söndag, februari 05, 2006

Vad sysslar BT med?

Jag prenumererar inte på Borås Tidning. Den främsta anledningen är att det enda som intresserar mig i denna ultrablå publikation är sportsidorna och som man oftast kan läsa på internet.

Idag verkar BT ha publicerat en notis angående gårdagens läktarbråk. En notis som av någon anledning inte går att finna på deras hemsida men som citeras på Ålgårdsläktaren av signatur IFE-Magnus:

ARENABRÅK: Några vakter angreps i går i samband med fotbollsmatchen Elfsborg mot Halmstad. Det var en man som ville tända en så kallad bengalisk eld. Vakterna gick upp på läktaren för att prata med mannen, men några andra personer tog då tag i vakterna och en av dem ramlade omkull. Polisen kom till platsen men vakten, som inte blev skadad, ville inte göra någon anmälan.

Jag förstår inte det där. Är det Rune Lundblad som har skrivit notisen? Varför gå på en ren story från dessa grottmänniskor, varför inte snacka med de 20-30 guliganer som på nära håll tvingades bli ögonvittnen till övergreppet? Varför nämns och ifrågasätts inte vakternas agerande alls? Alla vi 751 som bevittnade gårdagens träningsmatch såg förresten att vakternas insats var överdriven och de tre polisbilar som stod parkerade utanför arenan skapade enbart en patetisk och pinsam scen. Varför ska alltid etablissemanget få den första möjligheten att diktera verkligheten? Nu får ni fan ta och skärpa er i borgarbladets hus på Allégatan.

IFE-Magnus kommenterar sedan notisen själv i samma inlägg:

Tillåt mig hånskratta lite. Det är precis såhär det fungerar vid varje tillfälle det händer någonting när en vakt är inblandad. De ljuger som hästar travar och tidningen litar blint på dem. Det kom tre polisbilar till platsen. TRE! Jag som trodde vi hade resursproblem inom poliskåren. Detta hade kunnat skötas av en publikvärd som lungt hade gått fram till mannen i fråga och sagt att "Det där var inte tillåtet dagens träningsmatch, vilket det alltid varit tidigare. Du får tyvärr lämna arenan så slipper Mr Ana och herr Bola brotta ner dig!" Tyvärr var det precis vid paus och publikvärdarna var nere i kafeterian.

Istället så blir det så sjukt överdrivet så det slutar med att de får tillkalla tre polisbilar för en liten lysgrej på en öde ståplatsläktare. Behov och proportionalitet nån? Hade de haft någon mer hjärncell istället för fett innanför pannbenet så hade de kunnat lösa situationen. Mitt förslag till ordningsvakter är att istället för den tid ni lägger ner på träna/ta sprutor osv, läs lite socialpsykologi och lär er hur man hanterar människor och grupper. Lungt och metodiskt är ofta 100 ggr bättre än att börja gå loss som ånglok!

Inga kommentarer: