onsdag, februari 11, 2009

Borås Tidnings onlinerapport

Prick 18.35 fann jag mig själv vakna upp ur ett av de tranceliknande tillstånd som då och då för mig bort från den värld som ni känner. Kamel-matchen var då en dryg halvtimme gammal.

Jag surfade in på Ålgårdsläktarens forum och noterade att inte mindre än tre stycken nick efterlyste min onlinerapport. Tro det eller ej, men det är trevligt att vara uppskattad. Samtidigt får ni ha i åtanke att mitt skapande står i konflikt med icke schemastyrda demoner, som inte alltid låter sig tyglas.

Återstoden av matchen följdes via Borås Tidnings onlinerapport. Med risk för att återigen ge ett pompöst intryck måste jag säga att jag gör det där mycket bättre. Då menar jag ur ett rent journalistiskt perspektiv och inte bara tack vare mina friare tyglar som förhoppningsvis leder till ett större läsvärde. (BT:s journalist kan inte skriva att Elfsborgs spel påminner om den tidiga vårdag då hon halkade på en snökonserverad hundbajs, satte sig i avföringen och fick gå omvägar hela vägen hem, för att undvika mötande människor och bespara dem skettlukten. Hur gärna hon än vill.)

Fokus på journalistisk kvalitet alltså. BT sitter på arenan och har perfekt uppsikt, ändå publiceras oneliners som inte ger läsaren någon som helst gestaltning av matchen. Exempel: "61) Mål! 3-1. Joel Johansson, för tredje gången ikväll." Hur såg målet ut? Var huvudet eller fötterna sist på bollen? Vem slog passningen?

Marie Thomasson tar under matchen emot ett läsarmail som efterlyser info om vilka spelare som spelar var, hur laguppställningen ser ut etc. Svaret blir att hon redan har dragit laget inledningsvis. En radda namn säger dock ingenting om Keene spelar till höger eller vänster till exempel. Det är för dåligt helt enkelt.

Det är svårt att under tidspress realtidspublicera och hålla litterär kvalitet. Ingen kan därför kräva att en onlinerapport ska innehålla detaljerade beskrivningar av hur gräset luktar, om Florén har rakat sig på morgonen eller längre utläggningar kring taktik, spel etc. Med BT:s resurser borde det dock finnas utrymme för förbättringar.
  • Reflektion: Det vore givetvis möjligt att lägga fram ovanstående konstruktiva kritik utan att samtidigt framhäva min egen begåvning och förträfflighet.
Å andra sidan: Jämfört med för ett par år sedan har de ryckt upp sig.

Jag hänvisar nu till Vänsterdojjans rapport. Tyvärr blir Bella halvsågad, trots ett snyggt mål och piggt intryck. Vid närmare eftertanke ångrar jag länken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Lasse sa...

Kan du uppriktigt mena att du skulle lämna en bättre kommentar om matchen, än de från BT, pinsamt! Hänvisar till att jag måste "gå ut o röka i slutet av första halvlek", Viktigare än händelseförloppet ? Hoppas dessutom att slippa höra dina löjliga kommentarer om Våra framtidsspelare,på fansforumet.Om spelarna inte platsar idag o.k, men det är vår framtid sportsligt/ekonomiskt,oavsett vad du tycker. Tona, ned o visa respekt. Hoppas även slippa läsa dina patetiska åsikter på forumet igen.

Röd Guling sa...

Lasse: Ja, det kan jag uppriktigt säga och jag har inget mer att bevisa.

När det gäller din övriga kritik får jag väl förklara för andra läsare vad du snackar om. Är i och för sig själv osäker, men jag skrev något igår om att Nordmark i Haglunds ögon är typ femte val på någon av kanterna och att spelare som Hult och Florén d.y mycket väl kommer att gå före vid eventuella inhopp. Skicka det där rökat som du är påverkad av, det verkar vara bra grejer.

Röd Guling sa...

Lasse: Så här kan en seriös och kvalitativ onlinerapport se ut. Jämför den med BT:s så kanske du fattar vad jag menar. Resten är förhoppningsvis läskunniga och inser därmed att man ska ha BT:s resurser i åtanke. Det är egentligen helt otroligt att jag gör ett betydligt bättre jobb när jag sitter och stirrar på en 3"-bild i låg upplösning.

Anonym sa...

Ärligt talat. Vad fan vet du om Borås Tidning och journalistiskt arbete?
Ingenting! Du är bara en patetisk "bloggare" som sett sina bästa dagar. Och de var inte ens bra...

Röd Guling sa...

Anonym 22:56: Jag brukar inte svara på sånt här trams, men nu gör jag ett undantag för dig. Jag har under några svaga ungdomsår studerat journalistik och jobbat på BT. Räcker det? För mig räcker det. Jag är egentligen totalt ointresserad av journalistik men jag kan se när någon gör ett dåligt jobb. Och det var det som den här posten handlade om.