söndag, augusti 05, 2007

Florén vs Karlsson

Är Mathias Florén en flopp? Curt Hennig anser att han var kass mot Kalsongerna och att det definitivt är floppvarning på hans säsong hittills. Själv håller jag inte med om att Kalsong-insatsen var dålig och jag är förvånad över att han inte har fått mer speltid under säsongen. Han missade några veckor i början av allsvenskan på grund av knäskada och hade väl någon mindre skavank efter HBK borta, men i många matcher har han suttit på bänken utan att få hoppa in och när en spelare sitter på bänken bör han väl vara disponibel.

Johan Karlsson gör sällan en dålig match så egentligen kan man ju inte klaga på att han får mycket speltid, men syftet med värvningen av Florén måste väl ha varit att förstärka den positionen? Att man ville ha in en vänsterfotad vänsterback för att man ansåg att Arvidsson inte är tillräckligt bra är förståeligt, men om det bara var en bättre backup till Karlsson som efterlystes måste det ha funnits billigare alternativ?

Mitt intryck av Florén är att han är en säker ytterback. Han uppträder mycket lugnt och rutinerat i defensiven och är bra med bollen, medan Karlsson ibland har en tendens att se stressad ut. I likhet med Ilola och Anders ser Florén ut att ha någon sekund extra på sig att göra någonting bra av en situation, och det är en sån där detalj som kännetecknar en bra spelare. Däremot tycker jag att Karlsson, åtminstone i nuläget, har ett högre tempo i kroppen och tack vare sin löpkapacitet faktiskt känns vassare i offensiven. Florén har visserligen ett fint offensivt vapen i en väldigt bra vänsterfot, men Karlssons vänster är inte dålig och vid bollmottagningar, vändningar osv är det en fördel att vara tvåfotad och inte så extremt enfotad som Florén verkar vara. Så jag vill gå lite mot strömmen och hävda att Florén är säkrare i defensiven, medan Karlsson i nuvarande form är tyngre framåt.

Enligt min uppfattning var Florén, tillsammans med Anders Svensson, bäst på plan mot FC Köpenhamn i Royal league. Det är ofta mot bättre motstånd som agnarna skiljs från vetet, medan även en medelbra allsvensk spelare som Martin Andersson kan se ut som en landslagsman hemma mot Linfield. Därför känns Florén fortfarande som ett sparkapital, inte minst i Europa-spelet där rutin från högre nivåer värderas högt. Jag skulle dock vilja se honom lite mer kontinuerligt i matchsituationer, mot olika typer av motstånd, innan jag slår fast om han är flipp eller flopp. Skulle Karlsson fortsätta att starta de flesta matcherna, trots att Florén är skadefri, måste man ända sätta automatisk floppstämpel på värvningen. Det hade som sagt säkerligen gått att hitta en billigare vänsterfotad backup av allsvensk klass.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Florén -ja floppvarning. Karlsson är betydligt bättre (nu) vilket i och för sig till viss del beror på konkurrens..från just Florén. Haglunds egen värvning är tyvärr inte speciellt bra. /Mike

Nyllet sa...

haha tillåt mig små-le, att ni ens orkar jämföra alibi-mannen mot Florén. Florre har under 10år, 5 säsonger i peking + 5,5 i groningen uträttat saker som "kurva" inte kommer att vara i närheten av. Just nu förstår jag att ni från borås är lite skeptiska, men vänta med kritiken. En frisk/hel florre kommer få fart på eran tröga vänstersida. Håller dock med om att karlsson gör precis det som förväntas av honom och lite till, men han är inte ens i närheten av florres kailber.

Mike sa...

Hahaha... Florén är riktigt trevlig men Nyllet..är det ett alias du använder? För du är väl hans mamma eller annan nära släkting. /Mike