torsdag, februari 12, 2009

Framtiden är bättre än sämst + en avgående ordförande

Bandana-mannen har idag en artikel i BT där han undersöker Elfsborgs nya organisation, med bland annat en kraftfull satsning på webben. Självklart är det enbart positiva tongångar utan något uns av kritik så man skulle kunna säga att texten hade passat bättre på IF Elfsborgs officiella hemsida än i en seriös journalistisk publikation. Signatur Howlin W på Ålgårdsläktaren uttrycker mina känslor på ett bra sätt:

"Nu håller vi tummarna och hoppas att detta blir bra, för bättre lär det ju bli oavsett. Det som är sämst kan inte bli sämre!"

Eric Sjölin avslöjar i sin blogg på BT.se att han har gjort sitt sista styrelsemöte som ordförande i Guliganerna och att "nya uppgifter väntar framöver". Samtidigt säger Andreasson i BT-artikeln att de kanske anställer en supporterkontaktperson, en länk mellan supportrarna och IF Elfsborg. Oddsen för att Sjölin blir aktuell för denna tjänst är inte direkt höga. Sjölin är respekterad i leden, välutbildad och verbal. Man skulle dock kunna ifrågasätta om behovet finns för en avlönad tjänst av den typen, men jag är inte rätt man att avgöra det.

Vem som blir ny ordförande i Guliganerna är svårt att sia om. Som utomstående och ej valbar ser jag ingen naturlig efterträdare och det är inte omöjligt att Guliganerna som organisation kommer att ta några steg tillbaka de närmaste åren. Den generation som lyfte föreningen mot högre höjder några år in på 2000-talet, med Sjölin i spetsen, är på väg över 25-strecket med allt vad det innebär. (Sjölin beskriver problemet själv i bloggen när han ska förklara varför utskicket av Gula Sidorna har dröjt.) Jag kan även tycka att klicken kring Guliganernas styrelse under dessa år har varit närmast sekteristisk, vilket kommer att försvåra en generationsväxling. Utåt sett har man välkomnat initiativ från nya medlemmar, men på forumen har yngre förmågor många gånger blivit behandlade som skit när de exempelvis har kommit med förslag på nya ramsor. Samtidigt har klicken haft en sund revolutionär inställning mot äldre tiders Pippi Långstrump-klack så därifrån förväntas ingen hjälp heller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Vänsterdojjan sa...

Sjölin verkar vara bra. Det han definitivt bidragit till är att höja statusen och den allmäna hos, och den allmäna uppfattningen om, Guliganerna. Han kan knappast ställas som ansvarig för de mongosar som framhäver en aggresiv framtoning i samband med matcherna. Tvärtemot verkar han ofta handla mot dessa dårar, på det individuella planet.
Däremot tycker jag att han och hela klackkulturen som företeelse skjuter brett utanför när det kommer till det ansvarstagandet!

Anonym sa...

Ok, det där var en massa text i ett ämne som inte intresserar mig det minsta. Över till väsentligheter; jag efterlyser ett rödgult samtal med er forne ikon Christer Mattiasson ang. hans nya karriär som expertkommentator (inspirationskällor, syfte och mål m.m.). Hans insats på Eurosport i går kväll förbryllade mig.

Röd Guling sa...

Kitten vore intressant ja. Jag har själv en del frågor som jag skulle vilja ställa till honom. Han är så vitt jag vet vårt enda Bosman-fall bland spelare som Elfsborg har velat behålla sedan vi gick upp 96/97. Synd att jag missade matchen igår.

Vänsterdojjan sa...

Tycker Kitten var nyanserad och objektiv. Han har kanske inte munläder, men jag är inte säker på att det är en nackdel i dagens överarbetade kommentatorsskrå!

Anonym sa...

Nej, munläder kan man inte beskylla honom för att ha. Håller dock med om att han i huvudsak gjorde ett hyfsat bra jobb. Rätt befriande med en expertkommentator som inte känner att han behöver påminna om sin existens hela tiden. Lite som tidiga Strömberg. Kommentaren "Han behöver inte ens röra bollen för att inte göra mål" (sagt om Österrikes nya skyttekung) i inledningen av sändningen höll världsklass.

Oskar sa...

Intressanta tankar. Ska du på mötet? Är du medlem i guliganerna?

Röd Guling sa...

Oskar: Jag är medlem men vet inte om jag ska gå på mötet.