blev av med körkortet för rattfylla, efter att verkligen ha flyttat bilen en bit. Han har under sin tid som vandrare i byrokratins högborg blivit bänd av orättvisorna i samhället. Människor med fler nollor i taxeringskallendern får betydligt lindrigare straff, likaså människor som anses ha en högre status. Därför hoppas jag att Mobaeck får samma behandling som min numera helnyktre kompis. Det innebär otaliga läkarbesök för att ge pinkeprov och därigenom visa sin nykterhet, frivilliga möten hos AA (vilka han uppskattar mycket, de är riktigt givande tydligen), samtal till dryga beslutstagare som anser medelsvensson som potentiell kriminell. Han har vart utan körkort i snart två år och har kommit yterst lite närmare at få tillbaka sitt körkort. Lägg därtill böter som är skyhöga och säkert bortom all rimlig proportion jämfört med välställda människor.
Ska avslutningsvis säga att han aldrig beklagat sitt öde, han vet de fel han gjort, är ångerfull, och accepterar bestraffningen. Orättvisan tycker han dock är för jävlig!

Alkisen sa...

Herman:
Men leker man med andra människors liv, så är man berättigad till ett jävligt högt straff (vilket givetvis skall vara lika för alla).

Därför tycker jag också att Mobaecks straff är helt åt helvete för lågt. Det är ju ren tur att han inte kom längre, då kunde folk ha dött. En månad med fotboja? Wow, don't do it again!

Herman sa...

Då tycker vi alla likadant, som tur är!