tisdag, mars 07, 2006

Comeback

Låt mig för en stund bli lite personlig. En filosofisk period har den senaste tiden blockerat mitt skrivande och denna period inleddes för lite mer än en vecka sedan när jag planlöst klickade runt på ett internet-community som jag råkar vara medlem i. Plötsligt fann jag en tjej som hade varit med i det där Idol på TV4. Jag trodde tidigare att jag själv skulle kunna vara en tänkbar kandidat till ett sådant program och därför frågade jag henne om det var viktigt att ha ett budskap som idol.

"hm, njä ? vadå då ?" svarade hon.
"Jag vet inte hur jag ska svara utan att du ska ta det som en förolämpning" skrev jag.

Givetvis var jag fullt medveten om att hon skulle ta det där som en förolämpning ändå och folk som inte känner mig kan nog tycka att jag är en skitstövel. På sätt och vis är jag kanske det men tanken bakom förolämpningarna är alltid goda, det är ingen vits att vara otrevlig bara för sakens skull. Hur som helst sådde årets tredje deltävling i melodifestivalen ytterligare frön till pessimism. Ingen av de artister som uppträdde hade något som helst budskap, ingen hade någonting viktigt att förmedla. Det kanske var bättre förr? Jag kom att tänka på Baden-Badens utmärkta hitlåt "Jag har en dröm" från 1986:

När vi var barn
Vi lärde oss
Att tänka på varandra
Att hålla sams
Och vara vänner
Både stark och svag

Så ta min hand
Och håll den hårt
Nu måste vi förenas
Till en familj
Sträck ut din hand
Någon behöver dig idag

Jag har en dröm om en värld utan krig
Där vi lever tillsammans i fred
En värld där vi hjälper varandra
Där soldaterna lämnat sitt led
Jag har en dröm om en framtid av liv
Den drömmen kan snart vara sann
Vi bygger en framtid tillsammans
Hand i hand

Så ska det se ut. Förutom att låten i sig höll hög musikalisk kvalitet hade texten ett budskap. Personligen kanske jag mer identifierar mig med Imperiets rad "är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris" men huvudsaken är att artisterna har någonting att säga. Idag när musiken i sig (och artisterna) mer och mer stöps i en massproducerad form är sångtexterna den enda ingrediensen som skulle kunna ge ett kulturellt värde för framtiden.

Fotnot: Baden-Baden kom sist i melodifestivalen 1986 men man ska komma ihåg att konkurrensen var stenhård från bland andra "Shaking" Fredrik och Dan Tillberg ...

5 kommentarer:

CV sa...

Du söker budskap i musik i fel sammanhang. Inte har Idolartisterna budskap. Kanske någon enstaka, men inte de flesta.
Det finns ju andra, som Winnerbeck med flera som absolut har bra budskap i sina texter.
RS
kulturbloggen.com

Röd Guling (rodguling@hotmail.com) sa...

Jag förstår men det är väl mest begreppet "idol" som i och med tv-programmet med samma namn har tappat sin innebörd.

Vänsterdojjan sa...

Idol och budskap, hm? Såg att en rutten kanal börjat med idol för hundar och dessa har sannolikt mer budskap till tittarna!

Micke sa...

Thorsten Flinck han har bra budskap i sina texter lyssna på han musik och du kommer att förstå att han är någon att lyssna på.

Anonym sa...

Trots idogt lyssnande till Thorstens musik så kan jag inte säga att jag upptäckt något underliggande budskap i hans musik, däremot massvis med känslor. En artist som Flinck är alltså ändå att rekommendera til rödguling (lyssna även på hans gamla band rockvindar) men om det finns något budskap så får ni gärna skriva ner vad det skulle vara i så fall..