måndag, februari 02, 2009

Vem ska vara lagkapten?

En fråga som har varit öppen för diskussion de senaste två säsongerna är vem som ska vara lagkapten i IF Elfsborg.

En bra lagkapten:
  • är tongivande på fotbollsplanen och given i startelvan.
  • är respekterad i spelartruppen.
  • tänker först, talar sedan.
  • vet var gränsen går mellan gnäll och saklig kritik i diskussion om exempelvis ett domslut.
Jag var personligen inget fan av Anders Svensson som lagkapten. Dels tycker jag att han av någon anledning spelade sämre med bindeln, men framförallt har han ofta svarat för en hel del genuint korkade "tala först, tänka sedan"-uttalanden i media. Det är inte fel att visa besvikelse och frustration när laget inte har spelat bra, men det är snett att gå till attack mot publiken eller föreslå psykologhjälp åt lagkamrater som missar lägen. Anders får säkert ta hand om en hel del media vare sig han är kapten eller inte, men jag ser hellre att någon annan har bindeln.

Johan Sjöberg var på många sätt perfekt som lagkapten. Han var bra i media, var antagligen högt respekterad i truppen och fram till att Jon Jönsson värvades ansågs han dessutom vara en viktig kugge i försvaret. Idag har han naturligtvis långt ifrån samma truppstatus och kan därför inte vara aktuell.

Martin Andersson och Daniel Mobaeck delade ansvaret 2008 och är bra alternativ, men troligtvis är ingen av dem helt given i startelvan. Teddy Lucic kan säkert vara ett namn som diskuteras, men hans ledaregenskaper ligger väl snarare i spelmässig överlägsenhet än som pådrivare.

En som enligt rapporterna har visat ledaregenskaper på försäsongen är Mathias Florén. 2008 var han definitivt en av våra bästa spelare, kanske den bästa sett över säsongen. Om han håller samma klass i år är han given i startelvan och min man. Sätt bindeln på honom Haglund!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var i Halmstad och såg cup-matchen förra året så ropade Florén "fitta" efter att han hade missat ett pass.
Är det lämpligt av en kapten att ropa så?

Röd Guling sa...

Om det stämmer får jag nog ompröva mitt förslag.

ARNE ANKA sa...

"ATT TÄNKA FÖRE MAN TALAR ÄR SOM ATT TORKA SIG FÖRE MAN SKITER"

Anonym sa...

Du har rätt, Guling. Ge Florén bindeln. Kom ihåg att det bara var i en cupmatch han utropade det där ordet. Cupen räknas ju inte.

Anonym sa...

Bajrami borde ha bindeln. Han har rätt attityd och det är kul med nån som är såpass kaxig med glimten i ögat. James Keene hade varit ett annat kul val, eller varför inte Bella?

Vänsterdojjan sa...

Var det dessutom under en av cumatcherna i Sundsvall hörde förmodlgen väldigt få människor övertrampet överhuvudtaget!

Anonym sa...

Nu skrev jag ju att matchen var i Halmstad!
Sen vad gäller Sundsvall så är det fel,matcherna var i Gävle!